Gen X Paradise bij Erix’ Collectables in Eindhoven. | En: 1955-1980 Generatie X, Niks, en de Verloren Generatie, en dan wel goed uitgelegd.

Laat jaren 70, de allereerste games, en het domein van Generation Jones/ Niks/ de Verloren Generatie (1955-1965). Te koop bij Erix’ Collectables in Eindhoven.

“Ik handel in jeugdherinneringen.
Maar alleen in de goeie herinneringen.”

Erix Collectables, Eindhoven 

Afgelopen zaterdag ging in naar Eindhoven, om mijn 4-delige Fischertechnik kist uit de jaren 70 in te leveren. Eric wist me te vertellen dat deze tussen 1975 en 1977 gemaakt werden, en dat klopte precies met wanneer hij is aangeschaft.
Er zat enorm veel emotionele waarde voor mij aan, omdat mijn vader hem voor mij gekocht had voor we naar Afrika gingen.
Zo kon ik met verjaardagen één doos krijgen, en waren het dus eigenlijk vier cadeaus.
Ik heb in andere cadeaus uit mijn kindertijd zijn hand zelden zo duidelijk gezien, en kon daarom deze doos eerder nooit weg doen.
Maar nu ik zo’n goed adres had gevonden, waar de doos in een gigantische kast vol vintage Fischertechnik terecht zou komen, voelde het heel goed hem los te laten.

Eric van Erix’s Collectables zei over het loslaten en inbrengen van je oude speelgoed.

“Je bent nooit de eigenaar van de spullen, maar je let er een tijdje op.”

Een soundbite die ik uiteraard direct gretig opschreef in mijn notitieboekje.

Voor de goede orde wil ik zeggen dat Eric heeft aangeboden mij te betalen voor de kist, maar dat heb ik afgeslagen.
Als je zelf jongens- of genderneutraal speelgoed wilt inbrengen (hij neemt geen speelgoed aan, waar hij niets van weet of niets over kan vertellen), collectables, computerspellen, of cassettebandjes en lp’s (pop en rock), is dat dus wel een optie.
Ik had van tevoren al besloten dat ik er niets voor wilde, omdat ik zielsgelukkig was dat het zo goed terecht zou komen.
Maar kreeg er aan inspiratie, gezelligheid, en connectie, nog veel meer voor terug.

Eric wist dat ik zou komen, en ontving me met koffie aan een tafel, in een grote ruimte waar meer dan honderd mensen spelletjes zaten te spelen.

Erix’ Collectables deelt het pand met zakenpartner GameForce. De schappen met nieuwe collectables en het overheerlijke snoep (de bak Belgische spekken heeft de cadeaufase waar hij voor bedoeld was niet gehaald, en is helemaal opgegeten!), zijn van GameForce.
De schappen met vintage speelgoed, collectables van onder meer Star Wars, games, lp’s en cassettebandjes zijn van Erix’ Collectables.

Erix’ Collectables en GameForce hebben één kassa, aan een counter waar je ook tosti’s kunt bestellen en wat te drinken.

GameForce bestaat al sinds 1999, en biedt ondermeer ruimte om Magic te spelen.
Op deze pagina lees je alles over hun store en gaming area.

Ik mocht onder het genot van een kopje koffie het verhaal vertellen over de doos Fischertechnik, en ik denk dat dat ook voor anderen het makkelijker zal maken om te beslissen dingen in te brengen.
Tot mijn grote verbazing is Eric pas afgelopen zomer begonnen, tot dan toe was het een hobby die hij naast zijn baan deed.
Maar de mooie mix van huiselijkheid en professionaliteit van Erix’ Collectables is echt geweldig!

Je wordt gezellig ontvangen (als je een afspraak maakt, via mail) maar er is ook een YouTube kanaal waar je professioneel gemonteerde filmpjes over zijn strooptochten over markten door heel Europa, kunt volgen.
Of gewoon die naar een Brabants dorp, waar de camera op t stuur van een sportieve mountainbike zit en we zonder gene bij alle kraampjes vragen naar lp’s met “ouwe mannen muziek’!
Wat pop en rock uit de jaren 70 en 80 blijkt te zijn.

