Daily Journaling; 1 werkdag 1 sticky

cca61f76cc8924fccf960b5c8122f4f3door Suzanne L. Beenackers
yogadocent en mindset mentor

De sticky note is het antwoord voor wie bij het bullet journal, de Getting Things Done methode én ieder ander plannings systeem available, denkt;
Wacht eens even..
Hier klopt iets niet..
Ik weet nog niet wat! Maar er zit in deze methode een denkfout die catastrofale gevolgen gaat hebben voor mijn productiviteit.

Want je hebt gelijk.
Er zit minimaal één kapitale blunder in al die planningsmethodes. Die ook wel weer te verklaren is omdat hij voor een bepaald soort functies/ werk wel werkt (ik kom hier zo op terug), maar die toch wel even een dingetje is voor je jouw geavanceerde planningssysteem uit gaat rollen over je leven in de verwachting dat de boel nu op rolletjes loopt.

Die fout heet; gebrek aan focus.

Fair enough; alle methodes drukken je op het hart prioriteiten te stellen. Maarr… vervolgens gaan ze alles bijhouden. Dat je paperclips moet regelen, staat direct onder de afspraak dat je een ton bedrijfsfinanciering moet regelen bij de bank. Of t staat in elk geval in dezelfde app of planner. En met een beetje “geluk” staan zelfs je privéafspraken en projecten er dwars doorheen. Dit komt doordat je het idee hebt dat het belangrijk is to get things done. Terwijl je pas succesvol werkt en leeft als je beseft welke dingen should get done, en welke niet!

De fout de nadruk te leggen op dingen die gedaan moeten worden is géén fout als het gaat om management-achtige functies. Deze kun je goed vergelijken met die familieplanners/ kalenders, waar ieder gezinslid een eigen kolom heeft. Of bij de functie van president van de Verenigde Staten. Toen Obama naar Nederland kwam had hij een afspraak van 20 minuten bij het Rijksmuseum. Kijk, dat zijn management functies!

Een gezin en een presidentieel bezoek staan of vallen bij details, alles moet naadloos op elkaar aansluiten. Als er één spaak in het wiel komt loopt het vast.

Maar velen van ons, hebben helemaal geen management taken. Wij worden betaald voor iets heel anders; creëren. Of je nou programmeur bent, of vormgever, of wetenschapper; jij wordt afgerekend op wat je hebt gemaakt. Niet op alle things die je got done.

Jouw to-do lijst iedere werkdag zou dan ook als basis je creatie-uren moeten hebben. Twee, hooguit drie dingen waar je die dag aan werkt. Die passen dus op een sticky-note.

Ik las ergens een vuistregel;
If it’s not going to matter five years from now, don’t spend more than five minutes on it.

En zodra je het item opschrijft is de eerste minuut al om.

Morgen

Ben ik weer terug met Daily Journaling. Dan zou ik eigenlijk een ontspannende weekend edition moeten schrijven, maar ik denk dat ik het ga hebben over de tweede grote fout uit de klassieke planningsmethodes en goalsetting; opdelen in kleine stapjes.
En daar ben ik zelf net zo schuldig aan, maar het wordt tijd de geest terug te stoppen in de fles.
Dat redden we dan net voor het weekend :)

Je kunt Daily Journaling van zondag t/m woensdag op dit blog volgen.
Inschrijven rechterkolom.
Bij deze email sign-up ontvang je tijdelijk de lesbundel Start Fresh twv € 29,95 cadeau.

Advertenties