filmlezingen Constant Hoogenbosch (Nederland) + tentoonstelling Wijvenwereld, Kasteel Wijchen

penis amuletjes op de tentoonstelling Wijvenwereld in kasteel Wijchen. Nog tot 7 mei 2023 te zien. https://www.museumwijchen.nl/wijvenwereld/

de slide van Flesh and Blood

Afgelopen zondag kwam ik door een toevallige maar zeer gewenste samenloop van omstandigheden, terecht op een filmlezing van Constant Hoogenbosch in kasteel Wijchen, bij een tentoonstelling die over vrouwen in de middeleeuwen ging.
Als ik het zo allemaal achterelkaar zet, dan ben ik eigenlijk al overprikkeld, maar toen moest het dus nog beginnen!
En dat er penis amuletjes zouden zijn, daar wist ik nog helemaal niets van af.

Dus laat ik de diverse elementen even op een rijtje zetten, zodat deze blogpost in elk geval helder en overzichtelijk wordt.
En geen wild in de modder rollend, hoerend en sloerend stuk, zoals men vrouwen in de middeleeuwen (of eigenlijk iedereen die niet van adel was) wel filmisch weergeeft.
Dat ik hier wel de nuance weet te vinden! 
Hoewel iedereen die mij een klein beetje kent ook weet dat dat voornemen overboord gaat, bij het eerste goede verhaal dat zich aandient.
Maar goed;
Je bent dus gewaarschuwd.

Deze blogpost is misschien niet helemaal historisch correct maar mijn doel dat je na deze blogpost weet wie Constant Hoogenbosch is en wat de tentoonstelling in Wijchen is, zal gehaald worden💪🏼

Ik begin bij de filmlezingen van Constant Hoogenbosch, en dan rollen we vanzelf kasteel Wijchen in, let maar op.

Ik moet trouwens door deze chaotische start nu al denken aan wat Martin Koolhoven zei in een filmpje in het Evoluon over kunstmatige intelligentie;
Dat schrijver het laatste beroep zal zijn dat door kunstmatige intelligentie wordt overgenomen.
En iets dat een beetje vergelijkbaar is, uit een artikel dat onlangs verscheen dat één van de kenmerken van schoolopdrachten die wél door kunstmatige intelligentie zijn geschreven, is dat ze heel voorspelbaar zijn!
Met andere woorden, je kunt wel een normaal informatief artikel over een lezing van Constant Hoogenbosch en kasteel Wijchen door kunstmatige intelligentie laten maken;
Maar niet dit!
😅
Voor chaos en emotie heb je een menselijke schrijver nodig. En misschien wel een vrouw… Maar ik loop op de zaken vooruit.

Ik begin, zoals gezegd, met de lezingen van Constant Hoogenbosch, in de veronderstelling dat we dan vanzelf in kasteel Wijchen uitkomen.

Constant Hoogenbosch geeft les op academies maar ook voor gewone mensen, en dat doet hij landelijk.
Hij spreekt deze maanden (januari-maart 2023) regelmatig op woensdag in LUX, maar hij geeft ook lezingen op andere plekken.
Dit is de volledige agenda van Constant Hoogenbosch: 
https://www.moviemachinegroup.nl/lezingen-en-cursussen-voorjaar-2023/

Ik ben echt fan van de lezingen. Dat fan stond eerst tussen aanhalingstekens, maar die horen daar natuurlijk niet, want zo is het gewoon.
Zijn verhalen zijn zeer kleurrijk.

Zelfs bij de zondagmiddaglezing in Wijchen wist hij door zijn gepassioneerde taalgebruik deze “Sunday school version” het opwindende randje mee te geven, dat hij door het tijdstip en locatie op beeld niet kon laten zien.

Waar het geweldige filmprogramma De Kijk van Koolhoven, me toch – toch! – uiteindelijk nét niet weet te grijpen, koop ik met liefde een kaartje voor de lezing van Constant Hoogenbosch mits het een onderwerp is waar ik zelf een zekere basiskennis over heb.

In die zin lijken het tv-programma van Martin Koolhoven en de lezingen van Constant  Hoogenbosch op elkaar;
Ze zijn niet per se beginner-vriendelijk, maar een waar feest voor de connoisseur. 
Staat tegenover dat degene die van toeten noch blazen weten zowel bij De Kijk van Koolhoven als de lezingen van Constant Hoogenbosch, worden verleid tot dingen waar ze van tevoren nog nooit van hadden gehoord!

