Hier is een idee; probeer het eens als jezelf

deze foto is van 2014. ook hier was minimaal één camera bij zoals je ziet

Morgen wordt de documentaire uitgezonden over Mano Bouzamour. Mano Bouzamour (1991) is een romanschrijver wiens verschijning in 2013 op de Nederlandstalige televisie ervoor zorgde dat ik op de klank van zijn harde Marokkaanse accent en het genot van zijn donkerbruine Elvis ogen, subiet van het Ohjee!Ikmoetgeensuikermeerenalcoholenanderetroepwantmijnlijfdoetoveralpijn pad van zelfdestructie schoot. Ik was inmiddels zo murw van mijn gezonde levensstijl dat ik wegens totaal gebrek aan lust al gestopt was met masturberen. Dus t was kantje boord. Maar gelukkig was daar Mano Bouzamour en kwam ik nog net op tijd bij zinnen.

Mocht je het hele verhaal willen lezen dan kun je De Candystop lezen, dat tijdelijk online staat. Mano is Sam, en hij komt ook voor in boek 6 en 7.

Dus dat was een nipte redding. Ik gaf mijn blender voor gezonde smoothies aan een veganist en ging weer doen waar ik het beste in was. Mooie mannen kijken en wijn drinken. Je moet t leven niet veel moeilijker willen maken dan het is.

Een paar dagen nadat ik met harde r (WakkeRR woRRden!) door hem uit mijn gezondheidszombiestand was gerammeld, trad hij voor het eerst op voor publiek. Eigenlijk meer omdat hij Marokkaans was dan omdat hij beroemd was. Waarschijnlijk was hij dat ook nog niet toen ze hem hadden geboekt. Ik ging daar naartoe en we ontmoette elkaar, wat heel erg leuk was. Ook dit staat gewoon in De Candystop dus dat ligt voor de eeuwigheid vast. Maar ik was me er pijnlijk van bewust dat ik niet de enige was die onze ontmoeting for future use registreerde. Naast Mano stond een professionele cameraman materiaal te schieten van onze meet & greet. Ik was vermoedelijk zelfs de eerste real life fan, de boekpresentatie even niet meegerekend.

De maanden, nee zelfs jaren daarna, dacht ik nog vaak terug aan dat moment. Ik zag de documentaire met nieuwsgierigheid tegemoet want ik zag t wel zitten negentig minuten Mano kijken. Maar ik had een ongemakkelijk gevoel over mijn mogelijke aanwezigheid. Maar er gebeurde niets. Zelfs een tweede boek van Mano, dat gepland stond voor oktober 2015, verscheen helemaal niet. Hij concentreerde zich op de verfilming en vertalingen van zijn debuut. En uiteindelijk vergat ik de documentaire. Tot vanmorgen.

Ik zag de laatste minuut van WNL op zondag, waarin Mano zei dat morgen zijn documentaire werd uitgezonden. Oeh drommels! Ik voelde me direct weer ongemakkelijk en was onzeker of ik t nog wel wilde zien. Of dat ik niet eerst mijn eigen boeken af wilde maken, voor ik de deur opzette om naar mezelf terug te kijken. Hoewel, zoals ik al zei, de kans dat ik erin zit miniem is. Maar alles aan mezelf terugzien op beeld leek me verschrikkelijk. Wat ook weer problemen gaf voor toekomstige scenario’s, waarin ik zelf uitgenodigd zou worden. Als ik wilde dat mijn boeken gelezen werden, dan moest ik toch een modus operandi vinden hiervoor. Een hartverzakking bij ieder media optreden leek me behoorlijk onpraktisch.

