Wat je moet doen als je kat steeds Giardia heeft (en vooral wat je niet moet doen)

Bert

gezonde, niet besmette kater Bert “van” The Fuzz Coffee & Tunes (Nijmegen)

Suzanne L. Beenackers
yogadocent en mindset mentor

Hiernaast zie je een foto van Bert. Er staat dat hij “van” een café is, en de aanhalingstekens betekenen dat Bert zijn eigen baas is. Hij is een bekende Nijmegenaar, die heel veel adresjes heeft. Maar de mensen van de Fuzz zijn wel degene die het meest van zijn gezondheid weten, en degene die erin zijn geslaagd Bert te redden met een Duitse wonderdokter. Dat “wonder” dat heb ik er bijbedacht, omdat ik weet hoe slecht het ging met Bert. En wat er wel niet allemaal gedaan was om het kereltje te helpen. Niets hielp. Tot de Duitse dokter dus.

Bert heeft van alles. Ik kan t niet allemaal opnoemen (en ivm de privacy is dat ook niet zo kies) maar hij heeft onder meer een te sterk werkende schildklier heeft. Precies zoals mijn Max. En Bert krijgt daar ook geen medicijnen voor. Net als mijn Max. En Bert is weer een stevig poesje geworden. En Max niet.

Door Bert wist ik dus dat het gewichtsverlies van mijn katje Max níet lag aan Max’schildklieraandoening. Maar het duurde tot Max echt hele vieze poep kreeg tot t kwartje viel. Natuurlijk. Giardia.
Daar was ik mijn kat Willem ook al aan verloren, hoewel we toen dachten dat het voornamelijk met een achterliggende alvleesklieraandoening te maken had. Dat Willem óók Giardia had.

Maar nu, 1,5 jaar na Willem’s overlijden, en met mijn katje Max stabiel, met de methode die ik je zo ga vertellen weet ik;
Het is nooit óók Giardia.
Ik ben inmiddels ervaringsdeskundige en het heeft naar mijn bescheiden mening totaal geen zin naar onderliggende oorzaken te zoeken (zoals fiv en fip, en alvleesklieraandoeningen) over waarom een kat maar niet over zijn Giardia heen komt.

Zodra je kat Giardia heeft staat je als poezenmama of papa maar één ding te doen;
die akelige parasiet onder controle te krijgen.
Alle andere levensbedreigende aandoeningen worden op dat moment volstrekt irrelevant.
Kijk maar naar Bert; die heeft van alles. Maar geen Giardia.

Giardia voor beginners

Als je niet weet wat Giardia is, en je dus gelukkig ook nog niet in de positie bent dat je kat t steeds terugkrijgt, bij deze wat het is, en hoe je het herkent.

Giardia is een parasiet waarbij de ontlasting diarree wordt, stinkt, en er ook bloed in kan zitten.

De test om t vast te stellen kost ongeveer €40.  Daarna krijg je een kuur mee van 10 dagen en moet je je hele huis ontsmetten. Ik heb er ernstig mijn vraagtekens bij, want ik heb deze hygiene maatregel nog nooit magic zien doen, maar ok. Dat heeft trouwens ook voordelen, want ik zorg al 2,5 jaar voor katten met Giardia, en heb laatst mezelf laten testen en was clean. Terwijl ik mijn diertjes altijd helemaal afknuffel. Dus de besmettelijkheid door eitjes (cystes) in het huis, en in de vacht etc, ik heb er nog nooit iets van gemerkt.

Toedienen van de medicijnen is vervelend werk. Ik koop een doos spuitjes (€10 voor 100) bij de dierenarts en stamp het medicijn fijn, en doe t door Gourmet mousse met wat sterksmakende vitaminepasta Nutrigel en laxapast (voor t darmkanaal) om de smaak te verbeteren, en pijnstiller tegen buikpijn.
Ik geef ongeveer 6ml Gourmet (met beetje water om t vloeibaar te maken) met de medicijnen. En dan nog een spuitje met niks erdoor voor de lekker.
Sommige kattenouders kunnen hun kat echter ook het pilletje direct laten doorslikken, maar ik doe dus de lange route.

Wat je moet doen

Je krijgt een kuur mee van de dierenarts, van antibiotica en Panacur. En de diarree komt terug.
Je krijgt een tweede kuur mee. En t komt terug.
Mits de kuren zijn aangeslagen (dus je kat had wel goede ontlasting tijdens/ aan t einde van de kuur) raad ik je het volgende aan; vraag om een onderhoudsdosis.
Iedere dag een kwart antibiotica (in mijn ervaring doet de Panacur niets).
Daar heb ik Max nu opzitten en zijn poep is helemaal in orde.

Het verdient geen schoonheidsprijs deze oplossing. De parasiet kan resistent worden, en Max is bijvoorbeeld nog vaak misselijk, en dan spuugt hij alles uit.

Maar desalniettemin; ik had gewild dat ik de onderhoudsdosis-truc bij Willem geweten had.
Door omstandigheden zijn we bij hem de andere aandoeningen gaan behandelen, en heb (ik) de nieuwe kuur van de Giardia bij hem uitgesteld tot ik een flat had, en niet meer een tuin vol Giardia eieren. (ze zitten ook in slakken) Dit is fout geweest. Toen ik was verhuisd en de kuur begon was hij te verzwakt, en moest ik stoppen.

Succes

Mocht je dit lezen en echt een kat hebben met terugkerende Giardia, dan veel succes. Het kan ook zeker zijn dat je van dierenarts moet veranderen, want mijn visie is niet die van de veterinaire wereld, en er zijn zeer strenge richtlijnen over het verstrekken van antibiotica en die zijn er ook niet voor niets.

Maar ik heb dit geschreven omdat ik mezelf ooit bij één katje heb gericht op achterliggende, ernstige(re) oorzaken. En daar heb ik spijt van. Giardia verzwakt en is dodelijk, ver voor alle andere aandoeningen dat zijn.

Ik hoop dat je iets aan deze post hebt.

door Suzanne L. Beenackers
yogadocent en mindset mentor

Dit is de link naar de yogastudio

MORGEN
Ga ik over iets superluchtigs schrijven, want dat hebben we wel verdiend na deze zware kost!
Ik weet alleen nog niet wat.

Je kunt columns van zondag t/m woensdag op dit blog volgen.
Inschrijven rechterkolom.
Bij deze email sign-up ontvang je tijdelijk de lesbundel Start Fresh twv € 29,95 cadeau.

Advertenties