Creëer je eigen schooljaar (at no cost)

Je hebt t talloze keren gedaan; na de zomervakantie aan een nieuw schooljaar beginnen. Voor mensen die voor de klas staan blijft het zelfs hun hele leven zo. Eind augustus of begin september begint het nieuwe schooljaar. En persoonlijk kan ik daar, age 45, nog steeds geen genoeg van krijgen. Sterker nog, dit jaar realiseer ik me voor het eerst de potentie die deze maand heeft!
Net als 1 januari, of je verjaardag (start van een nieuw jaar) heeft de eerste week van september iets sprankelends. Je moet alleen ietsje dieper kijken, een beetje terug in de tijd, voordat je achter de vallende herfstbladeren en de korter wordende dagen, ook als volwassene weer de opwinding hebt gevonden van nieuwe schoolagenda’s en de wetenschap dat je over tien maanden;
Nieuwe dingen hebt geleerd.
Moeilijkheden hebt overwonnen.
Vrienden hebt gemaakt.
Jezelf hebt verrast.
En niet meer dezelfde persoon zult zijn omdat je – zoals dat heet –  “gevormd” wordt in het onderwijs.
Maar waar je op een echte opleiding bent overgeleverd aan wat “zij” voor jou belangrijk vinden, waar “zij” je op willen toetsen, daar zou je nu als volwassene zonder bijscholing of opleiding, juist helemaal je eigen draai aan kunnen geven!
Wie heeft er niet tientallen boeken die hij nog wil lezen?
De bijscholingscursus die maar ligt te verstoffen?
De talencursus? Fotografie?
De online training De Devotion System van relatiecoach Amy North uit Canada waar je al drie keer aan bent begonnen en steeds strandt. Ongeveer op het hoofdstuk “What makes men chase you?”
Ik kan me voorstellen dat dit laatste even iets te specifiek was, maar you get the idea.
We hebben allemaal een kast, een emailbox en een computer vol met dingen die we zouden willen doen.
Dus daarom nodig ik je uit;
stel je eigen opleiding samen.
Wat wil jij dit jaar leren?
Aan het begin van dit Harry Potterschooljaar, mijn yogajaar dat ik online geef en in de studio in Nijmegen, heb ik een filmpje gemaakt;
Schoolcampus alert voor Harry Potter yogi’s
Het ging erover hoe je met een multoband en tabbladen het maximale uit dit jaar kunt halen. Dit geldt met name voor degene die papieren yogaschema’s prefereren, want voor de video yogi’s is het hele programma ook dagelijks online via een memberships page.
Maar de multoband met de tabbladen kan ook voor jouw eigen opleiding gebruikt worden. Dan begin je met een overzicht van alle boeken + trainingen die je wilt gaan doen dit jaar.
Vanmorgen ging het in de les over mijn tijd op de yogadocenten opleiding. Ik was de snelste leerling uit mijn groep, en de enige die hem in vier jaar afrondde, en dan had ik er in die jaren ook nog een tweede training naast gedaan. Ik denk niet dat ze mij een goede leerling vonden. Cognitief was ik heel sterk, en ik oefende iedere dag een uur.
Maar ik werd jaarlijks heimelijk agressief als ik op de eindtoets de vraag “wie bent u” moest beantwoorden.
Dus die toetsen aan het einde van t jaar… ach, daar maakte ik grote slagen. Afvinken die hap. Maar ik stopte uren in mijn yoga, ik had multobanden vol zelfgemaakte yogaschema’s, een dagelijks log/ notebook van alle yoga die ik deed. Ik studeerde boeken over Tantra, had een abonnement op het Amerikaanse Yoga Journal en had een klein fortuin geïnvesteerd in yoga cd’s en dvd’s uit Amerika.
Allemaal dingen die niet ter zake deden op de opleiding.
Maar ik denk dat ze wel een waarachtiger, en loepzuiver beeld gaven, van wie ik werkelijk was.

~Suzanne
M Yoga Nijmegen

Meer columns lezen?
Geef je op (rechterkolom) en je krijgt ze per email!

Facebook pagina M Yoga Nijmegen

Advertenties