Ondertussen vroeg ik me af wat ik moest schrijven voor mijn dagelijkse post voor M Yoga Facebook. Deze verplichting had ik mezelf opgelegd sinds ik niet meer schreef voor dit blog, en dus geen columns meer had om op Facebook te delen. Dit blog (dat je nu leest) zou inactief blijven tot ik mijn boeken af had. Met veel tamtam had ik de sabbatical afgekondigd. Met als resultaat dat ik in vijf dagen drie columns over mannen schreef op mijn LS Harteveld blog, en nog steeds nul had gedaan voor mijn boeken. De sabbatical voor mijn yogacolumn leverde dus niet het gewenste resultaat. Nee, wel een gewenst resultaat. Maar niet het geplande resultaat.
En nu was t dus zondag en ik “moest” een Facebook post maken. Ik had ook een lijstje met ideeën waar dit over kon gaan. Maar ik was behoorlijk van de leg van dat bericht van Mano Bouzamour en zijn documentaire, en mijn eigen spastische reactie hierop. Mijn hoofd stond absoluut niet naar het schrijven van een zorgeloze post voor Facebook.

En toen viel ineens het kwartje. Zomaar! En ik wist weer helemaal waar het naartoe moest. Met dit M Yoga blog, met mijn boeken, met het schrijven voor LS Harteveld, met de posts voor M Yoga op Facebook en zelfs met mijn ongemak over geplande of ongeplande media optredens;
Wees nou eens gewoon jezelf. Dat is überhaupt ’t enige dat werkt.

Mijn ongemak met de documentaire zat erin dat ik misschien wel stom overkom. Terwijl ik juist bij dat optreden van Mano Bouzamour, in de eerste week van zijn professionele carrière, helemaal on purpose was! Mooie mannen die schrijven is he-le-maal mijn ding! Stel dat ik drie weken daarvoor was gefilmd terwijl ik rauwe choco nibbels kocht in de natuurwinkel omdat ik nog in mijn Suiker Is De Duivel fase zat? Dat was out of character geweest! Dan had ik echt iets uit te leggen gehad!
Maar bij Mano? Er was echt niets om me voor te schamen.

En zo viel ineens alles op zijn plaats. Dat ik eigenlijk constant bezig ben met dat wat niet gaat te forceren. Bijvoorbeeld met het publiceren van mijn boeken en de wens thuis yoga te doen. En dat ik tegelijkertijd dat wat vanzelf gaat eerst schuldbewust hele dagdelen laat highjacken (journalen, met mooie mannen mailen, schrijven) en het vervolgens als een soort noodgreep dan maar streng aan banden leg, en er discipline en regelmaat in breng. Lees; het volkomen zielloos maak.

Dat ik voor dit blog de belofte had gedaan dat ik hier vier keer per week maandag t/m donderdag voor zou schrijven, terwijl ik voor LS Harteveld gewoon schrijf als het bij wijze van spreke mijn vingers uitgutst en ik mezelf niet kan tegenhouden. Dat is zo n voorbeeld dat ik iets institutionaliseer, zodat het in een geordend leven van een business owner met een editorial calendar past.

Gisteren schreef ik voor de Facebook site een stuk over de open dag van de Saswitha opleiding. Deze vierjarige docentenopleiding, die alle hatha yogadocenten bij M Yoga hebben gedaan (Suzanne, Marieke, Anne en Rosa), is de langste en duurste maar ook de degelijkste in zijn soort. Ik zeg in deze post; “Je moet het dus alleen doen als je er helemaal voor gaat. Maar dat geldt eigenlijk voor alles in het leven.”
En wanneer ga je ergens voor? Als het naadloos aansluit bij jouw talenten, en wat je wilt uit het leven.

Ik zie nu pas dat ik met mijn geplande columns hier voor M Yoga op de verkeerde weg zat. Dat ik wél de belofte kan doen iedere dag iets te schrijven, te messagen, maar dat ik pas op de dag zelf weet of dit een kort stukje voor Facebook is, of dat het een rebelse column is voor LS Harteveld, óf dus een inspirerende column voor dit yogablog.
Ik kan dus wel iedere dag messagen. Maar ik kan niet van tevoren vastleggen wat de message zal zijn!
Of dat kan ik wel, de message van tevoren vastleggen, maar het moment dat ik dat doe schrijf ik niet meer vanuit de noodzaak om te schrijven, maar uit de behoefte goed over te komen. Vanuit de behoefte normaal te zijn. Vanuit de behoefte een verantwoorde suikervrije respectabele yogadocent te zijn, die doet wat op de kalender staat en ondertussen desnoods langzaam doodgaat aan groene smoothie vergiftiging en gebrek aan seks.

