Go with the flow, het is nou eenmaal zo.

Een jaar geleden had ik een gesprek met een ondernemer, over een bedrijf dat heel succesvol was. Het geld stroomde er als water.
Maar onder de clientele bevonden zich ook nogal louche figuren.
We brainstormden zo’n beetje of je zoiets nou kunt voorkomen, en wat je keuzes waren.
Ik kon me niet voorstellen dat je zoiets liet gebeuren.
Toen zei de ondernemer:
“Maar ja. Dit is het geworden.”
Dit is het geworden. Einde.
Sindsdien verbaas ik me erover hoeveel energie ik verspil aan het realiseren van dingen die absoluut niet zijn, hoe het is geworden. Nu zitten er mooie kanten aan dit optimisme.
Zo weet ik bijvoorbeeld van weer een andere ondernemer die woestijnen over de hele wereld omtovert tot bossen.
Daarvoor moet je er natuurlijk wel in geloven dat er een betere wereld maakbaar is.
Maar zolang het niet gaat over halve continenten die in desolate zandbakken veranderen, zou je in je eigen leven ook gewoon eens kunnen rondkijken:
“Hoe is het geworden?”
Ik heb een tijdje in een sloopwoning gewoond. De tuin was betegeld. Altijd als er een boompje tussen de tegels wilde groeien, haalde ik de tegel weg, zodat hij de ruimte had.
Dat boompje was er namelijk tegen de klippen op, helemaal vanzelf gekomen. Dat vond ik een sterke start.
Je kunt van alles spontaan tegenkomen. Een fantastische partner, een ideale woning, die Claudia Strater jas van vierhonderd euro voor honderd. Maar je kunt ook denken aan eigenschappen die je hebt. Je kunt therapeutisch gaan sleutelen, je kunt ook denken:
“Zo is het geworden.
Laat ik eens kijken hoever ik kom met met mijn sterke kanten, en ach, misschien zitten er tussen die mindere eigenschappen ook nog wel geinige dingen.”
Toch hebben we vaak de neiging het bestaande af te wijzen, en op zoek te gaan naar iets beters. Bijvoorbeeld zoeken naar een nog betere partner die aan allerlei praktische eisen voldoet.  Terwijl het bestaande er al is, en je heeft aangetrokken, verrast en betoverd.
Er zijn allemaal onzichtbare krachten in het universum, vergelijkbaar met de kracht van een waterval, die ervoor hebben gezorgd dat het zich heeft gemanifesteerd en dat het er nog is. Als je helemaal opnieuw begint, laat je je niet verrassen, en werk je tegen de krachten van de natuur in.
Heb je er ooit over nagedacht, hoeveel toeval op toeval zich moet hebben opgestapeld, voor datgene wat er is, er ook echt is?
Je zou wel gek zijn als je niet verder werkt op het krachtenveld dat daar aan de basis ligt.
Dus ontwikkel je oog voor wat er is. Zie jezelf als de scout van een voetbalteam, of manager van een project. Je moet talenten herkennen, potentieel zien, en daarnaast kan er gesleuteld en georganiseerd worden om alles te optimaliseren.
Maar de eerste die tegen de waterval omhoog zwemt en daar succesvol in is geworden, moet nog geboren geworden.
~Suzanne Beenackers
M Yoga Nijmegen
Advertenties