Ik vind de filmpjes heel erg leuk, en extra punten voor de ook in de filmpjes toegepaste Indiana Jones lettertypes en layout!
Het tomb raider gevoel komt goed over, op zoek naar schatten.

Ook het feit dat ik via Google direct bij Erix’ Collectables uitkwam geeft aan dat hij goed weet hoe je een bedrijf start en opbouwt, wat alles met zijn vorige baan te maken heeft.
Ik denk dan ook dat dit bedrijf het niet alleen gaat redden maar ook gaat groeien:

Dus het is extra leuk als je er nu naartoe gaat, en juist in deze fase iets koopt of iets inbrengt, om Erix’ Collectables te steunen! 

De prijzen in de winkel wisselen sterk, maar bij veel dingen had ik het gevoel dat ze ver onder de marktwaarde zaten.
Een ongebruikt jaren 90 Batman of Superman horloge, €10?
Ik vroeg Eric ernaar en hij antwoordde dat hij niet geïnteresseerd was om het maximale te vragen. Het moest wel betaalbaar blijven.

“Ik ben niet de speelgoed juwelier”

Een ander heel erg leuk deel van Eric’s werk, is vintage technologie.
En op 5 maart organiseert hij zijn allereerste vintage technologie beurs in het pand!
Sunday, March 5th 2023 10.00-16.00h Toegang gratis!
Het vogelvlucht filmpje op die pagina, van alle retro techniek die hij meeneemt deed mij al
watertanden.

Ik heb niet gevraagd of de X in Erix’ Collectables staat voor generatie X, maar ik zie hem wel als één van de beschermheren van deze generatie.
Van onze, generatie.
Een generatie die ik dadelijk in dit stuk vrij brutaal en ruim (maar met reden!) optrek tot een monster cohort van maar liefst 25 jaar:
Generatie X is iedereen die geboren is tussen 1955-1980

Ze zullen allemaal een stukje van zichzelf terugvinden, bij Erix’ Collectables in Eindhoven.

 

1955-1980 Generatie X, Niks, en de Verloren Generatie,
en dan wel goed uitgelegd.

.

Cassettebandjes bij Erix’ Collectables. Wie is er niet groot mee geworden? (Niemand, behalve Generatie X!)

Na aanleiding van mijn bezoek aan de zaak van Eric, en omdat ik het in 2023 op mijn  Nederlandstalige YouTube kanaal en op dit blog ga hebben over Generatie X, ben ik nog een keer in de definitie gedoken.

Ik wist namelijk dat de term Generatie X in Nederland vrij onbekend is.
In Amerika is dat anders en hebben we zelfs allemaal artikelen in de New York Times waarin het wel en wee van onze generatie regelmatig wordt beschreven.
Maar in Nederland moet je echt from scratch beginnen, en eerst hard maken dat we bij wijze van spreken überhaupt bestaan en recht van spreken hebben.

Dat de wereld toch écht uit meer bestaat dan Babyboomers en Millenials, en dat daar nog iets tussen zit!
Generatie X.

In een poging een Nederlandstalig filmpje te vinden dat ik voor dit blog kon gebruiken, kreeg ik meteen al een kleine hartverzakking. 
Wat voor iemand van een generatie die inmiddels de middelbare leeftijd heeft bereikt, nooit een goed idee is. 

In het filmpje van een regiokanaal dat Midvliet heet, en dat slechts één van de vele voorbeelden is hoe de generaties in Nederland afwijken van de internationale, wordt dit keer voor een vrij rigoureuze aanpak gekozen waarbij vijf generaties van 1955 tot heden, geMarieKondoot worden tot er nog drie overzichtelijke categorieën over zijn.
Die wel joy sparken dan, denk ik.

