Waarom ik stop met het maken van yogavideo’s (en dat goed nieuws is)

Het bericht waarvan je wist dat het ging komen.
Of misschien wel niet.
Ik wist het in elk geval niet, want ik heb gisteren nog tegen een vriendin gezegd dat ik mijn hervonden plezier in zelf yoga doen ging overzetten naar de yoga video’s. Dat ik meer ruimte ging maken in mijn woonkamer tijdens het filmen, zodat ik tenminste mijn armen en benen fatsoenlijk kon bewegen zonder tegen het televisiemeubel aan te komen, en dat ik mezelf de vrijheid ging geven om te improviseren.
Mijn video’s zouden sprankelender worden dan ooit!
Tot ik maar 4 uur sliep doordat de nieuwe buren tot 3 uur de muziek hard aanhadden, en ik op zondag 8 oktober met knallende koppijn wakker werd en een to-do list waar opstond;
Yeah!! Yoga video’s maken, geweldig! Take it away!
Hoewel dat misschien niet helemaal de woorden waren die ik had gebruikt.
Het voordeel van te weinig slaap, knallende koppijn en een kuthumeur is wel dat je direct helder hebt wat je energie geeft, en wat energie kost.
En dat iets doen wat energie kost in zo’n situatie absoluut niet mogelijk is.
Maar er bleken meer redenen om na twee jaar yogavideo’s maken, de handdoek in de ring te gooien;
1. er is al Yoga with Adriene
Adriene is een Amerikaanse yoga docente die iedere januari een 30 day yoga challenge maakt. Ze heeft een YouTube kanaal met drie 30 day challenges én nog tal van losse video’s.
Voor wie yoga wil doen met een video, is er dus genoeg.
Ga hier naar het YouTube kanaal van Adriene Mischer
Ook kun je een abonnement nemen op de Nederlandstalige channels Yoga TV of Rebel Yoga.
En tot slot de M Yoga video pagina hier. 
2. video is mijn medium niet
Ik heb since the beginning of time, al yoga schema’s gemaakt. Dat zijn getekende sticky poppetjes waarbij één A4 tje ongeveer 45 minuten yoga is. Die scan ik dan, en dan kan ik ze online zetten.
Er zijn ook jaren geweest dat ik ze op mijn blog deelde, en ook nu waren ze beschikbaar voor de video’s die ik exclusief voor het Harry Potterjaar maakte.
Deze schema’s gebruik ik zelf ook. Zowel als ik lesgeef, als bij het oefenen.
Video’s van andere docenten kijk ik wel, maar ik ontleed ze en dan schrijf ik ze op in de vorm van een yoga schema. En dat gebruik ik dan.
Ik doe dus zelf nooit yoga met een yoga video.
Als ik yogavideo’s maak, maak ik dus iets dat ik zelf niet eens zou gebruiken.

Yoga (door) geven

Omdat ik mezelf al jaren, soms met meer en soms met minder succes, heb gezet tot het maken van video’s, heb ik na twee jaar heel helder wat iedere keer mijn redenen waren om het toch weer te proberen.
Dit zijn de allerbelangrijkste;
– het overdragen van het plezier in yoga
– het overdragen van specifieke kennis, in het bijzonder de yoga van de Witte Tijgerin die echt niet met mij het graf in moet gaan.
– ik wil aan mijn cursisten graag iets geven waarmee ze thuis kunnen oefenen, als ze dat willen.
Maar ik ga dit nu anders aanpakken;
in plaats van het medium video te kiezen, schakel ik over op 100% yoga schema’s, aangevuld met een uitlegblad, van wat ik met het sticky poppetje bedoel.

Wat je kunt verwachten

– dat het online Harry Potterjaar 2017-2018 doorgaat

De zes maandelijkse video yogalessen worden vervangen door yoga schema’s, van oefeningen die je bij mij in de les hebt gedaan + een uitlegvel.
Zodra het Harry Potterjaar is afgerond, maak ik er een boek van.
Dit boek zal dus thuisoefenschema’s geven voor;
– Yoga with Adriene (12 lessen)
– Saswitha Yoga (6 lessen) Ashtanga Yoga (6 lessen)
– Rockstar Yoga/ Sadie Nardini (12 lessen)
– Yoga Shakti/ Shiva Rea (12 lessen)
– Honey/ Meghan Currie (12 lessen)
Je krijgt als deelnemer van het Harry Potterjaar al deze schema’s dus al tijdens het studiejaar. Je hoeft niet te wachten op het boek

– de yoga van de Witte Tijgerin wordt een boek

In plaats van de videobundel de Witte Tijgerin, ga ik een boek maken met yoga schema’s + uitlegvellen. Deze schema’s worden nog dit jaar gemaakt, waarschijnlijk al in de herfstvakantie.
Ze zijn een bonus voor wie het Harry Potterjaar volgt, bij mij in de studio of online.
Zodra de serie af is maak ik er een boekje van.

– Reboot, van liefdesgodin tot Warrior Woman

Mijn dagelijkse oefenprogramma Reboot heeft het zwaarst te lijden gehad onder mijn onvermogen dagelijks yoga te doen/ een video te maken. Maar het is ook door “Reboot” dat ik tot deze beslissing ben gekomen!
Uiteindelijk gaat “Reboot”, namelijk over transformatie. Over het doel. De weg ernaartoe is alleen relevant voor zover deze werkt het doel te halen.
Ik wil 15 kilo afvallen, dit jaar nog. En als de vooropgezette Hoe (dagelijks yoga doen én videos maken) niet werkt, dan moet er een andere Hoe komen.
Reboot wordt dus vanaf vandaag (maandag 9 oktober) een dagelijkse check-in op de ledenpagina en de Facebook pagina, waarin ik aangeef welke yoga ik heb gedaan + een koppeling naar het yogaschema, en de playlist (muziek) die ik heb gebruikt.
Zo blijft deze reis naar mijn Warrior Woman goed te volgen voor de leden, maar is er ook nog echt een kans dat er deze maanden een warrior woman ontstaat.
In plaats van een worn out woman ;)

Find what feels good

Het Harry Potterjaar is opgedeeld in 5 lesblokken, en het eerste lesblok (september/oktober) is geïnspireerd op Yoga with Adriene. Haar slogan is “Find what feels good” en dit leek mij de perfecte manier om te beginnen.
Voor je de diepte ingaat met yoga is het tenslotte belangrijk te weten wat voor jou werkt.
Waar ik echter niet op had gerekend, was dat mijn aanpak voor dit jaar niet goed voelde, en dat die dus op de schop moest, voor er verder gegaan kon worden.
Maar uiteraard ben ik er wel heel blij mee.
Want ik heb deze maanden mijn échte yoga self-practice teruggevonden, die de sleutel is tot mijn warrior womanhood. Bovendien ben ik super excited dat ik eindelijk gekozen heb voor de manier die bij mij past.
Mijn plezier in yoga, kennis van yoga en de tools waarmee je thuis kunt oefenen, krijg je voortaan van mij als yogaschema’s. Een vorm die me zit als gegoten.
En dat Feels Good!

~Suzanne
M Yoga Nijmegen

Meer columns lezen?
Geef je op (rechterkolom) en je krijgt ze per email!

Like de Facebook pagina M Yoga Nijmegen

 

Advertenties