Waarom mannen beter zijn in yoga dan vrouwen

door Suzanne L. Beenackers
yogadocent en mindset mentor

Oké, oké!
Om deze discussie rustig te kunnen voeren moet ik twee dingen even duidelijk stellen.
Ten eerste; wat is yoga?
Ten tweede; wat is goed zijn in yoga?

Nou is er (in het Westen) geen competitie in yoga, en zelfs geen goed of fout. Dat is juist één van de fijne dingen ervan. Er is volstrekt nul noodzaak om op de mat van je buurman of buurvrouw te kijken. Net zoals de rest van t leven dus. Vergelijken doe je maar met jezelf, met hoe je gisteren was. Klaar.

Yoga definieer ik vandaag op een hele beperkte wijze want met het AL omvattende yoga = verbinding, daar kom je niet ver mee voor een column. Dus, ik definieer yoga als; boekjes met jaren 70 foto’s van Indiase Swami’s in moeilijke houdingen.
En onder goed zijn versta ik dan; wie doet er iets wat daar het meest op lijkt.

Hier verraad ik eigenlijk al de clou! Want hoe vaak definiëren we niet;
Yoga is wat het leger Nederlandse vrouwen docenten ervan heeft gemaakt.
En onder goed zijn verstaan we; wie doet er iets wat het meest op de juf lijkt.

Dus daar heb je reason number 1 dat mannen beter zijn in yoga;
het zijn namelijk mannen.
En de yogaoefeningen zoals ontwikkeld in India vanaf de 15 eeuw, zijn ook bedoeld voor mannen.

Houdingen als de Pauw en de Sprinkhaan waarbij de bovenarmen tegen de borstkas duwen, zijn duidelijk niet bedoeld om je boobies een plezier te doen. En er is nog iets “vrouw onvriendelijks” met deze houdingen; het optillen van de benen is bij mannen veel makkelijker omdat hun zwaartepunt tussen hun navel en middenrif ligt. Dus precies waar de ellebogen in de Pauw in de buik komen. Bij een vrouw ligt het zwaartepunt lager omdat haar bekken zwaarder is. Variërend van een beetje zwaarder bij een vrouw met maatje 36, tot veel zwaarder bij vrouwen met een peer figuur en maatje 40 of meer. Een dikke man heeft geen zwaardere job in de Pauw of de Sprinkhaan. Hij ligt op zijn bolle buikje en tilt zijn benen op. Maar een vrouw die heeft het zwaartepunt in haar onderbuik liggen, dus veel verder bij het steunpunt van haar ellebogen en borst. En als ze dan ook nog extra gewicht heeft dan zitten al die kilo’s aan het stuk van haar lichaam dat omhoog moet!

Plus- size yogini’s die deze houdingen kunnen, torsen door de hefboomwerking, of moment, vele malen meer gewicht in Pauw en Sprinkhaan dan hun mannelijke collega’s.

Maar de locatie van het zwaartepunt, is niet de enige reden waarom mannen beter zijn in yoga dan vrouwen. De andere reden is dat mannen een zeer grote controle hebben over hun bekkenbodem. Deze spieren gebruiken ze bij seks (om te stoten) terwijl het bekken van vrouwen juist is gemaakt om open en ontvankelijk te zijn. Als je zwanger bent komt daar nog een lading weekmakers overheen en mag je blij zijn als t hele bewegingsapparaat überhaupt een beetje op z’n plek blijft zitten.
De bekkenklachten die mannen en vrouwen ontwikkelen zijn dan ook meestal tegenovergesteld aan elkaar; mannen krijgen vaak problemen doordat ze het bekken niet kunnen ontspannen, en vrouwen krijgen problemen doordat ze het onvoldoende kunnen aanspannen. Dus bij beide is het probleem een gebrek aan beheersing (= controle) van de bekken bodem. Maar de één is doorgeslagen naar de ene kant en de andere naar de andere kant.

Omdat mannen zonder enige aanwijzing van een docent, en zonder enige yoga ervaring, de kracht in hun bekkenbodem gebruiken, zijn ze heel goed in yoga en kunnen ze vaak vanaf dag 1 al “moeilijke” houdingen zoals de Kraai en de kopstand. Dat zijn dus ook helemaal geen moeilijke houdingen. Alleen voor vrouwen zijn t dat, en daarom denken wij daar zo over. Maar de gemiddelde man doet ze met twee vingers in de neus.

Vrouwen zijn daarentegen vaak op les 1 dag 1, veel beter in oefeningen die flexibiliteit vereisen. Dat zijn alle zittende houdingen, zoals hoofd-naar-de-knie houding, vlinderhoudingen, of überhaupt gewoon in kleermakerzit zitten.

Maar omdat vrouwen de baas zijn in de yoga in Nederland, bepalen zij het beeld dat mannen van yoga hebben. En denken mannen dat het óf een beetje zuchten op een matje is, óf dat je er heel lenig voor moet zijn. Of in t ergste geval; beide.
Iets waar voor een man geen eer aan te behalen valt.

En dat is jammer.
Want als er nou iemand een vliegende start kan maken, dan zijn zij t wel.

door Suzanne L. Beenackers
yogadocent en mindset mentor

Like M Yoga op Facebook, volg me op Twitter, of subscribe op dit blog en ontvang een yogabundel t.w.v. € 29,95 gratis

Advertenties