Waarom SM onze lievelingsverslaving is (Ja! Social Media!)

Social Media verslaving?
Ik dacht eerst dat ik aan FOMO leed – fear of missing out. Maar dat is niet zo.

Fear of missing out kan wel tot social media verslaving leiden, maar is ook van toepassing op – en dit is écht totaal onbekend voor mij, daarom weet ik dat t totaal iets anders is – als je op een festival bent, en je leest op social media dat er ergens anders ook een festival is. En dan wens je dat je daarheen was gegaan. Fear of Missing out heeft tenminste nog een soort van raakvlak met de echte mensen wereld. Een social media verslaving heeft dat nauwelijks meer.

Even een kleine test voor wie twijfelt of hij een social media verslaving heeft;
als je de laatste uren voor je naar bed gaat, en de eerste uren als je wakker bent, géén social media of email checkt, dan ben je clear.
Gefeliciteerd.
Je hebt het onder controle, of je hebt gewoon geen verslavingsgevoelig gen in je ongetwijfeld enorm goddelijke lichaam. Want ik ben ervan overtuigd dat wie geen verslavingen heeft, automatisch in zijn meest optimale vorm komt. Zonder enige moeite. Niet dat jou dit (als verslaafde) zal inspireren om te stoppen, maar ik dacht ik zeg t even.
Oh! En weet je wat ik heb ontdekt? Als je s avonds geen social media meer gebruikt herinner je je s ochtends al je dromen.

De social media verslaving dus. Geen idee of dat een spiffy term heeft maar laten we het voor deze column een SM verslaving noemen.

SM verslaving is de onbedwingbare behoefte je tijdlijn te checken en je Inbox. Liefst via een app met continue meldingen op je smartphone. Zodat je zelfs als je in de supermarkt bent nog weet dat je een nieuwsbrief van de Etos hebt gekregen. Hoewel je hem daarvoor natuurlijk niet open hebt staan. Je hoopte op iets spannenders. Maar op wat eigenlijk? Dat is nooit duidelijk.

Iemand vergeleek het met het in de koelkast kijken zonder dat je honger hebt, in de verwachting dat je daar iets geweldigs gaat vinden. Aangezien ik in elk geval geen Bossche Bollen of zelfs maar Mars repen in de koelkast heb voor dit soort gelegenheden (en jij waarschijnlijk ook niet) is dit zelden een bevredigende ervaring. Dat is met SM verslaving ook zo. Toch ontstaat er bij wijze van spreke nog voor je de deur dicht doet al een nieuwe behoefte hem weer open te trekken.

Fysiek onschadelijk

Recent was Patrick Kluivert in t nieuws omdat hij gokschulden had. Een verslavingsdeskundige legde uit dat topsporters extra gevoelig zijn voor gokken omdat dit bijna de enige verslaving is die ze zich kunnen permitteren. Drugs komen naar boven bij een dopingtest, en alcohol en eetverslaving zijn een te grote belasting voor hun conditie. Dan zitten ze zo op de bank. Gokken geeft dezelfde rush zonder dat het een fysieke belasting is.

Dat is met SM verslaving ook zo.

Was een eetverslaving lange tijd dé Go See voor wie pijn wilde verdoven, maar niet met een fles aan zijn mond onder de brug wilde eindigen, bij de SM verslaving ben je nog veel beter af. Daar word je zelfs niet dik van. Wat dat betreft zou ik ook iedereen met een eetverslaving aanraden om er hard op te gaan op social media. Dat werkt in elk geval beter dan een maagband. Nou zijn er ongetwijfeld ook therapeuten die een maagband implementeren en wel succes hebben met hun patiënten, maar een “verrassend” hoog percentage maagbandpatiënten vervalt weer tot vet en zoet vloeibaar eten dat langs de maagband kan, of ontwikkelt een alcohol- of drugsverslaving. Of gokken natuurlijk, bedenk ik me nu.
Anyway, een verslaving de nek omdraaien is geen sinecure, ongeacht welke je hebt. Je houdt dezelfde pijn, die je wilt verdoven in de hersenen. En als je die niet linksom krijgt, dan sla je gewoon rechtsom.

Het is niet gek dat een verslaving aan social media en email niet herkend wordt als probleemgedrag. Het is tenslotte op het oog fysiek onschadelijk. Inmiddels laten alle onderzoeken zien dat SM verslaving een ravage in onze hersenen aanricht, maar welke high-functioning SM verslaafde krijg je met zoiets nou tot inzicht? Zelfs met kankerlongen op de pakjes sigaretten, en ongeboren vruchtjes in hun buik, roken mensen nog gewoon door. Dus abstract wetenschappelijk bewijs dat SM verslaving aan je hersenen knaagt, gaat geen enkele verslaafde prikkelen te stoppen.

Tot een jaar of tien geleden bestond SM verslaving überhaupt niet. Voorlichting en hulp voor deze verslaving staan in de aller- allerkleinste kinderschoenen imaginable.

Wat bij mij de knop om kreeg

Het is vrij lachwekkend wat er op internet allemaal als tips staan om SM verslaving tegen te gaan. Als je weet wat andere verslaafden bereid zijn te spenderen, bij elkaar te stelen, te liegen, en voor lief te nemen, dan is het een illusie dat je met tips als “gebruik geen social media rondom bedtijd” ver gaat komen. Zelfs radicale maatregelen zoals een telefoon zonder internet, of zelfs geen wifi thuis, zijn net als maagbanden symptoom bestrijding waarbij je je moet afvragen of wat je ervoor terugontwikkelt niet nog vreselijker is.

