At the End of All Things | Geen yogales in real life voor “13 months to the day” of iets meer

video over de terugkomst in de Gouw, “thirteen months to the day” na hun vertrek

klik op de foto voor de 3,5 minuut durende scene, The End of All Things

Aan het einde van Lord of the Rings, als de vier hobbits Merijn, Pepijn, Sam en Frodo in hun mooie pakjes de Gouw binnenrijden, dan vergeet je bijna dat Sam en Frodo zeven maanden daarvoor nog tussen de asvlokken afscheid zaten te nemen, omdat ze ervan uitgingen dat hun laatste uur had geslagen.

Er was wel wat kritiek op dat einde trouwens.

Niet zozeer op hun mierzoete aankomst thuis, of op het feit dat ze dus langer over de terugreis hadden gedaan dan over de heenreis, puur omdat ze overal bleven plakken voor de gezelligheid.

Nee, er was kritiek op de adelaars die in elk geval in de film (ik ben even vergeten hoe dit in het boek zit) de twee hobbits komen redden tussen de kolkende lava van Mordor.

Want waarom hebben ze dan met gevaar voor eigen hobbitleven die hele reis gemaakt?

Dan had toch du moment er besloten was dat die ring in die put moest, iemand per adelaar naar Mordor kunnen vliegen?
Zonder door al die oorlog en orks geteisterde landen te trekken, met bovendien Gollem on your tail?
Dat had toch met hulp van Gandalf’s gevederde vrienden veel efficienter gekund?

Het zal er wel mee te maken hebben gehad dat het een Hero’s Journey is, zoals beschreven door Joseph Campbell. En dat je nou eenmaal geen persoonlijke ontwikkeling meemaakt als je een fast pass naar Mordor neemt.

En t is trouwens ook heel slecht voor het verhaal, als Gandalf echt in de herberg in Bree had gezeten en ze daar met een potje bier het probleem al opgelost zouden hebben, en die hobbits nog diezelfde avond per adelaar naar Mordor waren vertrokken.
Slechte film, kort boekje ook.

Dus toen ik dit weekend mijn Bree-Fuck-Waar-Is-Gandalf? moment had, waarop ik dacht: “Ja, ik sta hier al met volle bepakking omdat er iemand zonodig een ring uit de Gouw vervoerd moest hebben, en nu is die gap er niet!”
toen was ik natuurlijk teleurgesteld.
Kijk, niemand verlaat voor zijn lol een mooi hobbit hol.
En als je dan wordt voorgespiegeld dat je taak is die ring tot Bree brengen, en dat blijkt nog niet eens het begin te zijn, van wat duizenden pagina’s en drie extra lange films worden?
Pffff!
Disappointed! 

En ook een beetje geirriteerd!
Wist ik veel dat Gandalf bovenin de toren van de boze tovenaar gevangen zat.

Nou, dus wat was er gebeurd.

In 2018 ben ik gestopt als yogadocent voor groepen, en via privélessen en inlooplessen, is dat geconsolideerd tot ik een paar maanden geleden echt alleen nog maar les gaf aan vrienden.
Ik was dan ook écht superblij dat alles lekker liep:
Ik had een vriendengroepje waar ook andere oud-cursisten terecht konden als ze wilden, en ik stond op het punt om te gaan werken, want ik wist dat yoga, en yoga op YouTube, en al mijn andere filmpjes en mijn schrijfwerk, écht volledig vrij en creatief moesten zijn.
Een baan voor een inkomen.
En mijn vrije tijd voor mijn vrije werk.

En toen kwam de Corona crisis.

Het is verrassend hoe snel je dan weer terug bij af bent.

Om een lang verhaal geen duizenden pagina’s te laten worden; Ik begon met online lessen voor vrienden, en die heb nu nog steeds.
Maar ik wilde ook graag lekker buiten yoga gaan geven, én ik ging er nog steeds vanuit dat ik als de sportscholen weer open gingen, mijn real life yogales voor vrienden ook weer op kon pakken.

Voice-over: “Maar dat zou heel anders lopen.”

