Top 5 dingen in de Heilig Land Stichting die je alleen met een Alwetende Gids vindt

Romeinse Herberg (in de Romeinse straat) met klein terras voor maar ook een grote achter. Heerlijk Romeins brood, maar je kunt er van alles krijgen.

Alleen al het feit dat ik niet wist welke naam ik in de titel moest gebruiken, geeft aan dat dit museum een roerige geschiedenis heeft.
Bijbels Openluchtmuseum?
De naam die het oorspronkelijke idee van dit park het beste weergeeft. Later werd het concept uitgebreid naar een park gebaseerd op het leven in het Midden Oosten rond het jaar nul.
Is de correcte naam dan misschien “Orientalis”?
Yes it is!
Orientalis is de huidige naam, maar alleen van het deel van het park dat nu een museum is en waar je een kaartje voor moet kopen. Het naastgelegen deel van het park heet namelijk (tadaa!)
De Heilig Land Stichting!
Dit is tevens de naam die wij in Nijmegen het meest gebruiken voor het (betaalde deel) van het park. Maar technisch gezien is deze naam nu dus alleen voor het naastgelegen, afgesplitste, deel van het park, waar geen museumbezoeker nog komt of je moet onmiddellijk razend nieuwsgierig worden als de verkoper een niet-geïndexeerd gebouw op je gratis plattegrondje aanwijst, waar je kunt komen via de openbare weg.

kerk_heilig_landstichting

Cenakelkerk

“Daar staat een hele mooie kerk. Kent u die al?”
En het schijnt dat zelfs deze zeer beperkte doorverwijzing van het ene park naar het andere nieuw is. Dat er een tijd was wanneer men, geheel conform het echte heilige land zou ik zeggen, niet meer met elkaar on speaking terms was.
Er vlogen nog net geen stenen en raketten over en weer, maar er staat wel een hoog hek met prikkeldraad dat Orientalis scheidt van de naastgelegen Heilig Land Stichting.
God, vertegenwoordigd door priester Arnold Suys, kan deze opsplitsing van zijn geesteskind, uiteraard nooit zo bedoeld hebben. Toch zat de eerste barst er al vrij snel in;
In 1906 begon priester Arnold Suys met het idee van een park waarbij bezoekers de belangrijkste plekken uit het leven van Jezus konden bezoeken. In 1911 werd het park geopend, en reeds twee jaar later kwam er al een aparte stichting voor de begraafplaats. Toch verwacht ik dat het toen nog wel mogelijk moet zijn geweest de oorspronkelijke rondgang langs het leven van Jezus te maken.
Nu is dat niet meer zo.
De begraafplaats en het hele laatste stuk van het leven van Jezus vallen buiten het park. Zelfs wie wel op aanraden van de kaartjesverkoper een kijkje gaat nemen bij de Cenakelkerk – zie foto boven – is nog ver verwijderd van wat dit meer dan honderd jaar oude park écht de moeite waard maakt.
Maar ik kom hier nog op terug. (en smaken verschillen)

So without further ado!
Hier is de Top 5 dingen in de Heilig Land Stichting die je alleen met een Alwetende Gids vindt

5. De Heilig Hart Basiliek

ontwerp van de heilig hart basiliek – het voorportaal is ook daadwerkelijk gebouwd.

Deze is tricky!!
De Heilig Hart Basiliek is er namelijk nooit gekomen. Voor wie  uberhaupt niet weet wat een basiliek is: dat zijn de allergrootste kerken imaginable.
De Sacre Coeur in Parijs is een basiliek.
Dat werk.
Maar men is wel begonnen met de bouw! En man, man, man, met een beetje fantasie kun je hem gewoon zien! Wie binnenkomt in Orientalis ziet een majestueuze oprijlaan, leidend naar het voorportaal van wat een hele basiliek had moeten worden.
Stel je er een gigantische kerk achter voor!
De torens zouden tot in de verre omgeving te zien zijn, en volksstammen pelgrims zouden van beneden aan de berg, de klim naar de imposante basiliek maken.
Tenminste, als het geld niet op was geweest en de bouw was gestaakt.
De grotendeels imaginaire Heilig Hart Basiliek direct na de ingang van museumpark Orientalis staat daarom op 5.

