De 3 levenslessen van The Last Jedi

“I need someone to show me my place in all this.”
Rey, The Last Jedi

Toen ik een week geleden aan een yoga vriend vertelde dat ik iedere dag de dvd van The Force Awakens kijk- of in elk geval alle scenes met Kylo Ren wat precies 45 minuten is trouwens – moest hij lachen en zei hij;
“Dus dat is jouw Bhagavad Gita.”
Ja, eigenlijk wel.
De Bhagavad Gita is een boek dat door veel yogi’s dagelijks gelezen wordt. Hoewel The Force Awakens (deel 7, dvd) en The Last Jedi (deel 8, bioscoop) nog het meest overeenkomsten vertonen met de Tantra filosofie van vóór de Britse invasie van India;
toen goed en slecht nog bij elkaar hoorden.
Maar de Tantra filosofie wordt maar bestudeerd door een paar mensen, terwijl de Star Wars films door miljoenen worden gezien. Dus de hoogste tijd om te kijken;
“Waar gaat het eigenlijk over Thé?”

Les 1 Goed en Kwaad horen bij elkaar

Mozaïek uit de eerste Jedi tempel; de Prime Jedi. Hij (of zij) is niet alleen maar óf goed óf kwaad, zoals de Jedi en de Sith. Maar de belichaming van licht en duister in één.

Op het eiland Ohch-to ligt de eerste Jedi tempel. Hij bestaat uit drie delen;
“The light side”; een holle boom, waar de originele boeken van de Jedi in worden bewaard.
“The dark side”; een gat in de grond, dat leidt naar de zee, een grot en een spiegel.
En een mozaïek, onder de open lucht.
Het mozaïek is van een figuur in meditatiehouding met een lichtzwaard. Deze oer-Jedi bestaat uit een donkere en een lichte kant. Net als het Chinese yin en yang teken horen de twee helften bij elkaar, en zit in ieder ook een stukje van de ander.
Dit wordt (vermoedelijk in deel 9) in de Jedi boeken die in de boom staan nog verder uitgelegd, met het begrip Gray Jedi.
Dus in de eerste zes Star Wars films (waar het altijd oorlog is) kennen we de goede Jedi en de slechte Jedi (de Sith). Beide gebruikten een kracht die ze The Force noemen.
Maar dit mozaïek, én de oude boeken in de boom, gaan erover dat dit scheiden van goed en kwaad heeft geleidt tot alle ellende in the first place.
Het bekendste oude boek is the Journal of the Whills, wat oorspronkelijk (vanuit de jaren 80) zou zijn waar heel Star Wars over ging, maar dat naar de achtergrond verdween. Maar de “novelization” van The Force Awakens (deel 7, de eerste film van deze laatste trilogie) begint met dit citaat;
First comes the day
Then comes the night.
After the darkness
Shines through the light.
The difference, they say,
Is only made right
By the resolving of gray
Through refined Jedi sight.
―Journal of the Whills, 7:477
The Force Awakens, The Last Jedi en deel 9 dat in 2019 uitkomt, zullen dit (grijs) als leidmotief hebben. Niet het overwinnen van het kwade, maar het samengaan van goed en kwaad.

