Frisse Blik (do you)

Deze week is de playlist voor de poweryoga Happy Autumn; een mix van blije nummers! Eén van de laatste nummers is Just One Person, in de uitvoering van Snoopy the Musical. De mooiste uitvoering is echter van de Muppets, maar die stond niet op Spotify.
De Muppets hebben het onder meer gezongen op de begrafenis van Jim Henson. Het gaat erover dat als één persoon in jou gelooft, dat dan ook twee mensen in je kunnen geloven. En drie en vier en meer. En dat als iedereen in je gelooft, dat je dan in jezelf kunt zien wat anderen zien. En je in jezelf kunt geloven.
Nu is de één zelfverzekerder dan de ander, maar dat gaat dan over maatstaven die voor iedereen zichtbaar zijn. De één weet zeker dat hij er met glans en wimpel doorheen komt, of dat varkentje wel even wast. De ander kruipt t liefst weg en wil niet eens aan de startstreep verschijnen. Dit “normale” zelfvertrouwen betekent meestal dat je erop rekent te kunnen voldoen aan de maatstaven van de wereld. Dat je het spel goed genoeg beheerst om in de wereld te bereiken wat je wilt.
Het is natuurlijk super praktisch als je blaakt van dit zelfvertrouwen, en ik begrijp dat als je dit type zelfvertrouwen mist het leven best lastig wordt, maar er zit ook een vrij giftige adder onder het gras. Eén waar ik zelf wekelijks oog in oog mee sta, dat die adder denkt; “Jeez! Ben je daar nou al weer! Jij leert ook niet echt snel hè? ”
En dat is dan een week dat ik nog buitengewoon goed heb opgelet.
De valkuil is dit;
Dit zelfvertrouwen heeft vreemd genoeg, helaas-  of misschien wel Gelukkig! – niets te maken met de letterlijke betekenis van het woord;
Vertrouwen op jezelf.
Sterker nog; juist als je precies weet wat je moet doen om in de buitenwereld succes te hebben, of om de doelen te halen die je jezelf had opgelegd, is het extra lastig om te vertrouwen op;
Dat wat uit jezelf komt.
Dat wat je vanzelf doet.
Dat wat bij je past.
Dat wat er altijd is, en bij je hoort zoals je armen en je benen bij je horen.
En tot slot dat wat God, of het Universum, je intuïtie of je hogere zelf (of hoe je de grillige, niet-rationele force to be reckoned with ook maar wilt noemen) je op dat moment ingeeft, of waar je op dat moment een enorme impuls toe voelt.
You see;
met alles wat door de wereld erkent wordt,
met tried and tested methodes om iets te bereiken,
met dingen waarvan je persoonlijk weet dat ze werken
AL DIE DINGEN?
Daar haal je hooguit een zes of zeven mee, om in wereldse normeringen te spreken. In het beste geval werken ze, en krijg je precies waar je om gevraagd had. Een werkbare relatie met je baas, een maatje 36, een six figure income, of een huis wat helemaal op orde is.
Precies dat.
Maar als je iedere dag intuned voor wat er die dag voor je in de sterren staat? Als je je voor zou stellen;
“Ik dobber op een schip, het anker is gehesen. Ik ben volkomen vrij. Wat krijg ik dan nu “door”? Waar heb ik zin in en inspiratie voor?”
Dat is écht zelfvertrouwen!
Dat is namelijk de flexibiliteit om op ieder moment je koers te wijzigen, en maximaal te werken met de natuurkrachten die vanuit jezelf komen. Waar gaat de wind naartoe?
Zo gaat de reis veel sneller, en weet je zeker dat je op de voor jou bestemde bestemming uitkomt.
En in case you wondered?
Iemand die zijn eigen koers vaart, dat is voor de mensen om je heen een plezier om bij in de buurt te zijn.

~Suzanne
M Yoga Nijmegen

Meer columns lezen?
Geef je op (rechterkolom) en je krijgt ze per email!

Facebook pagina M Yoga Nijmegen

Advertenties