Het hoarding beest in de capsule wardrobe

door Suzanne L. Beenackers
yogadocent en mindset mentor

Ik deed het zonder dat ik het wist; capsule wardroben.
Ieder seizoen droeg ik andere kleuren. In de lente droeg ik poederpastels, en borg ik alle zwarte en rode winterkleding op. In de herfst selecteerde ik donkerrood en camel, maar dat seizoen kwam nooit echt van de grond. Ik vraag me zelfs af of dat überhaupt de kleuren waren. Ik weet alleen nog dat t seizoen niet echt mijn ding was, en ik met weemoed terugdacht aan de zomer, als ik alleen friswit met donkerblauw en rood droeg. Liefst in een soort college look à la Ralph Lauren of Tommy Hilfigger. Nee, die herfst die nekte me. Maar ook de lente met haar poederpastels, was geen feest. Ik vond eigenlijk alleen roze mooi.

Ik weet niet of ik het jaar rond heb gemaakt. Maar wel dat ik iedere keer als ik nu het woord capsule wardrobe of bullet wardrobe hoor, ik denk;
“Oh wow! Awesome!”
Tot ik erachter kom, dat hier eigenlijk net zoiets wordt bedoeld als mijn vier-stijlen garderobe van al die jaren terug. Ik had er nog rijk mee kunnen worden, als ik niet zo’n gepassioneerd tegenstander was.

Want wat is namelijk het probleem van de capsule of bullet wardrobe?

In tegenstelling tot wat de naam suggereert, is er geen sprake van één capsule, maar van meerdere! Ieder seizoen of gelegenheid (bv “werk” of “vakantie”) heeft zijn eigen bullet wardrobe. En daarnaast berg je alles op wat niet bij je seizoen hoort. Net zoals mijn poederpastels in de zomer nergens te bekennen waren.

Dus in tegenstelling tot een minimalistische garderobe, en in tegenstelling tot de KonMarie methode, leidt de capsule wardrobe er niet toe dat je minder kleren hebt. Je hebt alleen minder zichtbare kleren, omdat de rest in vacuum gezogen zakken zit. En ik hoef je niet te vertellen wat Marie Kondo daarvan zou vinden, aangezien zij al gruwelt van het idee dat sokken in bolletjes worden gepropt, in plaats van ze uit te laten rusten, netjes opgevouwen in pakketjes en voorzichtig rechtop opgeborgen.
Nee, die zomerjas kijkt jou straks niet meer aan, dat moge duidelijk zijn.

De reden dat capsule wardrobes eerder meer dan minder kleding geven, is niet alleen omdat ze zich ankeren aan seizoenen en/of gelegenheden. Een andere belangrijke reden is dat het is ontstaan vanuit de mode industrie.
Het doel is dus nooit geweest om je kleding te minimaliseren.
Twee aanwijzingen hiervoor kwam ik al tegen bij de Wiki beschrijving;

The term “capsule wardrobe” was coined by Susie Faux in the 1970s to refer to a collection of essential items of clothing that would not go out of fashion, and therefore could be worn for multiple seasons. The aim was to update this collection with seasonal pieces to provide something to wear for any occasion without buying many new items of clothing. Typically, Faux suggests that a woman’s capsule wardrobe contain at least “2 pairs of trousers, a dress or a skirt, a jacket, a coat, a knit, two pairs of shoes and two bags”.

Je koopt dus wel “new items” ieder seizoen maar het zijn er geen “many”. En je garderobe is “at least”, en dan volgt een aantal kledingstukken. Er staat dus in de oorspronkelijke definitie geen maximum aantal kledingstukken bij, maar een minimum. Op geen enkele wijze spreekt uit deze definitie de behoefte kleding weg te doen, of te stoppen met nieuwe kleding te kopen.

Op internet wordt het allemaal door elkaar heen gebruikt. Dus minimalism, bullet wardrobe, all season capsule wardrobe et cetera. Maar desondanks wordt capsule wardrobe, conform zijn roots, vaak gebruikt door faux minimalists die heel erg van mode houden, en t gebruiken om hun uitpuilende kledingkast te rechtvaardigen door hem ergens anders op te bergen, en zelfs nog aan te mogen vullen ieder seizoen.

Zo bezien was het dus duidelijk waarom de seizoens-kleur-garderobe aanpak voor mij de verkeerde keus was. Ik had ook teveel kleren maar daar wilde ik juist vanaf. Ik wilde een overzichtelijke, kleine garderobe, waar alles bij elkaar paste. En t was 2006 dus Marie Kondo en minimalisme bestond nog niet. Dus verzon ik zelf wat.

Inmiddels is mijn garderobe in de loop der jaren grondig geKonMaried, en past alle kleding in de paar lades en de ondiepe kleine kast, die ik ervoor gereserveerd heb. Alles is zwart, wit, grijs, donkerblauw, roze of rood, en ik heb één bloes met een streep die niet kaarsrecht is. Wit met kreeftrode zigzag. Verder zijn er geen motieven en is alles monochrome.

En mijn zomerjassen? Die hangen gewoon op de kapstok. Aan respectvolle kleerhangers.
Kunnen ze uitrusten van mijn enorm wilde leven.

door Suzanne L. Beenackers
yogadocent en mindset mentor

Mijn columns verschijnen vier keer per week.
Like M Yoga op Facebook, volg me op Twitter, of subscribe op dit blog en ontvang een yogabundel t.w.v. € 29,95 gratis

Leer yoga in 7 Easy Pieces

In 1985 lanceerde Donna Karan voor t eerst haar 7 Easy Pieces lijn. Geïnspireerd door het idee dat je yoga niet ingewikkelder moet willen maken dan ’t leven, geef ik volgende week zeven essentiële yoga oefeningen.

Wil je ze ook leren?

Gebruik dan de onderstaande End of Season sale.

Ik heb de startdatum opgeschoven, waardoor je volgende week gratis krijgt.

Gym Free – End of Season SALE
poweryoga
dinsdag 19.00 – 20.15 Hazenkamp, Nijmegen
Gym Free poweryoga is een uitdagende les gaan die je nog dagen op een high houdt.

Lifetime – End of Season SALE
klassieke yoga
dinsdag 20.15 – 21.45 Hazenkamp, Nijmegen
Uitgebalanceerde les, zeer beginner friendly.

End of Season SALE
Gym Free of Lifetime
13 lessen t/m eind juni
Startdatum; dinsdag 21 maart
€ 185
inclusief yogamat twv € 40 zelf uit te zoeken bij Othala

Bonus;
je les 7 Easy Pieces op 14 maart is gratis

UPDATE 15/3 laatste dagen 25% extra off – check je nieuwe prijs hier

Om te boeken maak je maak je € 185 over op
NL17 TRIO 0254 7260 97 t.n.v. M Yoga
en stuur mij een mail op
Suzanne s_beenackers@hotmail.com
Mocht de groep vol zijn, dan ontvang je uiteraard het volledige bedrag retour

Als je inschrijving verwerkt is geef ik je een seintje en kun je je yogamat twv € 40 zelf uit te zoeken bij Othala

Je krijgt als nieuw lid New at M garantie –
Als de eerste yogales niet bevalt, cancelen we je inschrijving en ontvang je € 135 retour. De rest van het bedrag en de yogamat zijn non-refundable.

Mijn columns verschijnen vier keer per week.
Like M Yoga op Facebook, volg me op Twitter, of subscribe op dit blog en ontvang een yogabundel t.w.v. € 29,95 gratis

Advertenties