Waarom Freestyle yoga het mooiste meisje van de klas is

Een paar dagen geleden voegde Meghan Currie een nieuw Freestyle filmpje toe op YouTube. Ik heb een subscription, dus ik kreeg er bericht van, en was direct weer helemaal in de ban, van deze unieke stijl van yoga.

En weer bedacht ik; waarom zien we dit zo weinig? Sterker nog, waarom doe ik het zelf niet, geef ik het zelf niet, en beperkt mijn betrokkenheid zich tot het kwijlend boven Meghan Currie filmpjes hangen?

Sterker nog; ik heb jarenlang een abonnementen gehad op Gaia alleen maar voor haar lessen. En zelfs een blauwe maandag op oneOeight. Ik dacht; dan ga ik oefenen.
Het was een goedkope manier om te kijken of ik dat ook echt deed. En zo ja, dan mocht ik haar bundels kopen op Cody, als beloning.
Maar ik oefende helemaal niks. Ik keek haar lessen wel, en schreef ze uit, maar haalde weinig inspiratie uit de poppetjes, die op papier vrij gewoontjes leken. Uiteindelijk zei ik mijn abonnement op en maakte ik een playlist op YouTube met alle Cody voorfilmpjes en gratis lessen.

Toch betovert ze me iedere keer weer met haar Freestyle filmpjes, en besef ik me dat geen enkele andere vorm van yoga hier ooit overheen gaat komen. Alle andere vormen zijn gekunsteld en geforceerd, niet authentiek, en slechts van buiten naar binnen opgelegde vormen, die per definitie altijd de plank misslaan, omdat ieder lichaam of “meer” wil, of “minder” of iets anders.

De redenen dat je nergens iets hoort over Freestyle yoga, het van binnenuit oefenen van een serie houdingen, zijn de volgende;
– Freestyle yoga is poweryoga
Traditionele yoga zijn losse oefeningen waarbij er stilte is tussen de oefeningen, of je gaat zitten, of liggen, of je sluit een moment de ogen en voelt de houding na. Poweryoga (of vinyasa yoga) is de enige vorm van yoga waar alle houdingen één aaneengesloten oefening vormen. Dit is geen bewegingsvorm die iedereen beheerst.
Je moet dus eerst “gewone” poweryoga kunnen voor je Freestyle yoga kunt doen.
– Freestyle yoga vereist beheersing van je core
Je moet echt gezond van lijf en leden zijn, én dus bekend met poweryoga, voor je intuitief staande, liggende & oefeningen op je handen en armen, door elkaar heen kunt weven. De kern hier is de core; dit is het optillen van je bekkenbodem van binnenuit. Mannen kunnen hier eigenlijk vanaf dag 1 les 1 bij, maar voor vrouwen kan t jaren duren voor ze dit vinden. Het is wel zo dat de speelse aanpak van Freestyle yoga, je waarschijnlijk eerder inspireert om je core te vinden, dan losse oefeningen.
– Freestyle yoga is een private practice
Eén van de redenen dat ik niet zoveel kon met de lessen van Meghan, is dat haar video’s haar eigen beoefening zijn waarin ze helemaal in zichzelf opgaat. De lessen die zij geeft daarentegen zijn in principe gewoon poweryoga. Dat kun je iemand namelijk leren. Freestyle zelf is namelijk poweryoga improvisatie, dus die kun je iemand nooit leren. Die kan iemand alleen zelf doen.

Als je Meghan’s YouTube of Instagram bekijkt, dan zie ik dat meisje vroeger in de klas, dat niet alleen het mooist was van allemaal, maar bij wie alles ook heel fijn leek! Zelfs gymnastiek als we in zo n debiel schoolshirt rond moesten ballen. Bij Meghan zien de moeilijkste oefeningen er nog fijn uit, zelfs groene smoothies en je eigen haar knippen.