[ camera zwaait naar herberg Bree, alwaar iedereen zijn n.a.w. gegevens moet registreren voor ze naar binnenmogen en Suzanne nadat ze dit gedaan heeft een gezondheidsverklaring moet ondertekenen en toestemming moet geven haar identiteit te delen met de GGD voor het geval andere gasten, de overheid of de Dark Lord himself de komende 21 dagen willen weten wie zij is en haar willen kunnen bereiken om haar twee weken zelf-isolatie op te leggen ]

Vervolgens zit Suzanne met een mondkapje op aan de ontsmette tafel nummer 23 van Herberg De Stijgerende Pony waar ze met een app online een alcoholvrije Heineken heeft besteld, die met een gedesinfecteerde robot naar haar tafel wordt gebracht, voordat ze zich bedenkt dat dit echt totaal niet de ervaring is waar ze zich al maanden op verheugd had.
Oh, en Gandalf is er ook niet trouwens, maar goed, dat is op dat moment even haar minste zorg.

In het weekend van 16 en 17 mei realiseert Suzanne zich dat als ze weer yogales wil gaan geven aan vrienden, ze zich bij het leger registrerende, controlerende, handhavende dienstverleners zal moeten voegen, die volgens de letter der wet namens de overheid de gangen van iedereen nagaan, en iedere plek in het Gouwpark registreren en toewijzen voor wekelijkse tijdslots van een X-aantal minuten waarop je er met vrienden mag sporten.
Dat geldt niet voor heel Midden-Aarde, maar toevallig voor de Gouw wel, waar Suzanne flink de balen van heeft als ze daar achter komt.

Maar het is vooral dat het haar totaal niet zint dat ze het verlengstuk wordt van wat inmiddels misschien al wel een machthebber is die bezeten is door de Dark Side.
Zij weet op dat moment niet dat Gandalf dus gevangen zit in Orthanc van de Witte Tovenaar Saruman, die dus via zijn Zoom-bol al maandenlang voor Sauron bleek te werken.
Je kunt echt niemand meer vertrouwen hoor, in Midden Aarde.

Suzanne vindt dat allemaal veels teveel gedoe om yogales te mogen geven aan haar hobbitvrienden, en ze besluit dat als ze het dan blijkbaar allemaal zelf moet doen;
Dat ze het dan blijkbaar allemaal zelf moet doen.

Er komen dus geen real life lessen meer voor vrienden en oud-cursisten, zolang er extra regels zijn om ze te mogen geven.
Ik ga wel weer beginnen met mijn Nederlandse yoga voor mijn nieuwe YouTube kanaal, dat ik voor de crisis was begonnen en wat ik sindsdien (van de schrik) een beetje verwaarloosd heb:
Yoga met Suzanne Beenackers
Ik verwacht het eerste filmpje vandaag nog te kunnen maken!

Ik zal het eerste filmpje:
“At the beginning of all things” noemen.

Want uiteindelijk bleek het dat te zijn, dat moment in de Steigerende Pony.
Het moment dat wat je dacht dat een eindpunt zou worden, en dat je last voorbij zou zijn, was teleurstellend maar het bleek eigenlijk een nieuw begin.

Een nieuw begin waar je pas 13 maanden later weer van thuis zou komen.
Als een ander mens door alles wat je samen mee hebt gemaakt.

FRODO
(calm) I’m glad to be with you, Samwise Gamgee . . . here at the end of all things.

[ HIGH WIDE:
TWO TINY HOBBITS waiting to die amid a cataclysmic landscape . . . LAVA erupts around them … FIREBALLS rain down from the sky. We SLOWLY FADE TO BLACK …]

FADE UP:
[ SLOW MOTION: GWAIHIR, the GREAT EAGLE flaps towards CAMERA . . .
He bears GANDALF on his back, and is followed by TWO MORE EAGLES. ]

[ WIDE SHOT . . . The EAGLES bravely fly amid the RAINING ASH and MOLTEN ROCKS …
and SNATCH FRODO and SAM from the ROCK! ]

[ CLOSE ON: FRODO’S FACE . . . as the FIERY VOLCANO recedes away beneath him . . .
the wind ruffles his hair . . . he PASSES OUT. ]

FADE TO BLACK.

 

~Suzanne 

 

Over dit blog

Ik schrijf hier over vintage yoga, Bon Jovi Rutbeek 1996 en Liefdeseend plaatst hier zijn tekeningen. De subscribe met de “Blog volgen’ button ergens op deze pagina.
Waarschijnlijk rechtsboven.
Deze blogpost At the End of All Things was een uitzondering.
Voor  verhalen moet (normaal) op mijn Engelstalige blog zijn :)

Rock Star Yoga you weren’t born to follow blog

Sinds 1 januari ben ik officieel geen yogadocent meer, ik ben schrijver.
Maar ik schrijf wel over yoga en geef informeel (online) les aan vrienden
https://suzannebeenackers.com/vriendengroep-online-yoga/

Let’s Connect