4. Het Penishuisje (geen foto)

In de Romeinse Stadsstraat, op de gratis plattegrond “Jeruzalem” genoemd, vind je een huis met een afbeelding van een penis met twee ballen. Het is een soort embleem naast de deur.
Ik denk dat dit betekent dat het een bordeel is!
Maar zeker weten doe ik het niet, want het huisje zelf was dicht voor onderhoud of zoiets.
Maar mysterieuze dingen zijn natuurlijk nog veel spannender, dan als je het precies weet.
Het penishuisje uit de Romeinse Stadsstraat (Jeruzalem) staat daarom op 4.

3. Het Romeins Aquaduct

Naast het penishuisje, vind je vergelijkbaar huis. Hier kun je een informatiefilmpje bekijken over het aquaduct dat door en over Nijmegen Oost (de Postweg!) en de bossen van Groesbeek heeft gelopen.
Altijd als ik in deze buurt die enorme hoogteverschillen zie, weet ik dat ze niet allemaal natuurlijk zijn. Dat de Romeinen hiermee hebben zitten kloten. Maar ik weet nooit precies hoe het zit.
Na dit filmpje weet je precies hoe het zit.
Deze infostand is het enige onderdeel van het park over de geschiedenis van Nijmegen zelf.
Dit filmpje zal dan waarschijnlijk ook alleen interessant zijn als je in Nijmegen woont.
Het informatiefilmpje over het Romeins Aquaduct staat op 3.

2. De Geboortegrot van Jezus

We (ik en mijn Alwetende Gids, die zoals dat zo vaak blijkt toch niet Alwetend was) kwamen bij de herders; twee beelden van herders daterend vanuit de begintijd van het park. Ze stonden met de rug naar ons toe en keken uit over de vallei met schapen en geiten. Wij waren bij hen op het plateau geklommen en waren de spinnen aan het bewonderen die in hun ogen leefden.
Hardop begon ik te reconstrueren dat dit de herders moesten zijn, die zo snel bij het kindeke Jezus waren. En ineens keken we elkaar aan.. Er klopte iets niet!
We hadden het Timmermans huis gehad, maar daar was Jezus niet geboren. We waren nog wel langs een hok gelopen, waar niks instond. Niet zo gek want het was midden op de dag, en de zon brandde.
Wat er leefde zat ongetwijfeld in de grot ernaast.
“Jezus zal toch niet in de grot liggen, bij dat beest?” zei ik ontsteld.
Dat leek mijn gids niet erg waarschijnlijk. We hadden geen van beide zin om terug te gaan, maar gedreven door nieuwsgierigheid, deden we het toch.
We kwamen aan bij het verlaten dierenverblijf. Ook de grot was stil. Er stond geen bord bij.
“Zullen we dan maar naar binnengaan?” zei ik.
De donkere ingang gaf niets prijs over wat erna kwam. Het idee oog in oog te staan met één of ander oerrund trok me niet erg aan.
Ik liet mijn gids voorgaan zodat ik nog een kans had te ontsnappen, mocht het nou helemaal uit de hand lopen.
Drie keer raden wat we binnen zagen?
De geboortegrot van Jezus staat daarmee op nummer 2.

