Waarom ik zo enthousiast ben over het nieuwe cursusjaar (start september)

In 1998 begon ik met yoga.
Ik wilde eigenlijk ashtanga yoga doen, want dat deed Madonna ook. Maar dat hadden ze niet in Groningen, dus ik deed het maar met wat er was.

Ik ging naar de bibliotheek en zocht folders van yoga die me aansprak, want alles was nog analoog en de wereld heel overzichtelijk. Na één proefles die me niet aansprak, zat ik direct al helemaal op mijn plek bij een vrouwelijke Saswitha docent van in de veertig, die er wel altijd heel verzorgd uitzag (dit is eigenlijk het enige punt waarop de vergelijking een beetje misloopt. Ik heb laatst voor t eerst in een half jaar weer mascara op gehad) en die lesgaf in een kelder.

Over dat woord kelder – ik had laatst iemand die dacht dat dit een triggerword voor mij was. Want ik geef natuurlijk les in een “souterrain”. Maar ik ga echt niet uit mijn plaat als iemand t kelder noemt. Wat trouwens om meerdere redenen een vrij ongepolijste reactie zou zijn voor een yogadocent, maar goed. Je mag dus gewoon kelder zeggen.
Waarschijnlijk komt dat dus doordat ik zelf begonnen ben in een kelder in Groningen.

Er zaten niet eens raampjes in. De lerares had er iets heel gezelligs van gemaakt. Er hing een serene sfeer met new age muziek, ingelijste wijsheden, schapenvachtjes, en sterrenmixthee.
Ik wist na één les dat zij de ware voor me was, en begon ook direct thuis met oefenen.
Niet omdat zij t daarover had gehad, maar omdat ik t zo leuk vond!
En dat bleef zo.
Na een jaar oefenende ik nog.
Na twee jaar oefenende ik nog.
En toen ik me na drie jaar zelf inschreef op de Saswitha opleiding en bij de intake zei dat ik s ochtends één tot twee uur yoga deed, staarde de directeur me aan alsof ze het in Rishikesh hoorde donderen.

Het gekke is echter dat ik eigenlijk helemaal geen yogadocent wilde worden. Ik wilde gewoon meer weten van yoga, en een beter idee hebben waar ik mee bezig was. Ik leende  ook wel boeken van de bieb. Maar die had ik inmiddels allemaal gehad.
Ik wilde meer.
En er was helemaal niets tussen – bij wijze van spreke- een wekelijkse cursus in t buurthuis (of Oibibio, maar iedereen van een zekere leeftijd weet hoe t daarmee is afgelopen) en een docentenopleiding.

Ik ging dus een docentenopleiding doen omdat ik zelf meer van yoga wilde weten, en dit de enige manier was. En dit is waarom ik zo enthousiast ben over het cursusjaar 2017-2018!
Om te vieren dat ik in 2018 twintig jaar yoga doe, heb ik een opleidingsjaar samengesteld met zes vormen van yoga;
4 Blokken van 7 weken zijn voor iedereen.
1 Blok is speciaal voor hatha yoga cursisten – dit is de Saswitha yoga van mijn opleiding. In de laatste weken van 2017 krijg je deze vorm van yoga van mij.
1 Blok is speciaal voor poweryoga cursisten – dit is Ashtanga yoga. Want ondanks de moeizame start in Groningen heb ik later een Ashtanga docenten training gevolgd.

Het studiejaar 2017-2018 is dus hét perfecte studiejaar voor als je meer van yoga wilt weten, maar (nog?) geen behoefte hebt aan een docentenopleiding.
Door de opbouw van het jaar, leer je vijf yogavormen van toegankelijke tot uitdagend, en leer je de kwaliteiten van alle richtingen te combineren.
Yoga with Adriene is laagdrempelig.
Saswitha en Ashtanga yoga is gedegen.
Rockstar Yoga is het geheim voor alle gevorderde houdingen.
Shiva Rea is onmisbaar voor je thuispractice
Honey (Meghan Currie) elegant en uitdagend.

In één jaar leer je alles wat je nodig hebt om je leven lang yoga te kunnen doen.

Achteraf vind ik t niet erg dat ik de yogaopleiding heb gedaan. Ik ben direct yogadocent geworden, zodra ik de papieren had, en ik begrijp nu ook dat de beste manier om Mastership te bereiken over iets – is het door te geven, er les in te geven.

Maar als ze in Groningen dit studiejaar hadden aangeboden, in september 1998 toen ik met yoga begon? Dan had ik me per direct ingeschreven.

De hatha yoga én de poweryogagroep 2017-2018 beginnen in september.
Om het studie karakter van dit jaar te benadrukken, zonder de speelsheid te verliezen, heb ik het als volgt genoemd;

Harry Potterjaar 2017-2018
Word een echte yoga wizard, voel je voor altijd 13, en eet onbeperkt chocolate frogs

Maar ook als je geen idee hebt wie Harry Potter is, of nog geen ervaring hebt met yoga, ben je van harte welkom!

Klik hier voor het Harry Potterjaar op de Hazenkampseweg.

En hier voor de Inner Circles in de binnenstad.

Zie ik je in september?

~Suzanne
M Yoga
yoga voor levensgenieters

 

Advertenties