Waarom je probleem je probleem niet is (en wat het dan wel is)

be a Pippi – sterker worden

Is je wel eens iets opgevallen aan zogenaamde problemen? Mij wel. Problemen zijn kwantificeerbare feiten, aanwijsbare situaties, of identificeerbare mensen, die niet zo zijn zoals jij wilt dat ze zijn.
Mijn taille is te groot.
Mijn rekening is leeg.
Mijn baas heeft een persoonlijkheidsstoornis.
Nou heb ik om nog niemand voor t hoofd te stoten drie problemen gekozen die ik allemaal wel eens, zoals ze dat in Groningen noemen “bij de hand heb gehad”, maar uiteraard is de lijst eindeloos. Je kunt ook alle wereldproblematiek erin kwijt, dus dat is op zich ook wel lekker.
Er is volstrekt geen beperking dat je problemen moet beperken tot dat wat onder je eigen verantwoordelijkheid valt. Liever niet zelfs.

Problemen zijn t meest bevredigend als je er niets aan kunt doen, en er duidelijk een schuldige buiten jezelf is aan te wijzen. Op zijn meest esoterisch mag het een weeffout in je DNA zijn, maar psychische stoornissen doen het eigenlijk al minder goed, omdat daar toch een beetje de sfeer van “eigen schuld” aanhangt.
Oh;
“Jij gaat vreemd.”
Dat is ook een goede. Heerlijk. Lekker de schuld bij de ander leggen en jezelf wentelen in de slachtofferrol. Je zou t werkelijk iedereen gunnen. Als t niet zo vreselijk ineffectief zou zijn.

Ik heb minimaal drie bazen met een persoonlijkheidsstoornis gehad. Bij één weet ik nog heel mooi het omslagpunt van dat ik er klaar mee was. Bij de anderen weet ik t ook nog, maar die zijn herkenbaar/ herleidbaar op de persoon, dus daarom zal ik die verhalen niet delen.

Deze baas was een klein brulaapje. Ik vond dat wel schattig. Toen ik in Groningen woonde vond ik Vindicaters ook altijd aantrekkelijk, omdat ik die mini-uitvoeringen van hun papa toch echt met geen mogelijkheid serieus kon nemen. En dat ratjetoe aan titels, en rangen, die het spelen in een fictieve zandbakwereld niet ontgroeid waren. Ik kon t niet serieus nemen.
Ze praatten ook heel grappig. Echt brallen.
Dus de mannelijke Vindicaters waren mijn eerste brulaapjes die ik zuchtend bewonderde in de Albert Heijn Brugstraat. Soms stootte ik mijn huisgenootje zelfs aan, als ik een bijzonder aandoenlijk exemplaar had gespot. Niet zelden met zijn overhemd ondeugend tussen zijn sweater en broek vandaan piepend. Ik kneep ze nog net niet in de wang, maar dat is omdat ik toen nog dezelfde leeftijd had als zij.

Zo bekeken was het dus niet zo verwonderlijk dat ik het op de borst trommelgedrag van mijn baas met een glimlach van me af liet glijden. En er was nog een reden. Ik had een minnaar. Voor t eerst in mijn hele leven, had ik geen vaste relatie meer, en stond ik werkelijk strak van de liefdeshormonen. Dat vormt niet alleen een roze bril, maar zelfs een roze pantser waar geen enkele aapachtige doorheen komt. Als je moet kiezen tussen een binnenwereld waarin je nog nagloeit van je geheime rendez vous, of een buitenwereld waar je baas zijn dagelijkse fittie heeft, dan is de keuze niet zo moeilijk.

Deze constructie had echter een zwak punt; de relatie met mijn minnaar zelf. Toen we uit elkaar gingen zat ik met mijn baas in één kamer en kon ik zijn aanwezigheid nog geen minuut verdragen. We kregen binnen een dag ruzie, en binnen een week was ik weg.

Nu hangt t dus af van je zienswijze wat het probleem was. In de gewone mensenwereld was de baas het probleem. En had ik een baan nodig die bij me paste. Maar in de roze brillenwereld (en wie wil daar nu niet leven right?) was het probleem dat mijn eigen energie, mijn eigen leven, op dat moment niet leuk genoeg was, waardoor ik problemen ging ervaren in de buitenwereld.

Dit hangt samen met wat in de psychologie controlebehoefte wordt genoemd; omdat je je shit voelt over dingen die je niet kunt beheersen, ga je je richten op dingen die je wel denkt te kunnen beheersen. Zoals je gezondheid, je taille, je werk. Het werkelijke, moeilijk te definiëren en op te lossen probleem, namelijk hoe je je voelt, ga je projecteren op iets dat kwantificeerbaar en aanwijsbaar is. En dan ga je vervolgens heel hard doen alsof je dat probleem aan het oplossen bent bijvoorbeeld door te gaan detoxen, of van baan te veranderen.

Maar het beste is het als je de schuld voor dit nieuwe kwantificeerbare probleem, direct al aan een ander kunt geven. Dan hoef je maanden, zo niet jaren, niet naar je eigen gevoelens te kijken.

