Daily Journaling; het online dagboek

img-thingdoor Suzanne L. Beenackers
yogadocent en mindset mentor

Het bestaat wel, software waarmee je privé online een dagboek bijhoudt. Een Word document is al voldoende. Maar waar ik het over heb is een blog, maar dan een blog dat je gebruikt als dagboek.

Dus zonder een discreet slot erop zoals hiernaast.

En zonder het relatief neutraal te houden zoals 99,9% van de blogs. Die ik dan ook weiger te lezen.

Online dagboeken betekent voor mij; jezelf dwingen je dagboek entries in een leesbaar, boeiend format te gieten. Ik schrijf uitsluitend dagboeken die voor een bepaalde periode online worden geschreven. Zo hou je de spanningsboog erin. Ik heb een voorkeur voor een periode die natuurlijk aanvoelt. Dus bijvoorbeeld een bepaald thema waar je nog erg mee zat in het begin, krijgt een bevredigend einde. Dagboeken waarbij je van tevoren bepaalt dat je ze bijvoorbeeld een heel jaar bijhoudt, daar heb ik zelf minder mee. Noch met blogs die eindeloos voortgaan, hoewel zij wel het sterkst lijken op de dagboeken van Anais Nin.

Anais Nin schreef dagboeken vanaf de jaren dertig vorige eeuw, en zij wordt gezien als de beschermheilige van het online dagboek. Er leidt geen twijfel over dat zij het online had gedaan, als dit in haar tijd had bestaan.

Je kunt hier mijn Nederlandstalige dagboek de Candystop online lezen. Dit is indertijd real time geschreven. En alle beroemde schrijvers die erin zaten, die lazen driftig mee.

Tip: begin offline

Mijn eerste online dagboek schreef ik offline op mijn laptop, in een Word document. In 2010 kreeg ik mijn eigen site, en zette ik het online. Achteraf gezien een ideale volgorde. De achtbaan van emoties was voorbij, en ik had alle tijd gehad mijn eigen stijl te ontwikkelen.

Nu werkt dit voor mij echter niet meer. Ik heb begin 2016 nog getracht offline een boek te schrijven, maar ondanks een goede start en veel materiaal, bleek ik uiteindelijk de accountability van het posten van de blogpost nodig te hebben om een verhaal of boek af te maken. Ik ga van de week kijken of er nog bruikbaar materiaal inzit, maar voor mij is online schrijven, in dagboek vorm, of per hoofdstuk, inmiddels dé manier om zo snel en gedisciplineerd mogelijk, en met de kick van t publiceren per post, te schrijven. Ik wil niet anders meer. Bovendien zijn dankzij mijn online schrijfmethodiek die boeken wel allemaal afgekomen.

Omdat ik mijn beste dagboeken online schrijf, gebruik ik mijn “echte” dagboek bijna nooit. Daarom heb ik ook een avond agenda dagboek, een A5 multo met projectlijstjes, een baby bullet journal enzovoorts. Omdat ik de bevrediging van in een echt dagboek schrijven niet meer heb, en deze leegte opgevuld moet worden.

Ze zeggen trouwens wel dat in het echt schrijven (niet typen) meer inzichten oplevert. Hoe sympathiek ik dit idee ook vind, heb ik zelf die ervaring absoluut niet. Met in mijn papieren dagboek schrijven (eigenlijk alleen over dates/seks/mannen) ben ik zo bezig met details, bijzonderheden, en natuurlijk frustraties dat er maar zelden een inzicht uitkomt. Terwijl tijden dat ik een online dagboek bijhield, mijn denken in een snelkookpan terecht kwam, en ik veel eerder ergens iets van kon leren of het van me af kon laten glijden.

Het online dagboek heeft niet de charme en de intimiteit van een echt dagboek. Sterker nog, het is narcistisch, onsympathiek en iedere literaire jury vindt het te persoonlijk of kleinzielig.

Maar dat zal je echt allemaal een rotzorg zijn als je eenmaal de zoete bevrediging van het online dagboeken hebt geproefd.

Morgen

Schrijf ik over een high-class escort!

Je kunt Daily Journaling van zondag t/m woensdag op dit blog volgen.
Bij deze email sign-up ontvang je tijdelijk de lesbundel Start Fresh twv € 29,95 cadeau.
Inschrijven rechterkolom.

Advertenties