Waarom yoga werkt (en bevestiging bij anderen vragen niet)

We wéten t wel.. maar oh wat is t moeilijk! Om als je je een dag wat minder voelt, niet aan anderen om bevestiging te vragen dat je wél leuk bent. Dat je wél gezond bent (hier kom ik nog op terug). Dat t allemaal goed komt, dat hij (of zij) nog steeds van je houdt ondanks je (vul iets ongewenst in) enzovoorts.

De reden dat t zo ingebakken zit om de bevestiging van anderen te zoeken, is dat de mens hard wired is om sociale uitsluiting te voorkomen. Dat is prioriteit nummer 1 omdat we in dat geval de grot niet meer in mochten en werden opgegeten door sabeltandtijgers.

Nou is het helaas zo, en dat heeft waarschijnlijk iets te maken met de hiërarchie van sociale dieren, dat degene aan wie je dan bevestiging vraagt dit ervaart als een teken van zwakte. Als beloning wordt je niet uitgesloten (je bent immers ongevaarlijk in je huidige conditie) maar je wordt wel onderaan de hiërarchie geplaatst. Met een beschermde status als het goed gaat met de stam, dat wel. Je krijgt dus de bescherming van de stam, maar qua zelfvertrouwen en eigenwaarde kun je weer helemaal opnieuw beginnen.
Je bent dus fysiek veilig, maar het is de vraag of je dat er echt voor over hebt. Of dat echt je gewenste uitkomst was. Want de rest van je probleem is alleen maar groter geworden, omdat je nu door anderen bevestigt wordt in je zwakke positie.

Een ander stamlid is namelijk niet in staat, om iets dat jij zelf niet gelooft, voor jou om te buigen. Tenzij het een professional is, die is ingehuurd om aan jouw zelfvertrouwen en geestelijke welzijn te werken. En deze professional op dat moment voor jou aan het werk is. Zo iemand heeft jaren gestudeerd om neutraal te reageren op de signalen van onzekerheid en pijn die je uitstraalt, en je weer in jezelf te laten geloven. Ik had het net over ziekte, gewone fysieke dingetjes, maar feitelijk gezien is daar hetzelfde aan de hand. Vaak voel je je geestelijk totaal niet lekker in je vel, projecteer je dat op iets fysieks dat ineens aanwezig is of ineens heel belangrijk lijkt. En dan ga je naar de dokter om om bevestiging te vragen dat er niks aan de hand is.
Maar waar je eigenlijk geruststelling voor vraagt is iets heel anders.
Dit geeft niks; vaak is het met een bloedtestje de lucht geklaard. Maar ik heb mezelf wel eens vlak voor de poort van het ziekenhuis in my tracks moeten stoppen om te denken;
“Waar ben ik in godsjezusnaam mee bezig?”

De meeste mensen zijn wel in staat om sociale uitsluiting te voorkomen, en ook om om hulp te vragen voor fysieke dingen. Maar we hebben geen routine in het opmerken hoe het echt met ons gaat, hoe we in onze energie zitten, wat energie kost, wat energie oplevert, etcetera. Zodra we geen energie meer hebben, dán zitten we ineens bij de huisarts. Maar daar gaat natuurlijk een gigantisch traject aan vooraf, waar je aan alle kanten over je grenzen heen bent gegaan, bakken tijd en geld (of andere energievormen) aan het voorkomen van sociale uitsluiting hebt besteed. En aan het brainless entertainment of de verdovende middelen die je nodig had om jezelf daar op de been te houden.

Om dit patroon te doorbreken moet je twee dingen doen.
Eén.
Sociale uitsluiting, of minimaal de kans daarop, accepteren. De dagen van de sabeltandtijger zijn echt zo goed als geteld, en jouw strak afgestelde holenmensbrein is geen betrouwbare indicator meer van waar gevaar dreigt.
Twee.
Leer terugdenken waar iets vandaan komt. Stop yourself in your tracks. Iedere keer als je heel bezorgd raakt over je gezondheid of je veiligheid “in dit land”, iedere keer als je naar de fles grijpt, Netflix aanzet met het vaste voornemen je hele avond te vergooien, of wat jouw mechanisme ook is om weg te rennen van hoe je je voelt;
Stop. Right. There.
Het moment dat je je realiseert dat je externe compensatie zoekt, voor iets wat eigenlijk in jezelf al dagen niet lekker zit, wordt t makkelijker het niet te doen, óf doe je het met een hele andere instelling. Het verschil tussen na vijf troostkoekjes verzadigd zijn, of na de rol nog een nieuwe gaan kopen.

De reden dat het beoefenen van yoga je beter maakt in het omgaan met dit soort situaties -waardoor je nog zelden op de verkeerde verjaardag, of aan de ziekenhuispoort staat van Hoe de fuck ben ik hier terecht gekomen?- is dat fysieke yoga oefeningen – net als sport – je van binnenuit een gevoel van veiligheid geven. Maar daarnaast heeft yoga ook stilte, en is daarmee een confrontatie met je eigen geest en angsten.Dit is wat yoga ook veel heftiger maakt dan sport; there is no escape.
Yoga vraagt meer van je dan sport, maar levert ook meer op.
Je leert om te zien wat je gedachten precies zijn, zonder als door een wesp gestoken direct te reageren.
En als je zelfstandig thuis oefent, leer je natuurlijk alleen te zijn en op jezelf te vertrouwen buiten een sociale context.