En ik zie in de interviews iemand antwoord geven die volgens mij decennia voor 1955 is geboren, en dus niet eens tot de vijf generaties behoort waar het over gaat.
Zal wel een voorbeeld van het “Alles voor de Millennials is dezelfde generatie”- denken zijn, waar menige tiener zijn Gen X ouder al mee op de kast heeft gekregen.
(“Boomer!”)
Nu zien we dus een naar mijn inschatting 70er of 80er iets zeggen over zijn Social Media gebruik in een uitzending uit 2019 waarin de oudste deelnemer hooguit 64 had kunnen zijn.
Kan er naast zitten, maar goed….

Okay, let’s begin.
Eerst hoe het wel “moet”.
Mijn inziens is dit de meest algemene maar nog wel te verantwoorden, indeling van deze vijf generaties:

Babyboomers: 1946-1955
Generation Jones: 1955 – 1965
Generation X: 1965-1980
Millennials: 1980-1997
Generation Z: 1997 – 2012
Generation Alpha: 2012 and up 

Maar in het YouTube Midvliet filmpje worden de Millennials (1980-1997) opgerekt tot 2000 (Soi!), en alles van 2000 and up wordt Generatie Z.
Daarmee vervalt dus generatie Alpha (geboren na 2012)

Een bord bij Erix’ Collectables waar Generatie X (1965-1980) all kinds of feelings bij zal hebben!

Maar de meest in het oog springende generalisatie van het filmpje was voor mij dat iedereen geboren tussen 1955 en 1965, die in Nederland normaliter roemloos wordt ondergeschoven bij de Babyboomers, nu ineens bij Generatie X zit.

Waarmee Generatie X pardoes een kolossale generatie is geworden van maar liefst 25 jaar. Wouldn’t that be something?! Daar kunnen wij als micro-generatie, consequent weggeplet tussen de Boomers en Millenials, alleen maar van dromen.
Ineens van de kleinste in de grootste generatie veranderen.

Nou is 1955-1965 wat mij betreft van harte welkom zich zo te noemen, want deze generatie van de nieuwe grote drie, Prince, Michael Jackson en Madonna zijn natuurlijk toch de grote broers, zussen en idolen van Generatie X.
Be my guest!
Maar mijn inziens hoort 1955-1965, de Generatie Jones, niet bij Generatie X.

Nadat ik de messen al geslepen had om deze keus rucksichtslos te fileren, ging er nog net op tijd een belletje rinkelen.
Want mensen geboren in de 10 jaar vóór 1965, de Generatie Jones-ers hier in Nederland die ik ken, denken zelf namelijk ook dat ze bij Generation X horen….

Ze noemen het dan Generatie “Niks” of “de verloren generatie”.

En toen ik erin dook, bleek daar een voor de hand liggende verklaring voor te zijn. 
Een verklaring waardoor ik mijn verhaal rondom wie generatie X is, en wie niet, zeer grondig heb moeten herzien.
En dat ook TV Midvliet’s keus om 1955-1965 bij Generatie X te rekenen, het niet verdient dat ik er gehakt van maak.
Sterker nog, ik neem hem over!

In de jaren 90 was er namelijk een populaire en bekende stroming van schrijvers die werden aangeduid als “Generatie Niks”, en zij schreven over popcultuur en seks.  
Maar dit waren allemaal schrijvers die geboren waren tussen 1955-1965;
Generatie Jones dus!

Je kunt ook op de Wikipedia pagina van Generatie Niks (wat dus geen generatie is, maar een literaire stroming) lezen hoe deze generationele spraakverwarring heeft kunnen ontstaan, én de verwarring bestaat wel degelijk wereldwijd!
De mensen geboren tussen 1955-1965 worden dus niet alleen door TV Midvliet ingedeeld bij Generatie X:
In de jaren 90 deed iedereen dat!

De oorsprong van zowel de Nederlandse literaire stroming Generatie Niks, als de internationaal erkende Generation X, ligt in het boek van Douglas Coupland uit 1994:
Generation X. 
Maar de groep mensen die in deze roman voorkomen, zijn net als Douglas Coupland en onze Niks schrijvers, van 1955-1965.

