De Kring

Het begon ermee dat de groep voor mij uitliep.
Ze eindigen 51 weken per jaar op tijd. Waar ik zielsgelukkig mee ben, want je hebt t in deze grote en populaire yogastudio niet voor t uitkiezen na wie je lesgeeft.
En één week per jaar dan doen ze iets sociaals.
Met kerst bijvoorbeeld. Of nu dus vlak voor de vakantie.
Dan moet ik met al mijn cursisten wachten tot ze de zitting hebben opgebroken.

“Ze zitten in een kring,” zei een cursist die normaal pas kwam als alle matten alweer recht lagen.
“Zullen we het zo laten?” zei iemand anders.
Ik had mijn mond al open om te zeggen dat me dat een bijzonder slecht idee leek.
“Want we hebben straks ook de vuurmeditatie.”
Dit was helaas een steekhoudend argument.

Ik had aangekondigd dat we deze week een vuurmeditatie zouden doen waarbij je je een kampvuur voorstelt. Daar gooi je dan iets in waar je afscheid van wilt nemen. Voor de laatste les voor de zomer, waarin velen twee maanden vakantie nemen, leek me dit een mooie afsluiting.
En hoewel het om een imaginair vuur ging, is het natuurlijk een beetje vreemd als je in gedachten dit vuur op de yogamat voor je maakt. Vlak achter de rug van je nietsvermoedende overbuurman. Die misschien wel synthetische kleding aanheeft.
Je kunt beter een kring maken, dan heeft iedereen zijn vuur in het midden.

Zo gezegd zo gedaan. We hielden de matten in een kring. Er waren ook onbezette matten, waardoor er toch nog behoorlijk wat energie weg kon stromen. Dit was iets dat een échte yogadocent die écht in een kring wil lesgeven, waarschijnlijk direct had dichtgemetseld, maar voor mij was het heel fijn omdat ik een principieel tegenstander ben van in kringen oefenen.
Tenzij ik met familie ben.
Ik heb op een familieweekend ’s ochtends op het strand lesgegeven aan vijftien familieleden. In een kring. Dat was voor mij dan ook een setting waarin de tribal feel volledig op zijn plaats was.
Want dat is namelijk het probleem; In een kring ga je van Ik naar Wij.

Het is hetzelfde principe als twee kinderen die ruzie hebben, naast elkaar op een klein bankje zetten; het onder dwang gladstrijken van individuele verschillen. Dus tenzij je een zwaarwegend praktisch belang (vijfentwintig wilde kleuters) of een zwaarwegend economisch belang hebt (denk aan teambuilding dagen in het bedrijfsleven) is het maken van kringen voorbehouden aan situaties waarin iedereen zich verbonden voelt met elkaar.
Zoals bijvoorbeeld een kerk.
Of dus een familieweekend.

Het is een kwestie van interpretatie, maar nog veel meer van karakter, leeftijd, en waar je opgeleid bent, of je vindt dat een yogales daartoe behoort. Ik vind absoluut van niet. Yoga is in beginsel een individuele beoefening, die om diverse praktische redenen in groepsvorm wordt gegeven. En het gekke is; de groep, de aanwezigheid van zoveel mensen die yoga doen, maakt het wel krachtiger. Als ik een beginner één-op-één lesgeef heeft hij, en ik, het veel zwaarder, dan als er ook vijftien anderen zijn die alle oefeningen al kennen. Een groep is een fantastisch medium om de kennis en ervaring van yoga over te dragen. Terwijl een privéles juist geweldig is om oefeningen te leren waar je je in een groep niet veilig genoeg voor voelt. Die individuele aandacht vereisen, of waar emoties bij los kunnen komen.
Yoga doen in een groep biedt dus zeker voordelen.

Ook ben ik zeer zorgvuldig met wie ik toelaat in de groep. In tegenstelling tot privélessen – waar ik ruimte heb om iemand tegemoet te komen, me af te stemmen, of te kijken waar de individuele behoefte ligt – is de marge in een groep, zowel op sociaal vlak als op yogisch vlak, veel smaller. Daarom heb ik voor mijn kleine groepen in de binnenstad een welkomsgesprek met een kopje koffie en wat lekkers, vóór iemand in de les komt. Dan kent hij of zij mij al, en ik hem of haar. Dan pas je zo in de groep.