8706191-128067086_21-s1-v1En wie weet, wordt jij op een dag zo sterk, dat jij wel, zonder dat je een professional bent die jaren gestudeerd heeft, iemand die dat nodig heeft een zetje in de rug kan geven, en een negatief zelfbeeld kan ombuigen en er weer een stralende voor terug kan geven.

Maar dan moet je eerst jezelf helen van je behoefte bevestiging te vragen, en altijd rotsvast in jezelf geloven.

door Suzanne L. Beenackers
yogadocent en mindset mentor

Mijn columns verschijnen vier keer per week.
Like M Yoga op Facebook, volg me op Twitter

END OF SEASON SALE NIJMEGEN/ laatste dagen 25% korting

Je hebt de keuze uit de studiolessen of de Premiums.

Vanaf maandag is het niet meer mogelijk om je voor deze korte periode in te schrijven, en zijn de yogalessen weer standaard €325 voor een half jaar Hazenkamp en € 429 voor Premium
Dus pak de kans voordelig terug te komen, of te beginnen bij M Yoga.
Have fun! En mail me gerust als je vragen hebt.

Suzanne
s_beenackers@hotmail.com
like M Yoga op Facebook

I Studio

Gym Free
poweryoga/ freestyle yoga
dinsdag 19.00 – 20.15
Hazenkamp, Nijmegen
Gym Free poweryoga is een uitdagende les gaan die je nog dagen op een high houdt.

Lifetime
klassieke yoga
dinsdag 20.30 – 21.45
Hazenkamp, Nijmegen
Uitgebalanceerde les, zeer beginner friendly.

Bliss
yoga met Marieke
woensdag 19.00 – 20.15
Studio M Yoga Centrum, Nijmegen
Dit is yoga waar je rustig van wordt en een weldadig sereen gevoel van krijgt.
Bliss is vergelijkbaar met Lifetime, en docent Marieke straalt tevredenheid en rust uit, waardoor je je direct beter voelt. Ervaar maar.

Aanbieding Gym Free, Lifetime en Bliss
End of Season SALE
13 lessen t/m eind juni
Startdatum; dinsdag 21 maart of woensdag 22 maart
€ 185     met 25% extra korting
€ 138,75

End of Season SALE 25% off
is inclusief yogamat twv € 40 zelf uit te zoeken bij Othala

Om het Studio End of Season Sale pakket te boeken maak je maak je € 138,75 over op
NL17 TRIO 0254 7260 97 t.n.v. M Yoga
en vertel me iets over jezelf en boek je lestijd op
Suzanne s_beenackers@hotmail.com
Mocht de groep vol zijn, dan ontvang je uiteraard het volledige bedrag retour

Als je inschrijving verwerkt is geef ik je een seintje en kun je je yogamat twv € 40 zelf uitzoeken bij Othala.

Je krijgt als nieuw lid New at M garantie –
Als de eerste yogales niet bevalt, cancelen we je inschrijving en ontvang je € 90 retour. De rest van het bedrag en de yogamat zijn non-refundable.

II PREMIUMS

PREMIUM Sweet Bliss
restoratieve ontspannings yoga, hatha yoga
zondag 20.30 – 21.45
M Yoga binnenstad Nijmegen
Iedere werkweek uitgerust, en geïnspireerd beginnen

PREMIUM The Adventurers
vinyasa poweryoga
maandag 20.30 – 21.45
M Yoga binnenstad Nijmegen
Achtbaan door je emoties, een adrenaline kick voor je lichaam

Aanbieding PREMIUM Sweet Bliss & The Adventurers
11 lessen t/m eind juni (geen les Pasen en Pinksteren)
Startdatum; a.s. zondag 19 maart of maandag 20 maart
€ 210  met 25% extra korting
€ 157,50 voor de zondag groep Sweet Bliss *)
€ 157,50 voor de maandaggroep The Adventurers 

End of Season PREMIUM SALE 25% off
is inclusief yogamat twv € 40 zelf uit te zoeken bij Othala

Om het Premium End of Season Sale pakket te boeken maak je € 157,50 over op
NL17 TRIO 0254 7260 97 t.n.v. M Yoga
*) let op dat de zondaggroep vrijdag op mijn rekening moet staan, omdat de banken niet werken in t weekend
en vertel me iets over jezelf en boek je lestijd op
Suzanne s_beenackers@hotmail.com
Mocht de groep vol zijn, dan ontvang je uiteraard het volledige bedrag retour

Als je inschrijving verwerkt is geef ik je een seintje en kun je je yogamat twv € 40 zelf uitzoeken bij Othala

New at M garantie PREMIUM

Deze lessen zijn PREMIUM en gaan normaal vergezeld van een persoonlijke kennismaking. Om deze aanbieding te kunnen doen, en de aanmeldingen op zo n korte termijn te kunnen verwerken, heb ik de aanmeldingsprocedure zo kort mogelijk gemaakt. Maar het is nog steeds heel belangrijk dat we elkaar liggen. Als je met een open geest en instelling komt, zul je het top naar je zin hebben bij mij. Als je onzeker of een beetje verlegen bent waarschijnlijk ook. Maar als je super professioneel of afstandelijk bent, dan ga je je doodergeren bij mij want ik ben lawaaiig en aanwezig en de Premium studio heeft alleen kleine groepen waar iedereen elkaar goed ligt.

Je krijgt als nieuw lid New at M garantie –
Als de eerste yogales niet bevalt, cancelen we je inschrijving en ontvang je €105 retour.
De rest van het bedrag en de yogamat zijn non-refundable

Advertenties