Les 2 Stop playing small

Aspirant Jedi Rey biedt Luke het lichtzwaard aan

Op het eiland Ohch-to woont de laatste Jedi, Luke Skywalker. Luke staat bekend om drie dingen.
1. Hij heeft jaren terug de grootste heerser van de Dark Side – Darth Vader – verslagen. Op een hele empathische manier, waardoor Darth Vader nog verlossing vond voor hij de pijp uit ging. Tien met een griffel.
2. Hij is verdwenen en het heeft keiveel moeite gekost om hem te vinden.
3. Iedereen wil dat hij meisjes Jedi Rey gaat trainen, het verzet gaat helpen, en nog een keer het universum komt redden.
Dat wil zeggen; iedereen wil dat, behalve hij.
Na veel hangen en wurgen legt Luke ook uit waarom hij weg is gegaan, en dat hij vindt dat de Jedi meer kwaad dan goed hebben gedaan. Dat het voor iedereen beter is als hij en de Jedi religie uitsterven.
Luke is daarmee het klassieke voorbeeld van een man die alle talenten heeft, alle skills, en zelfs – want je maakt mij niets wijs – ROEPING HEEFT, en nog steeds weigert er gehoor aan te geven. The Force zou Luke iedere nacht een nieuwe engel kunnen sturen om hem te vertellen wat zijn pad is, en nog zou Luke met vuur verdedigen waarom hij vol-ko-men ongeschikt is om de taak uit te voeren die jij, God en het hele Universum van hem verlangt.
We kennen allemaal van dat soort mensen, die hun purpose in hoofdletters op hun voorhoofd hebben staan maar die zo chronisch aan zichzelf twijfelen dat je een berg weerstand tegenkomt als je hen in beweging probeert te krijgen.
Kijk bijvoorbeeld maar eens in de spiegel.
Waar heb jij jezelf opgesloten op Ohch-to?
Waar heb jij jezelf wijsgemaakt dat de wereld niet op je zit te wachten, en beangstigt het idee het verkeerde te doen en fouten te maken je dusdanig dat je met vuur verdedigt dat het beter is om niets te doen?
Dat ik al zes keer naar de Last Jedi ben geweest is ook omdat ik er iedere keer achter kom dat ik een Gigantische Innerlijke Luke heb, die enorm aan zichzelf twijfelt, en er alles aan doet om niet in haar kracht te hoeven staan.
En de andere reden dat ik al zes keer ben geweest is omdat ik verliefd ben op Kylo Ren. Wat me brengt bij levensles nummer 3

3 Liefde overwint alles

In het onderstaande fragment uit The Force Awakens, zie je hoe Rey gevangen is genomen door de dark side warrior Kylo Ren; een neefje van Luke Skywalker.
Kylo Ren is getraind met The Force; eerst door Luke, maar daarna is hij het slechte pad op gegaan. En Rey is alleen op de wereld en heeft geen enkele opleiding, maar haar Force krachten worden wakker gemaakt door de aanwezigheid van Kylo Ren.
Op het moment dat hij zijn masker afzet zie je dat ze haar ogen niet van hem af kan houden, en BOOM! Komen er toch ineens een krachten in dat meisje vrij!
Dus kijk eerst even het fragment.
Het moment dat het goede en het kwade elkaar in the flesh ontmoeten.

Er zijn nog mensen die na The Force Awakens, waar bovenstaand fragment uitkomt, dachten dat Kylo Ren een slechterik was. Maar daarvoor zit zijn haar natuurlijk veel te goed. Hij is een Disney prins, dat zie je zo.
En ze gaan verliefd worden.
En dan komt alles goed in het Universum.
De verhaallijn dat Rey en Kylo Ren een liefdesrelatie krijgen wordt “Reylo” genoemd: een samentrekking van hun namen. Over de eerste twee lessen is op YouTube niets te vinden, maar wel over deze derde les (Reylo)

Vincent Vendetta; (voor Star Wars newbees redelijk toegankelijk)
Reylo (Part 1) – Star Wars Theory (42 minuten)
Reylo (Part 2) – Star Wars Theory (29 minuten)
Reylo (Part 3) – Star Wars Theory ( 21 minuten)

Wayward Jedi: (beetje kennis deel 1 t/m 6 gewenst)
Love is the Balance – A Rey and Kylo Ren Story (Reylo)(20 minuten)
Rey and Ben – The Resurrected Heroes (Part 1)(15 minuten)
Rey and Ben – The Resurrected Heroes (Part 2) (15 minuten)
Ben (Solo) is de echte naam van Kylo Ren

In deze YouTube series van Vincent Vendetta en Wayward Jedi – juweeltjes van documentaires – wordt het liefdesthema uitgewerkt met behulp van de films, mythologie, historische context, en het totaal beschikbare “Star Wars canon” (alle boeken, films, games, van Star Wars).
Deze documentaires zijn allemaal gemaakt vóór de Last Jedi uitkwam. Er zitten dus geen spoilers in.

Ik ben door de Last Jedi meer van het leven, en van mezelf, gaan begrijpen, en ben heel erg geinspireerd met de yoga bezig. Ik hoop dat het voor jou hetzelfde kan doen. The Last Jedi draait nog in de bioscoop en deel 7, The Force Awakens waarin Kylo Ren prinsenhaar heeft, is verkrijgbaar op dvd.
En if-
You need a teacher
I can show you the ways of the Force.

~Suzanne
M Yoga Nijmegen

Deze post over yoga verscheen op M Yoga Nijmegen.
Abonneer je op dit blog om ze te ontvangen.