Aflaat

 

Gisteren ging het in de les ineens over het katholieke gebruik “de aflaat”. De meest bekende aflaat is het geven van geld, in ruil voor strafvermindering of kwijtschelding op het doen van boete voor iets dat je hebt opgebiecht. De bedoeling was dat dit geld werd gebruikt voor goede doelen, zoals onderwijs en zorg voor de armen.
Maar in de praktijk werd er even vaak kunst van gekocht, of bier. Of verdween het rechtstreeks in de zak van de priester. De hele Sint Pieter in Rome is ervan gebouwd, maar misschien is het logisch dat de Heer daar niet heeft ingegrepen aangezien het om een huis van de Heer zelf ging.
Maar officieel mag ’t dus niet.

Het is net als de verkeersboetes in België: het geld moet worden besteed aan veiligheid in het verkeer, en niet als spending money voor politici.
Dat was met aflaten ook al zo.
En toen werkte het dus ook al niet.

Niet iedereen is bekend met het gebruik van de aflaat. Als je bijvoorbeeld uit een protestants nest komt, dan ga je sowieso naar de hel. Ik geloof dat ik nu naar beneden afrond, maar soi. Als je ouders PvdA stemden dan zul je ook weinig hebben meegekregen van het idee van zonde, biecht en boetedoening.
En toch komt ’t niet helemaal uit de lucht vallen.

Zonde, biecht en boetedoening hebben drie aspecten die iedereen herkent.
1. bij de groep willen horen.
Vaak is het niet de zonde zelf waar we ons schuldig over voelen, maar zijn het de sociale consequenties. Het gevoel dat je een sociale misstap hebt begaan is veel acuter dan het vooruitzicht dat je gaat branden in de hel.
2. het willen biechten
We hebben de behoefte onze sociale misstap aan iemand te vertellen die we vertrouwen, zodat die kan zeggen dat ’t allemaal zo erg niet is
3. het jezelf willen straffen
Meestal doen we dit door overdreven aardig te zijn (bij sociale misstappen), een detox of fitnessprogramma (als we teveel gedronken of gegeten hebben), en in alle andere situaties met een knagend schuldgevoel dat eigenlijk alleen goed reageert op alcohol, suiker, drugs of een combinatie daarvan.

Onze behoefte boete te doen voor onze zonden zit zo ingebakken dat we hem niet meer herkennen. We geven onze energie, in de vorm van tijd, geld en aandacht, aan iets of iemand die gerelateerd is met dat waar we ons schuldig over voelen. Hopende dat het knagende gevoel ophoudt.

We vragen ons zelden af of het werkt. En of we niet liever iets anders met die tijd, geld en aandacht hadden gedaan.
Of er niet iemand was die dat veel meer nodig had, dan het doel waar we zojuist het leeuwendeel van onze resources over de balk hebben gesmeten.

Als je leert je zonden te dragen, de aanwezigheid van dat knagende gevoel kunt accepteren, ben je weer vrij om zelf te bepalen waar je je geld aan besteedt, wie je wilt helpen, en welk aspect van je leven je aandacht wilt geven.

Op de yogaopleiding leerden we dat stelen betekent, dat je iets aanneemt wat niet in vrijheid is gegeven.
Met je behoefte boete te doen, hou je jezelf in de tang. Je geeft dan niet in vrijheid. Een ander zal altijd het gevoel zal hebben dat hij steelt, als hij het aanneemt. Zoals we ook achteraf het gevoel hebben dat de Sint Pieter met afgetroggeld, niet in vrijheid gegeven geld, is gebouwd. Het accepteren van een aflaat, en dus ook je behoefte boete te doen, heeft een zwart, onzuiver randje.

In de video van vandaag vertel ik hoe Madonna na haar sex periode, jarenlang alleen maar ballads heeft gemaakt.
Hele mooie ballads! Maar tot op de dag van vandaag heb ik het idee dat ze niet in vrijheid gegeven zijn.
Ze maakte al die mooie nummers omdat ze weer aardig gevonden wilde worden. Omdat ze de liefde van het grote publiek, belangrijker vond dan haar eigen artistieke ontwikkeling.

En het heeft nog gewerkt ook nog.

~Suzanne
M Yoga Nijmegen
Yoga voor levensgenieters

Like M Yoga op Facebook of subscribe op dit blog voor meer columns.

Wat wil jij deze zomer doen?

In juli en augustus geef ik een Summer Intensive.
Dit is een serie van 7 lessen, in juli en augustus.
Aan jou de vraag wat daar in moet zitten.
Wat is nou echt een onderwerp waarvan je zegt:
NOU!
ALS SUZANNE DAT ERIN STOPT OMG DAN KOM IK ECHT!!

Ik ben voornemens om zoveel mogelijk wensen te honoreren.

Laat je het me weten?
email Suzanne
s_beenackers@hotmail.com

 

Advertenties