Zo is er ooit minimaal 1 week geweest, waarin ik je precies het verschil tussen een androïde en een humanoid had kunnen uitleggen, toen ik een lezing van Constant over kunstmatige intelligentie had bijgewoond.
Ik woonde deze lezing bij omdat ik Bladerunner met Rutger Hauer een hele toffe film vind. En Rutger Hauer die ken ik weer omdat ik in de jaren 90 alle films die hij in Amerika maakte en die hier direct op VHS uitkwamen, huurde bij de videoland.
Maar eigenlijk ken ik Rutger Hauer natuurlijk alleen omdat Paul Verhoeven samen met Rutger Hauer, Floris, Turks Fruit en Soldaat van Oranje maakte.
Zonder Paul geen Rutger “biggest Dutch moviestar of all time” Hauer.
En andersom, want zonder Rutger Hauer was Paul Verhoeven ook geen wereldberoemde regisseur geworden. Een kunstenaar heeft een muze nodig, en Rutger was de muze van Paul.

Nu denk je misschien, waar gaat dit verhaal naartoe?
Maar dat is mijn link naar film: Mooie mannen en Paul Verhoeven.

En aangezien de lezingen reeks Mooie Mannen in Film nog niet is geweest, en volgens mij De Kijk van Koolhoven daar ook niks mee doet, ben ik voor aansluiting op het grotere geheel in de praktijk volledig afhankelijk van Paul Verhoeven.
Ik ga ook alleen maar naar een filmlezing, als die gelinkt kan worden aan Paul Verhoeven.

Dus toen door de reeds genoemde toevallige maar welkome samenloop van omstandigheden, ik in de gelegenheid was een filmlezing over Paul Verhoe- , eh ik bedoel een lezing over film in de middeleeuwen te volgen in kasteel Wijchen?
Toen ging ik natuurlijk wel!

Paul Verhoeven EQUALS middeleeuwen!
Zijn Nederlandse carrière begon met de televisieserie Floris, en zijn internationale carrière met de film Flesh and Blood, ook met Rutger Hauer. En zijn laatste film, Benedetta, gaat ook over de middeleeuwen.

Deze lezing duurde maar een uur, en in mijn optiek kon het haast niet anders of we gingen het een uur over Paul Verhoeven hebben.
Dit was uiteraard niet het geval, zoals ook de lezing over kunstmatige intelligentie indertijd over meer ging dan Bladerunner. En achteraf ben je er blij om!
Want dan heb je weer wat nieuws geleerd.

De lezing over de vrouw in film in de middeleeuwen was speciaal gemaakt voor de tentoonstelling Wijvenwereld, in kasteel Wijchen.
Een pitoresque kasteeltje in het centrum van een al even lieflijk dorp. Ik heb in elk geval altijd het gevoel dat ik op vakantie ben, als ik in Wijchen ben. En ik heb er zelfs een tijd gewoond, en dat gevoel bleef gewoon!
Kasteel Wijchen staat in het centrum, dus ga een dagje naar Wijchen zou ik zeggen.
En de tentoonstelling is nog tot en met 7 mei:
https://www.museumwijchen.nl/wijvenwereld/

Na de enerverende lezing, waar de slides, filmfragmenten en verhalen zoals dat Hoogenbosch eigen is, er met een razende vaart doorheen gingen, wilde ik niet meer naar de tentoonstelling. 
Ook al had ik nu een kaartje en nog een uur de tijd om de tentoonstelling waar het allemaal om draaide te bekijken;
Het leek mij niet de goede volgorde.

Als ik er beter over na had gedacht, wat men zelden doet als iets een gelukkige samenloop van omstandigheden is, dan had ik de tentoonstelling vóór de lezing bezocht.
Maar nu ik eenmaal helemaal wild en opgewonden was na een uur enerverende verhalen over wijven (wat gewoon vrouw betekent) in de middeleeuwen, leek het mij geen goed idee naar de tentoonstelling te gaan.

Dat is toch een beetje bedeesd.
Alsof je het voorspel na je orgasme doet, dan heeft het geen zin meer.