Inmiddels is het al ver in de middag. Ik heb deze column geschreven. Ik heb gewandeld en nacho’s gegeten die ik met niemand heb gedeeld want ik deel geen eten (en zeker geen nacho’s) en ik heb mijn gesprekspartner vermaakt met het verhaal Mister Big en de tien broodjes. Waarbij ik heb uitgelegd hoe deze minnaar een natuurlijke gave heeft om iedere vrouw die hij leuk vindt op een lijntje te houden, als het ware als een broodje in de oven. Hij heeft zo tien prospects onder zijn vingers, die hij laat rijzen, op de goede temperatuur houdt, en regelmatig checkt of ze iets nodig hebben. Hij heeft een engelengeduld maar weet ook precies wanneer er ééntje klaar is. Alsof er echt zo n ovenwekkertje afgaat (ping!), en hij weet dat ze nu geïnteresseerd is in hem.
Dat is echt ambachtelijk vrouwen versieren wat je daar ziet. Absoluut geniaal.

Terwijl als ik vandaag verstandig was geweest, ik om te beginnen niet was gaan wandelen, want zondag is een werkdag voor me. En ik dus niet dat mooie verhaal had verteld, waar ik veel plezier aan beleefde. Ik had geen column geschreven want mijn publiceerwerk is nog niet af, en ik heb dit blog afgelopen maandag on hold gezet zodat ik mijn boeken wél kon afmaken. Met andere woorden ik had een dodelijk saaie zondag gehad. Maar wel heel verantwoord. En niemand had me uitgelachen. Of veroordeeld. En ik zat over vier jaar ook niet per ongeluk in iemands documentaire die hij of zij vandaag bij Puux aan de Groenestraat had geschoten, terwijl ik een sterk verhaal aan het vertellen was.

Ik ben binnen één dag heel anders gaan denken over dat schaamtevolle gevoel als het over jonge mooie mannen gaat. Of over passioneel schrijven. Of over mijn minnaar. Dingen die vanzelf gaan, zijn absoluut goud waard. Dat kun je nooit overtreffen door iets dat je hebt gereguleerd of bedacht. Enorme drang naar een nieuwe schrijver te gaan kijken? Doen! Verliefd op een foute man? You go girl! Loopt t verhaal je vingers uit? Schrijven, schrijven, nu!

Maar moet je nadenken over je idee? Zijn er mitsen en maren? Moet je afwegen of je iets wel de moeite waard vindt, of denk je twee keer na voor je het bedrag betaalt dat wordt gevraagd? Afkappen!

Als je jezelf bent kom je vanzelf op de plaatsen waar JIJ moet zijn. Doe je vanzelf de dingen die JIJ moet doen. Dus als jij nu dingen hebt die niet lopen vraag jezelf dan af; wil ik dit wel? En als ik t niet wil, waarom doe ik het dan?

De komende weken ga ik dit principe van eigenheid doorvoeren in alles waar het wringt in mijn leven. Niet dat dat nou zoveel is maar toch. Weet je namelijk dat je dubbele kosten betaalt? Ten eerste omdat je keiveel energie moet stoppen in het doen van de dingen die niet vanzelf gaan. En ten tweede omdat je dus je roeping, dat wat wél vanzelf gaat, misloopt! Iemand die op de verkeerde weg zit, heeft niet alleen de verkeerde reis, maar ook de verkeerde eindbestemming! Hij bereikt letterlijk zijn bestemming niet. Zo bekeken kan geen mens het zich veroorloven om zijn eigenheid op te offeren, vanuit het verlangen om geen (sociale) fouten te maken en normaal gevonden te worden.

En zo bekeken kun je dus ook beter één keer teveel, dan één keer te weinig, blozend uitgezonden worden op maandag 27 maart om 20.55 NPO2.

door Suzanne
yogadocent en mindset mentor

M Yoga & aanbieding

Ik zal incidenteel schrijven voor dit blog & iedere dag iets posten op mijn pagina M Yoga op Facebook. Hier plaats ik ook uitnodigingen voor lessen van mij en de andere docenten van M Yoga.