1. Golgotha – de kruisiging van Jezus

Ingang, naast de Cenakelkerk

Holy smack.
Ja, hoe moet ik dit gaan uitleggen? Want als je hier first thing naartoe loopt terwijl je nog fris bent, en je Google mapped jezelf van de ingang van de naastgelegen Heilig Land Stichting (zie foto), door het bos, langs de natuurlijke graven in een kaarsrechte lijn naar de nagemaakte berg waar een groot kruis opstaat?
Dan denk je:
“Huh?”
Maar hier is de goede volgorde:
Je kiest een hete dag. Het moet minimaal vijfentwintig graden zijn. Je struint de hele dag door Orientalis, en dan ga je er om vier uur uit, en loopt naar de begraafplaats/ het park ernaast, bij de Cenakelkerk.
De zon brandt, je bent blij dat het bos verkoeling biedt.
– optie 1: gebruik je gratis plattegrond
Deze heeft geen legenda of namen erbij staan, dus dit is echt spoorzoeken evt met behulp van borden met betere plattegronden die je onderweg tegenkomt, of
– optie 2: de plattegrond hieronder/naast
waar wél de namen bijstaan, en ik de nummers van deze top 5 heb ingetekend.
Loop over de Monsieur Suyslaan richting de Cenakelkerk, en ga door de poort Heilig Land Stichting (zie foto) het park in.
Houd schuin links aan. Op weg naar Golgotha, waar het kruis van Jezus staat zie je links en rechts gebouwen met muurschilderingen van de lijdensweg van Christus.

de rode stippellijn is het grote hek met prikkeldraad, waar ooit de route heeft gelopen die het linkerdeel met het park met rechts heeft verbonden. Vanaf bovenin, waar “3+4” staat, kon je naar het deel met Het Hof van Olijven (groene vlek). Deze wegen lopen nu allemaal dood.

Als je het Hof van Olijven tegenkomt, een nabootsing van hoe de wereld van Jezus eruit zag inclusief kleine springlevende geitjes, zit je verkeerd;
Golgotha zit aan de andere kant, op de begraafplaats.
Op een gegeven moment zie je een groot houten kruis, bovenop de heuvel.
Dat is Galgotha.
Het kruis zindert in de hete zon op een zwartgeblakerde heuvel, waar je een rondgang over kunt maken.
Recht ertegenover ligt het graf van Jezus. Een diepe tombe, met meerdere ruimtes. De ronde steen die ervoor lag is weggeschoven. Als je op je knieën gaat kun je erin kijken, en wie heel moedig is of zijn kinderen kwijt is, kan erin.
Op straat niveau heb je een magnifiek uitzicht over een diep dal, recht naar de tegenoverliggende Hemelvaartskapel, waar je ook naartoe kunt lopen en dan weer richting Galgotha kunt kijken.
Golgotha, op de ene heuvel; tegenover de Hemelvaartskapel.
Het is ooit ongetwijfeld één zichtslijn geweest, maar nu zijn er bomen voor gegroeid, waardoor het niet meer helemaal klopt.
Maar de twee hoogtepunten staan nog steeds tegenover elkaar.
Golgotha en de Hemelvaartskapel staan daarom op nummer 1.

Zoals wel vaker verlaat ik een museum met het idee dat ik terug wil komen. Nu ik weet “hoe het zit” weet ik pas wat ik had willen zien.
Ik zou een rondgang langs de belangrijkste plaatsen van Jezus willen; de reis precies zoals de oprichter van het park, priester Arnold Suys, het bedoeld had.
Maar met de splitsing van de parken, en het hoge hek met prikkeldraad tussen beide, is de route in vergetelheid geraakt en niet meer te achterhalen.
Zelfs niet door een gids die alles weet.

Museumpark Orientalis
https://www.museumparkorientalis.nl/

Begraafpark Heilig Land Stichting
https://www.heiliglandstichting.com/

Join the tribe 

Wil je op de hoogte blijven?
Ik schrijf bijvoorbeeld over dagjes uit. Bovendien heb ik binnenkort groot nieuws over de yogastudio!
Je vindt de subscribe button voor dit blog waarschijnlijk rechtsboven op deze pagina.
Of like
Facebook M Yoga,
volg M Yoga op Twitter
en wie weet…pak it het weer op!
–>dan maak ik weer iets voor YouTube