17264831_10155317941218690_6569525412376267883_n

update; dit plaatje werd me zojuist nagezonden. En als Johnny t zegt dan is t waar.

Maar als je je werkelijk beter wilt voelen kun je twee dingen doen, kiezen uit twee richtingen.
1. Je kunt leren meer te verdragen, dat niet alles leuk hoeft te zijn.
Dit is gelieerd aan Mindfulness.
Zoals je misschien weet als je ooit anderhalve alinea van mij gelezen hebt, heb ik hier niet veel mee. Maar desondanks; het is legit! En misschien is het jouw ding, dus ik zet het hierbij, dan weet je dat t er is.
2. Je kunt je eigen binnenwereld upgraden
Dit zou je de Pippi Langkous aanpak kunnen noemen. Of de levensgenieters aanpak.
Dit vind ik heel inspirerend. Dat ik mijn binnenwereld zo sterk maak, dat ik er onder alle omstandigheden toegang toe heb.

t Leuke is dat zowel 1 als 2 leiden tot een mooiere stabielere binnenwereld, én dat t besmettelijk is. Je zou kunnen zeggen dat je anderen het goede voorbeeld geeft, of anderen tijdelijk onderdak kunt bieden. Als mensen in jouw gezelschap zijn kunnen ze ineens meer verdragen, of zien de wereld ook door een oranje groene bril.

En jij hebt je échte probleem opgelost, in plaats van je in de illusie van het tastbare te verliezen.

door Suzanne L. Beenackers
yogadocent en mindset mentor

Mijn columns verschijnen vier keer per week.
Like M Yoga op Facebook, volg me op Twitter, of subscribe op dit blog en ontvang een yogabundel t.w.v. € 29,95 gratis

Wil jij ook zo n sterke mindset?

Van Pippi Langkous is bekend dat ze een heel sterk meisje was, dat zelfs haar paard kon optillen. En dat ze een zelfstandige geest had, en nooit oordeelde over anderen. Ze speelde zelfs met de boeven nadat ze hun plannen had ontmanteld.
Als je de kleine Pippi langs de schaal van Patanjali zou leggen (dat is de yogameneer van 5000 jaar terug) dan zou ze een fantastische score halen.
Behalve dan dat ze t met de meditatie niet zo serieus nam.
De fysieke kracht van Pippi is dus gelieerd aan haar geestelijke kracht. Net zoals yoga, veel sterker dan sport, gelieerd is aan je geestelijke kracht.
Ik weet niet of je het ooit hebt gemerkt, maar als je niet lekker in je vel zit, dan is je yogales de allerlaatste plek waar je wilt zijn!
Veels te confronterend.
Maar daar staat tegenover dat je door de stilte en het bewustzijn waarmee je oefent, juist ook geestelijk veel sterker groeit van yoga, dan van bewegingsvormen waarbij je niet bewust beweegt, maar onbewust.

Yoga vraagt meer van je, maar het levert ook meer op!

Wil jij dus ook zo sterk worden als Pippi?
Kom dan naar yoga!

Er is nu sale op de lessen op dinsdag in de Hazenkamp en woensdag bij Marieke.

Gym Free – End of Season SALE
poweryoga
dinsdag 19.00 – 20.15 Hazenkamp, Nijmegen
Gym Free poweryoga is een uitdagende les gaan die je nog dagen op een high houdt.

Lifetime – End of Season SALE
klassieke yoga
dinsdag 20.15 – 21.45 Hazenkamp, Nijmegen
Uitgebalanceerde les, zeer beginner friendly.

Bliss – End of Season SALE
yoga met Marieke
woensdag 19.00 – 20.15 Studio M Yoga Centrum, Nijmegen
Dit is yoga waar je rustig van wordt en een weldadig sereen gevoel van krijgt.
Bliss is vergelijkbaar met Lifetime, en docent Marieke straalt tevredenheid en rust uit, waardoor je je direct beter voelt. Ervaar maar.

End of Season SALE
Gym Free, Lifetime of Bliss
13 lessen t/m eind juni
Startdatum; dinsdag 21 maart
€ 185
inclusief yogamat twv € 40 zelf uit te zoeken bij Othala

UPDATE 15/3 laatste dagen 25% extra off – check je nieuwe prijs hier

Om te boeken maak je maak je € 197 over op
NL17 TRIO 0254 7260 97 t.n.v. M Yoga
en stuur mij een mail op
Suzanne s_beenackers@hotmail.com
Mocht de groep vol zijn, dan ontvang je uiteraard het volledige bedrag retour

Als je inschrijving verwerkt is geef ik je een seintje en kun je je yogamat twv € 40 zelf uit te zoeken bij Othala

Je krijgt als nieuw lid New at M garantie –
Als de eerste yogales niet bevalt, cancelen we je inschrijving en ontvang je € 135 retour. De rest van het bedrag en de yogamat zijn non-refundable.

Mijn columns verschijnen vier keer per week.
Like M Yoga op Facebook, volg me op Twitter, of subscribe op dit blog en ontvang een yogabundel t.w.v. € 29,95 gratis

Advertenties