Maar voor Meghan consistent werd en iedere dag yoga deed, was ze naar eigen zeggen “verslaafd aan alles” en chronisch ongelukkig. Ze vertelde over haar begindagen dat ze bij een yogastudio zat waar heel hard gewerkt werd in de les, en je de les niet mocht verlaten.
“We just had to work through our shit.”
Ook zijn al die vloeiende houdingen, in werkelijkheid slow motion kunststukjes van beheersing waarin ze letterlijk alle stress eruit “squeezed”. Je kunt deze tactiek, en fascinatie om zichzelf te pushen terugzien in en aantal van haar Cody titels, zoals Strong Medicine en Wring it Out.

Net als het mooiste meisje van de klas, ziet alles bij Meghan er aantrekkelijk uit. Maar beide onderscheiden zich eigenlijk niet door wat ze mee hebben gekregen aan de buitenkant, maar veel meer door het talent overal iets van te maken, en onder alle omstandigheden het beste uit jezelf te halen.

En dat is iets dat je op ieder moment, en alle condities, kunt oefenen.

door Suzanne L. Beenackers
yogadocent en mindset mentor

Mijn columns verschijnen vier keer per week.
Like M Yoga op Facebook, volg me op Twitter

Als je op dit blog subscribed ontvang een yogabundel t.w.v. € 29,95 gratis, waar ook Freestyle videos inzitten (video’s 2,3 en 4)

Ik geef sinds 1 januari Unscripted yogales – dat betekent dat ik niets voorbereid, en intuïtief en afhankelijk van de groepen de lesgeef. Dit is het dichtst bij Freestyle yoga, dat je in een groepsles kunt komen.

Er is nu End of Season sale voor beide Freestyle yoga lessen;
op dinsdag in de Hazenkamp, of de Premiumles op maandag.

I Freestyle Yoga – Hazenkamp

Gym Free
poweryoga/ freestyle yoga
dinsdag 19.00 – 20.15 Hazenkamp, Nijmegen
Gym Free poweryoga is een uitdagende les gaan die je nog dagen op een high houdt.

Gym Free – End of Season SALE
13 lessen t/m eind juni
Startdatum; dinsdag 21 maart
€ 185
inclusief yogamat twv € 40 zelf uit te zoeken bij Othala

UPDATE 15/3 laatste dagen 25% extra off – check je nieuwe Gym Free prijs hier

Om te boeken maak je maak je € 185 over op
NL17 TRIO 0254 7260 97 t.n.v. M Yoga
en stuur mij een mail op
Suzanne s_beenackers@hotmail.com
Mocht de groep vol zijn, dan ontvang je uiteraard het volledige bedrag retour

Als je inschrijving verwerkt is geef ik je een seintje en kun je je yogamat twv € 40 zelf uit te zoeken bij Othala

Je krijgt als nieuw lid New at M garantie –
Als de eerste yogales niet bevalt, cancelen we je inschrijving en ontvang je € 135 retour. De rest van het bedrag en de yogamat zijn non-refundable.

II Freestyle Yoga Premium

The Adventurers – End of Season SALE
vinyasa poweryoga/ Freestyle yoga
maandag 20.30 – 21.45
M Yoga binnenstad Nijmegen
Achtbaan door je emoties, een adrenaline kick voor je lichaam

The Adventurers – End of Season SALE
10 lessen t/m eind juni
Startdatum; maandag 27 maart  € 193
geen les met Pasen en Pinksteren
– inclusief yogamat twv € 40 zelf uit te zoeken bij Othala
– persoonlijke kennismaking bij Credible of de Fuzz

UPDATE 15/3 laatste dagen 25% extra off – check je nieuwe Adventurers prijs hier

Om het Premium End of Season Sale pakket te boeken maak je maak je € 193 over op
NL17 TRIO 0254 7260 97 t.n.v. M Yoga
en stuur mij een mail op
Suzanne s_beenackers@hotmail.com
Mocht de groep vol zijn, dan ontvang je uiteraard het volledige bedrag retour

Als je inschrijving verwerkt is geef ik je een seintje en kun je je yogamat twv € 40 uitzoeken bij Othala, en maken we een afspraak voor koffie met wat lekkers.

Je krijgt als nieuw lid New at M garantie –
Als de eerste yogales niet bevalt, cancelen we je inschrijving en ontvang je € 141 retour. De rest van het bedrag en de yogamat zijn non-refundable.

Advertenties