Bert

Bert “van” The Fuzz Coffee & Tunes (Nijmegen)

Gisteren had ik afgesproken met een vriend. We zouden naar Credible gaan, maar dat hing er met de benen uit. En bij Toon stonden er alleen gedekte tafels klaar, tenminste voor wie met zijn voltallige familie tot drie generaties terug kwam dineren. Ons favoriete plekje onder de kapstok aan t raam was ook bezet.
Dus we gingen naar Blue.
Dat is een hotel tussen Manna en Villa Lux, dat nu geen Villa Lux meer heet.

We liepen over de Oranjesingel en ik zei;
“Kan ik je laten zien waar Bert tegenwoordig woont.”
Bert is de aanloopkater van café de Fuzz, maar sinds een half jaar wil hij niet meer s nachts in zijn eentje in de Fuzz zitten, en heeft hij besloten dat hij bij een mevrouw slaapt. Maar die mevrouw heeft al een kat, dus die wil Bert niet binnenlaten.
Als compromis wordt hij wel gevoerd en heeft de mevrouw een hokje in haar tuin gemaakt. Dat hij uit protest niet gebruikt.
Hij gaat altijd op de deurmat liggen.
Ook nu lag Bert verfomfaaid en een beetje zielig bij de voordeur. Het regende.

Ik was net alle details van de huisvesting van Bert aan het uitleggen, toen Bert ineens opstond en naar ons toekwam. Met zijn staartje in de lucht.
“Oh kijk nou die kleine Bert! Hij wil gewoon aandacht!”
Mijn hart brak. Ik fiets dagelijks langs zijn huis, en ik stop alleen om hem te aaien als hij toevallig in het poortje van t hek zit, op de stoep.
Ik ga niet lopen gillen naar hem, en ik ga zéker niet bij vreemde mevrouwen in de tuin staan om hem te aaien.
Bovendien wil Bert vaak helemaal niet geaaid worden. Als hij onderweg is, wil hij sowieso niet aangehaald worden. En in de Fuzz is hij meestal aan het bemiddelen waar zijn eten blijft, en waarom hij geen brie mag.
Dan hoef je ook niet met je geaai aan te komen.

Bert doet me altijd denken aan mijn favoriete mannen. Hij is lekker stevig, en heeft een mooi karakter, maar hij is volkomen onafhankelijk. Hij laat zich nergens op vastpinnen. Vóór de Fuzz woonde hij tien jaar in de Staringstraat. Bij mensen die het er ook maar mee te doen hadden dat hij besloot dat hij nu Bert van de Fuzz was.
En Michiel en Marie-José van de Fuzz, die hebben het er nu dus maar mee te doen, dat Bert niet meer blijft slapen en in plaats daarvan een machtsstrijd met een onbereikbare vrouw aangaat. Waardoor hij in de regen moet slapen op zijn oude dag.

Met zijn onafhankelijkheid maakt hij het zijn omgeving moeilijk, maar eigenlijk met name zichzelf.

Mijn vriend en ik knuffelden met Bert, en hij gaf kopjes aan mijn handtas, en hij spinde. Je mag Bert trouwens niet oppakken, dat is oneervol. Dat doe je bij een stoere kerel ook niet.

Op de terugweg gingen we weer langs Bert, en weer maakte hij er een enorm knuffelfestijn van. Misschien was hij zo enthousiast omdat hij mij kent, dat weet ik niet. Maar ik realiseerde me wel dat we allemaal wat meer aandacht aan hem mogen geven. Dat het een beetje een valkuil is om net als bij échte mannen te denken;
“Die redt zich wel.”
Dat iemand onafhankelijk is en sterk, en alles op alles zet om bij de vrouw van zijn keuze in bed te komen, zelfs als er al een ander is?
Dat betekent niet dat hij ervoor kiest om altijd alleen te zijn, en gezelschap niet op prijs stelt.

We gingen de bocht om. In de Fuzz brandde nog licht. Michiel, de rockster eigenaar van de Fuzz en degene die zelfs wel eens met Bert geslapen heeft op de vloer van het café, omdat Bert het luchtbed had stukgestampt, zat met zijn mobiele telefoon aan één van de tafeltjes.

Hij zag eruit alsof hij ook wel een aai kon gebruiken.

~Suzanne
M Yoga Nijmegen
yoga voor levensgenieters

Meer columns?

Als je subscribed op dit blog krijg je ze per mail.
Je kunt de subscribe knop vinden op deze pagina.

Oké met Engels?
Ik begin vandaag weer met yogalessen van een half uur op
M Yoga YouTube.

Al mijn werk, Nederlands- en Engelstalig, én alles dat ik onder mijn schrijverspseudoniem schrijf waaronder het werk voor de Witte Tijgerin,
komt ééns per twee weken uit op M Yoga International
inclusief een extra column
Ook hier kun je subscriben, zodat je nooit iets mist.

M Yoga Facebook
M Yoga Twitter 

groetjes van Bert

ik zag net pas wat er onderaan de kassabon staat

Advertenties