Later is vanuit marketing, waar men de indelingen gebruikt om te weten hoe ze doelgroepen moeten aanspreken, een andere indeling gemaakt, en die is uiteindelijk dominant wordt.
Wat logisch is, want het doel van marketing is natuurlijk om de markt te beïnvloeden. Die verkopen hun definitie wel!
Dus vergeten we de Generatie X definitie uit de literatuur en is Generatie X geworden whatever marketing een handige indeling vond.

En ineens kregen wij, geboren tussen 1965-1980, alsnog die ubercoole naam Generatie X!
En moesten de originele Gen Xers, 1955-1965 maar ergens bij de Boomers gaan zitten.

De nieuwe Generatie X, 1965-1980, had helemaal niets met het rauwe nihilisme van de oorspronkelijke Gen X-ers. Zij hoefden niet te kraken, niet te sappelen, niet te strijden tegen oorlog in Vietnam (de demonstraties tegen kruisraketten van 1981 en 1983 werden niet gedragen door nieuw Gen X 1965-1980, waarvan de oudste net 18 waren)

In plaats van strijden tegen onrecht en een erbarmelijke positie op de woningmarkt en arbeidsmarkt, kon 1965-1980 zich voorbereiden op Amerikaans kapitalisme made palpable, met de grappige Michael J. Fox in Family Ties.
En dat ging in één moeite door met het al even aantrekkelijk verpakte kapitalisme van Back to the Future. Dat het fraaie Top Gun op Amerikaans defensie budget was gemaakt, interesseerde he-le-maal niemand.
En wie een “college sjaal” had, zich de Benetton winkel kon veroorloven, en een polo  zonder kleine krokodil als niet draagbaar bestempelde, die was zich alvast aan het warmdraaien voor de bakken met geld die er dankzij de liberalisering van de financiële markten ineens te verdienen vielen.

Meanwhile, was het voor de OG, de échte Generatie X, 1955-1965, waar onze beste schrijvers toe behoorden en die in Nederland Generatie Niks, of “de verloren generatie” heette, sappelen.
De werkeloosheid was sky-high, en de meesten moesten tot de jaren 90 wachten op hun eerste baan.

En toen gooide de internationale marketing hun uit de definitie.
In Amerika werd 1955-1965 Generation Jones, als je geluk had, en verder kwam je in Nederland en ook in de meeste Amerikaanse indelingen, gewoon bij de Baby Boomers.

Met uitzondering van de literaire stroming, die ongetwijfeld als Generatie Niks forever and always in de “schoolboeken” zal blijven bestaan, werd de naam van de oorspronkelijke generatie, opgeheven en doorgegeven aan wat de Lacoste generatie had kunnen heten.
En zo eindigde het nihilistische sprookje.

Van de generatie die het snelst had geweten “wie” ze waren, die een identiteit kreeg (Jon Bon Jovi heeft het al over Generation X in 1992!), en daarmee context over wie ze waren en waarom, bleven ze uiteindelijk berooid achter.
Zelfs ik heb ontkend dat zij bij Generatie X hoorden, terwijl het andersom was.
Technisch gesproken, hoor IK niet bij Generatie X.
En alle andere mensen die tussen 1965 en 1980 geboren zijn ook niet.
Wij hebben een label gekregen dat niet van ons was, en dat on record, al was gegeven aan een generatie voor ons.
Die het ook nog eens razend moeilijk heeft gehad, zo vlak na de Babyboomers.

Dus wat doen we?

Ik pleit voor eerherstel, te beginnen bij dit blog en mijn YouTube kanaal waar ik weer yoga ga geven en filmpjes zal maken. Beide worden video series voor Generatie X.
En dat wordt dus 1955-1980!
Een soort “Generatie XL”.