Ik ben me dus heel bewust van het feit dat we, ongeacht hoe we de matten leggen, in een groep yoga doen. En ik zorg ervoor dat dit een fijne ervaring is. De opstelling van de matten speelt daarin een cruciale rol, maar hangt af van de locatie. In de grote studio Hazenkamp, waar dit verhaal zich afspeelt, heb ik twee rijen links van me, die allebei naar rechts van mij kijken. En twee rijen rechts van mij, die allebei naar links van mij kijken. En de matten liggen “om en om”; de achterkant van de voorste mat komt uit tussen de twee matten op de achterste rij. Met een centimeter of 40 ertussen, dus de voeten liggen niet pal naast het hoofd van de ander.
In de kleine studio in de binnenstad hebben we een hoefijzer vorm, zodat iedereen een plek met zijn rug naar de muur heeft.

Maar gisteren gingen we in een kring. En ik hou er ook wel van het eens helemaal anders te doen. Dus eigenlijk was het een superleuk idee om de matten in de kring te laten liggen.
Dus dat deden ze :)

En weet je? Eigenlijk was het alleen bij de staande houdingen vreemd. De bewegende balanshoudingen leken een beetje op volksdansen, omdat iedereen in de maat dezelfde beweging deed.
In de groep erna, die zonder enige voorbereiding in de kring opstelling binnenkwam, leidde het tot enorme hilariteit. We hadden mensen die een hele act opvoerden dat dit teveel verandering was, en ze het niet aankonden. Er was iemand die als een ware comédienne al haar grieven op tafel gooide over hoe de mensen in de rij achter haar zich normaal gedroegen. En bij het volksdansdeel gilden we het uit van plezier.

Het was eigenlijk net een familieweekend.

~Suzanne
M Yoga Nijmegen
yoga voor levensgenieters

Deze columns verschijnen 1-4 keer per week.
Je kunt subscriben dan krijg je ze per email.

Ook samen met mij plezier hebben?

Kom dan naar yoga!
Je kunt kiezen uit twee zomercursussen, deze worden allebei gegeven in de binnenstad.

1. Ashtanga @ the Park
7 keer op dinsdag 19.00 – 20.15
een uitdagende vorm van yoga waardoor je helemaal GYM FREE wordt.
Nooit meer naar de sportschool, of zelfs nooit meer naar yoga;
een self-practice is genoeg. PROMISE
meer info over Ashtanga @ the Park

2. Sudder Yoga & Chakra’s
7 keer op dinsdag 20.30 – 21.45
Een les met grote persoonlijke inzichten én de meest ontspannen yoga die er is.
Een les bestaat uit
– een college over één chakra per les
– sudderyoga
– een lange ontspanning met een reis langs alle chakra’s
klik hier voor meer informatie

Met mooi weer gaan we naar buiten.

Ben je terugkerend lid van M Yoga?
Dan heb ik zelfs nog meer geweldige zomercursussen voor je.

7 Week Intensive

start 4 juli
laatste lesdag 22 augustus
geen les in de Vierdaagseweek 18 juli
kosten € 125 incl yogamat twv € 40 die je zelf mag uitkiezen bij Othala

Je kunt je aanmelden door een mailtje te sturen naar
Suzanne s_beenackers@hotmail.com
Met iets over jezelf, wat je aanspreekt aan Ashtanga of Sudderyoga & Chakra’s,
en wat je ervaring is met yoga.
De informatie wordt vertrouwelijk behandeld en je hoort binnen één werkdag of ik je kan plaatsen.

M Yoga is een private studio, met kleine groepen en alleen vaste leden. Er zijn geen inhaallessen, proeflessen, of losse lessen, en normaal is inschrijving minimaal voor een half jaar. Vandaar deze korte selectie om ook voor de zomer groepen te creëren, waarin iedereen elkaar goed ligt.

Tot snel!

~Suzanne
M Yoga Nijmegen op Facebook
yoga voor levensgenieters

Advertenties