Waarom je ideeën maar 24 uur houdbaar zijn (tenzij het vakantiebestemmingen zijn)

food_60Suzanne L. Beenackers
yogadocent en mindset mentor

Ik heb ooit een documentaire gezien over Woody Allen. Daarin was te zien dat hij dozen vol ideeën had. Dan schudde hij die leeg en zat je zo tussen de stapels stukjes papier waar allemaal ideeën opstonden.

Iedereen sprak er met diep respect over. Dat hij zo’n rijke artistieke geest had, en dat de ontelbare ideeën echt een teken waren van een genie.

Terwijl ik alleen maar dacht;
Jeez, wat een troep! Laat Marie Kondo het maar niet zien.”

Maar ik bewaar ook ideeën, zei het iets gestructureerder. Zo heb ik in mijn A5 multoband journal een pagina met ideeën voor mijn blogs. Maar vaak schrijf ik over iets dat helemaal niet op de lijst stond. Maar nog steeds een 50% score denk ik. Dus 50% van de blogideeën wordt ook echt een blog. Hetzij omdat het idee nog in mijn hoofd zit, of omdat ik er vanuit de lijst aan word herinnerd.

Ik heb ook lijstjes met ideeën met een someday/ maybe status voor restaurants, tentoonstellingen, kledingstukken, steden of eilanden die ik graag nog wil bezoeken. Deze zou ik vergeten als ik ze niet vast zou leggen. Dat is handig. Dit zijn eigenlijk verlanglijstjes en ideeën die pas levend worden als ik me erin ga verdiepen. Daar kan niks stuk aan, en deze ideeën worden juist levensvatbaarder door ze op te schrijven.

Maar totaal rampzalig, met een vermoedelijke realisatiegraad van 0,000001%, zijn opgeschreven ideeën voor videobundels, themalessen, nieuwe YouTube kanalen, boekideeën enzovoorts. Dus die schrijf ik niet meer op.

Want helaas voor mij, en voor alle anderen die hun ideeën opschrijven, een creatief idee heeft een houdbaarheidsdatum van ongeveer 24 uur. Hierna sterft het (pessimistische visie), of is het idee zelf vertrokken op zoek naar een andere uitvoerder (magische visie). De geest is in elk geval weg. De doos van Woody is dus eigenlijk een tombe.

Dat mijn blogideeën nog zo n hoge overlevingskans hebben, heeft een reden. De reden is: het is geen ideeënlijst maar een to-do list. De status van mijn blogideeënlijst is eigenlijk nog een beetje wishy washy. Dat kan beter. Een score van 100% op een to-do lijst is haalbaar!
Hoe concreter je je idee maakt, hoe hoger de overlevingskansen.

Dit kan dus door het op een to-do list te schrijven. Of nog beter;
1. door het te plannen
Wanneer ga je het uitvoeren. Of nog beter;
2. de eerste stap al te zetten.
Koop die verf voor de keuken, open je Etsy shop, zet je nieuwe programma op je site.
Of open een Word document met de werktitel van je nieuwe boek, in plaats van een idee op een papiertje.

Of Woody Allen echt een genie is weet ik niet. Maar wel dat hij herinnerd zal worden om wat hij heeft gemaakt. En niet voor wat er in die doos bleef zitten.

door Suzanne L. Beenackers
yogadocent en mindset mentor

MORGEN
Schrijf ik over hoe je jezelf een nieuwe mindset cadeau doet.

Je kunt columns van zondag t/m woensdag op dit blog volgen.
Inschrijven rechterkolom.
Bij deze email sign-up ontvang je tijdelijk de lesbundel Start Fresh twv € 29,95 cadeau.

New offers

springrenewalworkshop2Het nieuwe M Yoga aanbod staat online.

dinsdag 19.00 Gym Free
vinyasa poweryoga

dinsdag 20.30 Lifetime
klassieke yoga

woensdag 19.00
yoga met Marieke (klassieke yoga)

klik hier voor Gym Free, Lifetime en Yoga met Marieke

zondag 20.30 Sweet Bliss
ontspanningsyoga

maandag 20.30 The Adventurers
vinyasa poweryoga

vrijdag 10.30 Yoga & Coffee
klassieke yoga

klik hier voor Sweet Bliss, The Adventurers en Yoga & Coffee

donderdag 19.00 Witte Tijgerin
revitaliserende yoga voor vrouwen
klik hier voor de Witte Tijgerin

of mail naar:
Suzanne
s_beenackers@hotmail.com

Advertenties