Van recreatieplas naar Tuin Der Lusten | #1 Bon Jovi Rutbeek 1996

Toen ik op deze foto stuitte van een Bon Jovi show in Italie, met de grote opblaasbare poppen, een vrouw met blote borsten, en een raar fantasiebeest, schreeuwde ik naar Google:
“It was A JOKE!”
Ik had niet verwacht dat het concert van Bon Jovi in recreatiegebied Het Rutbeek, ook echt uiterlijke kenmerken deelde met het miljoenen schilderij De Tuin Der Lusten uit het Prado uit Madrid, dat in de jaren 60 door een opeenstapelingen van onwaarschijnlijkheden op de tentoonstelling in Den Bosch was binnengehaald.
Vervoerd met pakdekens in een personenwagen, heb ik uit de overlevering begrepen.
Geen idee of dat via die documentaire was of via mijn moeder; Maar dat laatste zou wel verklaren waarom wij thuis sinds mensenheugenis een enorme stapel “pakdekens” hebben.

De vergelijking was gebaseerd op het feit dat zowel het concert van Bon Jovi, als het binnenhalen van De Tuin Der Lusten, door liefhebbers moet zijn gebeurd.
Er was geen geoliede machine bemand door professionals.
En voor zover deze er wel was, was zij ingericht op evenementen met een fractie van het budget en bezoekersaantallen dan waar ze nu op inzette.

Nee, bij beide evenementen, zowel de overzichtstentoonstelling van Jeroen Bosch in Den Bosch in 1967 als bij het concert van Bon Jovi in het Rutbeek in 1996, hebben mensen over de randjes gelopen.
En waarschijnlijk in stilte.

Ze zijn verantwoordelijkheden aangegaan, waar ze blijvende financiële- en reputatieschade van op hadden kunnen lopen, als het dubbeltje of the dime ook maar een millimeter anders was gevallen;
En ze hebben gewonnen.

Hun inzet is beloond geweest. Maar het zal bij beide vele jaren zo niet decennia hebben geduurd – en vele gestrande pogingen en naar beneden afgeronde resultaten hebben gekost van overmoedige, beter gefinancierde initiatieven die dachten dat huzarenstukje wel even te herhalen – voor duidelijk was hoe instrumenteel die paar mensen waren.
En dat je dit niet af kunt dwingen.
Althans niet op een manier waarop je zelf buiten schot blijft.

De Tuin der Lusten was in 2016 niet op de nieuwe overzichtstentoonstelling in Den Bosch.
En Het Rutbeek is na Bon Jovi (voor zover ik weet) niet meer gebruikt voor concerten.

De eerste keer dat Bon Jovi weer in Nederland op een ongebruikelijke locatie heeft opgetreden, was 15 jaar later. Op het strand in Scheveningen.
Wellicht dat daar een vergelijkbaar verhaal achter zit.
Misschien wel weer gelinkt aan het ook zo schitterende verhaal van het eerste optreden van de Stones buiten Engeland, in – jawel – Het Kurhaus in Scheveningen.

Ze staan in ons geheugen gegrift, de keren dat iemand met een halve vinger in de pap en een forse dosis Haagse bluf, er voor durfde te gaan en het onmogelijke deed.

En natuurlijk is het goed dat het grootste deel van de evenementen, wel binnen de gebaande, steeds verder uitgesleten paden blijft. 
Toen ik in de ruim opgezette Golden Circle van Mojo stond, bij mijn laatste concert van Bon Jovi, toen was ik maar wat blij dat ik niet met mijn ingewanden tegen het hek geplet stond met duizenden achter me te drukken.
En voor de schilderijen van Jeroen Bosch zal de donkere, geacclimatiseerde atmosfeer van Het Noordbrabants Museum, ook een heel wat gezondere leefomgeving zijn geweest dan de kerk waar de condens van de ramen stroomde.

Maar ja.
Het Cowboy gehalte is er wel af, zeg maar.

Om uit te leggen waarom deze serie over Bon Jovi in Enschede bestaat, moet ik beginnen bij een ander project dat deze week gestart is.
Mijn YouTube 1995 Bon Jovi Concert Series 
Dit wordt een serie Engelstalige video’s die hun tour van 25 jaar geleden volgt, vanaf afgelopen woensdag t/m 6 december.
Dan 5 maanden pauze.
En daarna nog een tour in 1996, waar ik de eerste tien concerten van doe.

Het tiende concert is Bon Jovi in Het Rutbeek.

Ik voelde direct aan dat dit hét eindpunt van mijn videoproject zou worden;
De klapper.
Dit was het concert met het mooiste verhaal.
Het hoogste Rolling Stones in het Kurhaus gehalte.
Het De Tuin der Lusten op de achterbank dwars door Frankrijk – niveau.

En hoe meer ik me erin verdiepte, hoe meer ik me realiseerde dat hier meer inzat dan 1 filmpje dat ik in juni 2021 op ga nemen;
Dat het vooronderzoek me zoveel plezier zou gaan geven, en dat dit allemaal zo de moeite waard is.
Daarom ga ik Nederlandse blogs schrijven (deze dus) over mijn onderzoek naar dit concert.

Wie waren die mensen die Bon Jovi naar Het Rutbeek hebben gehaald?
Wat is de relatie geweest met het andere concert, waar Bon Jovi de avond van tevoren stond, in Landgraaf?
Waar heeft de band geslapen; Zijn ze naar Amsterdam gegaan of s nachts nog naar Enschede gekomen?

Rechtop op de achterbank, ingestopt met pakdekens.

~Suzanne 

 

Nieuwe serie 

“Bon Jovi Rutbeek 1996” is mijn nieuwe serie, over het concert van deze band en alles wat ermee te maken heeft.
Het eerste interview met iemand die er erg veel van weet (zo niet alles) staat al gepland, en ik hoop ook foto’s te kunnen zien, bijvoorbeeld om te kijken of die grote poppen er ook bij waren.
Subscribe met de “Blog volgen’ button ergens op deze pagina.
Waarschijnlijk rechtsboven. 
Daarnaast schrijf ik over vintage yoga en Liefdeseend plaatst hier zijn tekeningen.

Sinds 1 januari ben ik officieel geen yogadocent meer, ik ben schrijver.
Maar ik schrijf wel over yoga en geef informeel (online) les aan vrienden
https://suzannebeenackers.com/vriendengroep-online-yoga/

Let’s Connect