Miminalism

Minimalism?
Dat is net zoiets als gezond leven: het moet geen doel op zich worden. Net zoals het een “fine line is between veganism en orthorexia”.
Zo is het met Minimalism ook.
De stap naar een dwangneurose is zo gemaakt, en dan ben je de hele dag bezig met het obsessief ordelijk houden van je huis. Dan ben je wel mijlenver verwijderd van je purpose.
Want dat is natuurlijk waar het allemaal omdraait.

Maar net zoals ik gezond leven gebruik om juist MEER slechte gewoontes te kunnen onderhouden, zo gebruik ik minimalism om ruimte te maken voor MEER nieuwe dingen.
Voor de zaken die er echt toe doen.
Als ze niet gebeurd zijn als ik doodga (en ik hou altijd rekening met een levensduur van hooguit een paar maanden) zou dat echt snert zijn, want mijn nabestaanden hebben weer een ander purpose, dus die gaan mijn werk niet alsnog afmaken.

Hoe meer je purpose driven bent, hoe meer minimalism je kan opleveren. En je bent ook direct beschermd tegen dwangneurose, want daar heb you helemaal geen tijd voor.

Minimalism heeft een bijkomend voordeel:
je kunt het veel sneller efficient maken.
Als je iedere dag talloze ad hoc zaken een plekje moet geven, loop je continu achter jezelf aan. Maar hoe groter het deel van je dag dat je standaard, non-negotiable, en on purpose verloopt, hoe meer je hier uit kan halen.
De gemiddelde yogi master in India is tot 10 uur s ochtends voor niemand bereikbaar. Er wordt zorgvuldig met de dag omgegaan.

Om te weten wat je mogelijkheden zijn, is het belangrijk onderscheid e maken, tussen de manager en de creator. Of je manager tasks en je creator tasks, maar laten we het even simpel houden.
De manager en de creator dus.

Een manager moet talloze zaken tegelijk bijhouden. Maar je ziet dit ook met mensen die kinderen hebben, die vijf ballen in de lucht moeten houden.
Je mogelijkheden tot Minimalism zijn beperkt, omdat het per definitie je taak is te reageren op ad hoc situaties en te werken met onzekerheden. Ook is je werk afhankelijk van derden, wat het ook lastiger maakt.
Ik wil natuurlijk niemand ontmoedigen, maar om Minimalism als (huis) manager door te voeren, moet je alle zeilen bijzetten.
Toch kun je er uiteraard heel veel aan hebben, door taken uit te besteden, niet te doen, etc.

Andere uiterste:
De Creator.
Dit zijn mensen die in de IT werken, grafisch vormgever zijn, schrijvers. Ze verdienen hun geld met onafgebroken geconcentreerde werktijd. Hoewel ze ook andere taken moeten doen, bijvoorbeeld werkoverleg en acquisitie, zijn hun productieve uren hun creërende uren.
Net als de yogi master, moet je deze uren afschermen en bewaken met je leven.

Ook als manager kun je creator tasks hebben, en daar geldt dan hetzelfde voor.

Net zoals gezond eten (geen alcohol, niet roken, één dag per week suiker) me helpt om de slechte gewoonte onbeperkt friet met mayonaise te onderhouden, zo kan een minimalistische dagindeling ervoor zorgen dat er een veel grotere chunk Creator Hours in je dag past.

Want een minimalistische dagindeling heeft niet alleen minder taken, minder ruis, maar het laat zich ook veel makkelijker optimaliseren.
De Yogi Master weet direct dat a.m.Twitteren niet bij zijn ochtendroutine hoort. Dat is voor de manager of de ouder veel onduidelijker. Daarom Twitteren die ook vaak op momenten waarvan je als buitenwereld denkt:
“Leg die phone nou effe neer joh!”

Creators en mensen die hun creator hours serieus nemen, verspillen veel minder tijd online, or anywhere, want ze weten dat dit allemaal van hun creator hours afgaat.
Terwijl het voor een manager of ouder niet zoveel uitmaakt of hij er nou een extra telefoontje bijpakt of niet.

Minimalism is het vermogen om je te concentreren op dat wat echt belangrijk is.

Wat maar weer aantoont dat deze hele column ook in één zin had gekund.

~Suzanne
M Yoga Nijmegen
yoga voor levensgenieters

UPDATE voor subscribers
Deze column wordt op dit moment dagelijks geschreven, omdat ik ook dagelijks video’s maak, en die inspireren me weer tot schrijven.
Je kunt je aanmelden voor dit blog, dan ontvang je hem zodra hij af is.
Of je kunt je uiteraard afmelden als je het teveel vindt worden.
Een alternatief is M Yoga International
Daar stuur ik iedere twee weken een overzicht van al mijn Engelstalige en Nederlandse posts en video’s.

Daily Yoga

Ik maak iedere dag een yogavideo voor je.
Mijn yogavideo’s zijn 30 minuten inclusief lange ontspanning,
en gebaseerd op titels van Madonna

Subscribe op YouTube of volg M Yoga op Facebook of Twitter om de dagelijks yoga met mij te doen.

Vandaag: I Want You (1995)
Een cover van een Marvin Gaye nummer dat Madonna maakte samen met Massive Attack.
Het nummer was bedoeld als flag ship van haar ballad album Something to Remember. Maar omdat de rechten van het nummer waren verdeeld over vier platenmaatschappijen, kwam de zaak nooit rond. Er is zelfs een videoclip en het nummer staat in twee uitvoeringen op het album, maar het is dus nooit gebruikt.

Advertenties