Maar ik kwam een vriend tegen, die ook een stoel in de propvolle zaal had bemachtigd, en die zei dat ik naar de tentoonstelling moest gaan. Ik hield voet bij stuk, dat dat echt niet de goede volgorde was, maar hij zei:
“Ze hebben amuletten met penissen. Dat vind jij heel leuk.”
En tja, dan ben ik ook wel weer met een natte vinger te lijmen hoor.

Het museum is vier verdiepingen hoog, maar ik had de kleine amuletten snel in het vizier en was inderdaad blij dat ik nog even was gaan kijken.
Want dat is natuurlijk wel een goed verhaal.
Ze schijnen trouwens zeer zeldzaam te zijn, en normaal nergens te zien. Is echt uniek voor deze tentoonstelling, en ik denk dat ze daar in de omgeving zijn gevonden want Wijchen dat is echt de Vallei der Koningen van het Romeinse Rijk in Nederland.
Steek een spade in de grond, en de Romeinse munten of penisjes vliegen je om de oren.

En van Twitter (ja, ik heb zo mijn bronnen!), weet ik dat beeltenissen van penissen dienen om het boze oog af te leiden.
En Twitter had het weer van Kunst en Kitsch.

Ik weet niet of dat in de Romeinse tijd ook al zo was.
Lijkt mij de tijd dat de “fallus”- zoals het ook keurig wordt omschreven op het bordje- nog een symbool was van vruchtbaarheid en “het boze oog afleiden” klinkt mij toch meer middeleeuws in de oren.
Beetje Moenen en Marieken associaties, die trouwens ook in de lezing zaten met een film uit 1974 van Jos Stelling, Mariken van Nieumeghen.

Nee!
Ik heb het opgezocht, de originele bron van Kunst en Kitsch, en dat penisje kwam ook al uit de Romeinse tijd en was ook al tegen het boze oog;
https://www.avrotros.nl/tussen-kunst-en-kitsch/gemist/detail/tussen-kunst-en-kitsch-kleinduimpje-en-de-metaaldetector/

Dus ik denk dat het middeleeuwse idee dat naar voren kwam in de lezing, van de vrouw als seksueel wezen dat vrome jongens verleidt (In the Name of the Rose), en haar seksualiteit inzet als wapen (Flesh & Blood) veel ouder is dan de middeleeuwen.
Want als je een penisvorm gebruikt om het boze oog af te leiden, dan betekent dat maar één ding;
De duivel is een vrouw.

En ik laat me er anno 2023 nog door afleiden, dus de penis amuletten werken nog even goed als duizenden jaren geleden.

 

👩🏼‍💻 Suzanne 🧸 beertje Puux
☕️ Buy us a coffee
🥳 PayPalOns
   
🇳🇱Tikkie van de week (vers geupdate met nieuws na mijn sabbatical!)  

Meer van ons👩🏼‍💻 🧸?!
De subscribe button zit ergens op deze pagina, waarschijnlijk bovenaan rechts.
We sturen je iedere maand een overzicht met alles dat we maken.

 

En ik deel dagelijks een Bon Jovi concert (“Soundtrack of the day”) op mijn Twitter en de Facebook pagina Rock Star Writer

 

3 YouTube
1. Rock Star Writer YouTube 
2. 🇳🇱Nederlandstalige YouTube 
3. YouTube Rock Your Business
 

4 blogs
1.
Rock Star Writer
2. Daily Bon Jovi Yoga
3. World Between Worlds
4. 🇳🇱Nederlands blog: Suzanne Beenackers
(huidig)

2 Facebook pagina’s
1. Rock Star Writer op Facebook 
2. 🇳🇱
Suzanne Beenackers Schrijver met beertje Puux

1 Twitter account Twitter (alle posts)

🌍🌎 📚🛒
online bookshop

Je kunt mijn boeken
🐨The Little Mistress Who Turned Into A Baby Koala,
🎶🎸A Boyfriend Like Jon Bongiovi, en 🐯White Tigress Yoga Workbook
online bekijken onderaan deze pagina: https://www.lulu.com/spotlight/rockstarwriter
en daar kopen (internationaal), of bij mij bestellen als je in de Benelux of Duitsland woont.
Stuur me een email met je bestelling.

 

———
Alle verhalen uit het verleden worden opnieuw geblogd/ gepost op: https://suzannebeenackerscurated.com/