En ook als ik uitgenodigd wordt om te praten over Generatie X, dan zal ik uitleggen dat het een cohort van 25 jaar is, op te delen in I en II.

1955 – 1965, deel I van Gen X
De oorspronkelijke Generatie X, de verloren generatie, Generatie Niks, vooral bekend van Nederlands beste schrijvers die in de jaren 90 furore maakten, en het boek Generation X uit 1994 van Douglas Coupland.
Zij groeiden op in de jaren 70, waren politiek links georiënteerd. Kraken, de punkbeweging, en de muziek van de Blondie, Lou Reed, David Bowie, Queen en Bruce Springsteen, hoorden hierbij.
Deze generatie groeide op met grote verwachtingen, maar in hun tienertijd kregen ze ineens te maken met economische tegenslag, waardoor ze nooit dezelfde economische kansen hebben gekregen als de Babyboom generatie voor hen.

En 1965-1980, deel II van Gen X
De nieuwe Generatie X, de eerste generatie die digitaal onderlegd werd door de personal computer die in de jaren 80 zijn intrede deed.
Dit is de Family Ties, Lacoste generatie, en de Generatie X die we kennen uit de Netflix serie Stranger Things.
Dit is ook de Sleutelgeneratie: Dit was de eerste generatie waar de moeders werkten, mede omdat er scheidingen waren, waardoor de kinderen van 1965-1980 alleen thuiskwamen met de sleutel die ze om hun nek in een latchkey hadden hangen.
En in Nederland via een touwtje uit de brievenbus.

Vanaf vandaag hebben we dankzij Midvliet video kanaal, dat de moed had deze inderdaad letterlijk vergeten generatie van de oorspronkelijke Generatie X, zij geboren tussen 1955-1965, een nieuwe generatie X.
Deze generatie is een gigantische hoeveelheid mensen, allemaal nog in de kracht van hun leven.

Het is de groep die hun sporen heeft verdiend, en tegelijkertijd zijn ze hun streken nog niet verleerd en hebben ze hun kracht nog zeker niet verloren.

Generation X, zij geboren tussen 1955-1980:
I salute you.

 

👩🏼‍💻 Suzanne 🧸 beertje Puux
☕️ Buy us a coffee
🥳 PayPalOns
   
🇳🇱Tikkie van de week (vers geupdate!)  

Meer van ons👩🏼‍💻 🧸?!
De subscribe button zit ergens op deze pagina, waarschijnlijk bovenaan rechts.
Ik schrijf over Gen X, 🐥Liefdeseend komt terug, en 👩🏼‍💻 🧸 we sturen je iedere maand een overzicht met alles dat we maken, inclusief de YouTube filmpjes.

Playlist voor Gen X!

En ik deel dagelijks een Bon Jovi concert (“Soundtrack of the day”) op mijn Twitter en de Facebook pagina Rock Star Writer

 

3 YouTube
1. Rock Star Writer YouTube 
2. 🇳🇱Nederlandstalige YouTube 
3. YouTube Rock Your Business
 

4 blogs
1.
Rock Star Writer
2. Daily Bon Jovi Yoga
3. World Between Worlds
4. 🇳🇱Nederlands blog: Suzanne Beenackers
(huidig)

2 Facebook pagina’s
1. Rock Star Writer op Facebook 
2. 🇳🇱
Suzanne Beenackers Schrijver met beertje Puux

1 Twitter account Twitter (alle posts)

🌍🌎 📚🛒
online bookshop

Je kunt mijn boeken
🐨The Little Mistress Who Turned Into A Baby Koala,
🎶🎸A Boyfriend Like Jon Bongiovi, en 🐯White Tigress Yoga Workbook
online bekijken onderaan deze pagina: https://www.lulu.com/spotlight/rockstarwriter
en daar kopen (internationaal), of bij mij bestellen als je in de Benelux of Duitsland woont.
Stuur me een email met je bestelling.

 

———
Alle verhalen uit het verleden worden opnieuw geblogd/ gepost op: https://suzannebeenackerscurated.com/