Ik heb een aanbieding gemaakt. Je ontvangt tijdelijk twee maanden extra bij je half jaar inschrijving. Dat is een bonus van € 100 of meer.

twee maanden gratis yoga

Je hebt de keuze uit de studiolessen of de Premiums.

Alle 6+2 halfjaar pakketten komen met een yogamat. De twee maanden gratis yoga bestaan uit 8 lessen.
Dit is een BONUS twv
€ 100 (Studio Package)
of
€ 136 (Premium Package)

Deze aanbieding loopt t/m 31 maart.

Have fun! En mail me gerust als je vragen hebt.

Suzanne
s_beenackers@hotmail.com
like M Yoga op Facebook

I Studio Package

Gym Free
poweryoga/ freestyle yoga
dinsdag 19.00 – 20.15
Hazenkamp, Nijmegen
Gym Free poweryoga is een uitdagende les gaan die je nog dagen op een high houdt.

Lifetime
klassieke yoga
dinsdag 20.30 – 21.45
Hazenkamp, Nijmegen
Uitgebalanceerde les, zeer beginner friendly.

Studio Package                   € 297 * 
6+2 = 8 maanden yoga Gym Free of Lifetime
– 30 yogalessen (ipv 22)
– je eigen yogamat t.w.v. € 40
die je zelf mag uitzoeken bij Othala.

Op de lessen zit New at M Garantie. Zie beneden.

*)
Een Studio halfjaar pakket kost € 325, te voldoen in twee termijnen
of € 297 bij betaling in één keer.

Je kunt op deze pagina het volledige overzicht Studio lessen zien, inclusief een aanbod voor yoga met Marieke.

II Premium Package

Sweet Bliss
restoratieve ontspannings yoga, hatha yoga
zondag 20.30 – 21.45
M Yoga binnenstad Nijmegen
Iedere werkweek uitgerust, en geïnspireerd beginnen

The Adventurers
vinyasa poweryoga
maandag 20.30 – 21.45
M Yoga binnenstad Nijmegen
Achtbaan door je emoties, een adrenaline kick voor je lichaam

Yoga & Coffee
klassieke hatha yoga
vrijdag 10.30 – 11.45
M Yoga binnenstad Nijmegen
Meest gevarieerde en gezelligste les van de week.

Premium Package                   € 397 * 
6+2 = 8 maanden yoga Sweet Bliss, The Adventurers of Yoga & Coffee
– 30 yogalessen (ipv 22)
– je eigen yogamat t.w.v. € 40
die je zelf mag uitzoeken bij Othala.
– tijdelijk keus tussen een persoonlijke kennismaking of € 25 korting

Op de lessen zit New at M Garantie. Zie beneden.

*)
Een Premium halfjaar pakket kost € 429, te voldoen in twee termijnen
of € 397 bij betaling in één keer.

extra optie 6+2 aanbieding;
Als je Premium kiest voor korting ipv een persoonlijke kennismaking mag je € 25 ervan afhalen.

Je kunt op deze pagina het meer informatie over de Premium lessen lezen.

6 + 2 gratis? Sign me up!

Om een 6 + 2 pakket te boeken maak je maak je
€ 297 voor een Studio Package
€ 372 voor Premium zonder persoonlijke kennismaking
over op
NL17 TRIO 0254 7260 97 t.n.v. M Yoga
en vertel me iets over jezelf en boek je lestijd op
Suzanne s_beenackers@hotmail.com
Mocht de groep vol zijn, dan ontvang je uiteraard het volledige bedrag retour

Als je inschrijving verwerkt is geef ik je een seintje en kun je je yogamat twv € 40 zelf uitzoeken bij Othala.

New at M garantie

Je krijgt als nieuw lid New at M garantie –
Als de eerste yogales niet bevalt, cancelen we je inschrijving en ontvang je je inschrijfbedrag min € 50 retour (Studio Package) of min € 60 (Premium).
De rest van het bedrag en de yogamat zijn non-refundable.

Als je inschrijving verwerkt is geef ik je een seintje en kun je je yogamat twv € 40 zelf uitzoeken bij Othala

Advertenties