Daily Journaling – de A5 multo (ze bestaan nog!)

1348439662_1820038221_ringbanden-exacompta-ordner-harde-kaft-papier-2-ringen-30mm-gemarmerd-a4-54330eOmdat ik iedere dag/week grotendeels dezelfde taken doe, heb ik je gisteren laten zien hoe ik met een bullet journal worksheet mijn dagelijkse planning doe.
Daardoor hoef ik niets over te schrijven, en heb ik al mijn taken én daily habits op één papiertje dat ik ’s avonds weg kan gooien.

Mijn tweede planningstool is een A5 multoband. Hier zitten heel veel leuke secties in, vol inspiratie, en lijstjes met landen waar ik nog heen wil, boeken die ik nog wil schrijven, sites die ik nooit ga bouwen enzovoorts enzovoorts. Met andere woorden; ik gebruik daar allemaal in de praktijk helemaal niks van.
Er zijn maar twee dingen die ik gebruik; de briefjes met taken + de aantekeningen die bij een taak horen.

Het Getting Things Done Systeem

Jaaaa, Getting Things Done is echt een systeem. Een bestseller van al 20 jaar oud ofzo. Ik ben er ooit in begonnen en hopeloos verdwaald tussen alle brain dumps en projectmappen maar er was één nuttig tip;
schrijf iedere taak op 1 los vel. Dus dat doe ik; iedere taak die me te binnenschiet schrijf ik óf;
– op het vel met bureautaken van die week
óf als het later is,
– op een los vel, mét datum of week erbij dat het moet gebeuren.
Vervolgens stop ik dat vel in de multoband in chronologische volgorde. De taken die verder in de toekomst liggen meer naar achter.
Daar kom ik het dan vanzelf weer tegen.

Ik liet het net al even vallen, maar naast losse vellen met taken die in de toekomst liggen, heb ik nog “collections”. Deze term komt van het bullet journaling. Collections zijn verzamelingen van gerelateerde taken. Bijvoorbeeld al mijn bureautaken van die week. Ook heb ik collections voor schrijfinspiratie, bijvoorbeeld ideeën voor deze posts Daily Journaling. Aantekeningen die bij een project horen noem ik ook collections. Die zitten dus voor in de map, als ik ze deze week nodig heb, of achterin als ze later zijn, of ongedateerd.

Recap Multoband

Dus dat was t; in mijn multoband verzamel ik dus wat andere mensen to-do lijstjes of tasklists noemen. En projectaantekeningen. Als ik een blaadje aan één kant heb gebruikt, draai ik m om en stop m achterin bij de “lege” papiertjes die nog wel een keer kunnen.

Het is dus eigenlijk gewoon een multo waar je lijstjes, taken en projectaantekeningen chronologisch instopt zodat je ze makkelijk terug kunt vinden, en weg kunt gooien zodra ze niet meer relevant zijn.

Morgen

Post ik de weekend editie van dit blog met een cursus Bullet Journaling.