Even een kleine zijstap; ik ben vorig jaar gestopt met drinken. Ik dronk ongeveer 3-6 glazen per week, maar moest heel veel moeite doen om t daarop te houden. Ik wilde weer gewoon uitgaan en met vrienden afspreken zonder dat ik dit hoefde te beheersen. Zonder dat hier energie in ging zitten of ik één of drie wijn mocht. Dus ook al was ik geen praktiserend alcoholist, ik moest er wel moeite voor doen.
Dus ik stopte.
En nu?
Eet ik vier keer taart per week, twee keer friet én ik ben verslaafd aan social media.

Als ik dit van tevoren geweten had, dan weet ik niet of ik hiervoor had gekozen.

En nu is het voor mij dus tijd om mijn SM verslaving te gaan beheersen. En ik ben bereid om hier vér voor te gaan. Desnoods ga ik naar acht stukken taart per week, maar dit monster moet terug in zijn hok.

Het moment dat ik het afkicken van mijn SM verslaving PRIO 1 maakte, was toen ik me realiseerde dat het niet duurzaam was. Dat het wachten was op de avond dat je vlak voor het slapen gaan een enorme zeikmention op twitter krijgt. Of een afschuwelijke email.
Het idee dat anderen konden bepalen hoe mijn laatste uren van de dag waren, of de eerste uren van de nieuwe? Dat kon niet goed gaan.
Ik kon slechts kiezen of ik hiervoor, of hierna, cold turkey wilde.

Cold turkey (in één keer helemaal stoppen) is natuurlijk geen goede naam. Want ik kan überhaupt niet helemaal stoppen. Net zoals mensen met een eetverslaving niet zonder eten kunnen, heb ik (en andere ZZPers) mijn inbox en social media gewoon nodig voor mijn werk. Als ik in loondienst was, dan zou ik zonder Facebook en Twitter kunnen. Maar dat is nu uitgesloten. Als ZZPer social media afzweren is net zomin duurzaam als er verslaafd aan blijven.

Sinds ik heb besloten dat ik deze verslaving ga tackelen, heb ik al twee terugvallen gehad. Op dag één omdat ik t niet serieus genoeg had aangepakt, en ook allemaal andere goede voornemens ernaast geplakt had. En op dag drie omdat ik buiten mijn designated time slot toch wilde spieken. Mocht dit jou ook overkomen? In de reguliere verslavingszorg zijn terugvallen heel normaal. Die horen erbij en sommigen zeggen zelfs dat t helemaal niet mogelijk is af te kicken zonder. Dus dan weet je dat.

En die Marsrepen. Ik denk dat ik die toch ook maar even in huis haal.

~Suzanne Beenackers
M Yoga Nijmegen

Yoga & Wine (2 plekken vrij)

Ik zoek twee mensen die de naam van de groep eer aan willen doen! Alle levensgenieters zijn welkom. En dat mag ook zonder alcohol.

Ik heb vanaf aanstaande donderdag twee plekken vrij.

PREMIUM: Yoga & Wine
easy going poweryogagroep
donderdag 20.30
locatie binnenstad Nijmegen
2 plekken vrij per 6/4/2017

Take it easy!
Deze poweryogales op donderdagavond is toegankelijk en rustig. Perfect voor als je wél met deze intensieve vorm van yoga wilt beginnen, maar totaal geen trek hebt to feel the burn . Uiteraard ben je ook welkom als je net als ik al sinds de tijd van de gulden yoga doet.

Mail me gerust als je vragen hebt.

Suzanne
s_beenackers@hotmail.com
like M Yoga op Facebook

Premium Package                   € 397 * 
6 maanden Yoga & Wine
– 22 yogalessen in een kleine exclusieve groep
– je eigen yogamat t.w.v. € 40 die je zelf mag uitzoeken bij Othala.
– persoonlijke kennismaking bij de Fuzz of Credible
– tot vier weken verlenging voor lessen die je 6 uur van tevoren hebt afgezegd

*)
Een Premium Yoga & Wine halfjaar pakket kost € 429, te voldoen in twee termijnen
of € 397 bij betaling in één keer.

Wil je liever een gewone yogales ipv Premium check dan het introductie aanbod.

Op de lessen zit New at M Garantie. Zie beneden.

Yoga & Wine? Sign me up!

Om te boeken maak je maak je
€ 397 voor een éénmalige betaling met korting
of
€ 214,15 voor je eerste termijn (2e termijn binnen 8 weken)
over op
NL17 TRIO 0254 7260 97 t.n.v. M Yoga
en vertel me iets over jezelf
Suzanne s_beenackers@hotmail.com
Mocht de groep vol zijn, dan ontvang je uiteraard het volledige bedrag retour

Als je inschrijving is verwerkt geef ik je een seintje en kun je je yogamat twv € 40 zelf uitzoeken bij Othala.
Ik kan met je afspreken voor de kennismaking, bij de Fuzz of Credible, s’middags op zondag t/m donderdag.

New at M garantie

Je krijgt als nieuw lid New at M garantie –
Als de eerste yogales niet bevalt, cancelen we je inschrijving en ontvang je je inschrijfbedrag min € 60 retour.
De non-refundable is een vergoeding voor de yogamat, de kennismaking, en eerste les.

Als je inschrijving verwerkt is geef ik je een seintje en kun je je yogamat twv € 40 zelf uitzoeken bij Othala

Advertenties