Geeks make the world go round | spellenavonden Gameforce en 1e Vintage Tech beurs van Erix’ Collectables in Eindhoven

Eén van de weinige foto’s die het sowieso overleefd hebben, omdat hij met mijn nieuwe telefoon (uit 2023) is gemaakt voor een Whatsappje. Ik gebruik mijn borderline vintage telefoon uit 2016 nog steeds voor foto’s omdat ik daar mooiere collages mee krijg. Wat geweldig is, behalve dat hij 1x per maand ineens niet meer herkend wordt door mijn computer, ende mij den Schrick om het Hert slaat omdat ik mijn foto’s er niet af krijg.

Ze noemen het zelf liefkozend hun “Geek store”; de winkel voor tweedehands collectables, spellen én spelruimte aan de Visserstraat in Eindhoven.

Een winkel die ze sinds oktober 2022 samen beheren waardoor Gameforce eigenaar Twan van de Wal, die sinds 1999 Gameforce runt, ineens niet meer alleen is.
“Hoe is dat nu om ineens een collega te hebben?” vraag ik hem.
En ik wist toen nog niet dat ik een stukje zou gaan schrijven dus ik heb niks genoteerd, maar zijn antwoord was iets zoals:
“Heel erg positief. We zijn hele andere types. Eric is heel zakelijk, en daar leer ik heel veel van. Ik heb altijd alles op gevoel gedaan.”
Gevoel dat loepzuiver afgesteld blijkt te staan. 

Twan is een kalme, innemende man die zo bescheiden is als hij groot is. Hij omschrijft zijn persoonlijkheid zelf als “type barman”, en hij is ook in de store degene die de leiding heeft over de koffiehoek, de toonbank en de kassa.
Hij is degene die de contacten onderhoudt met de enorme hoeveelheden spelers die iedere week de winkel bezoeken op de vele spellenavonden en toernooien.
Terwijl wij samen zitten te praten, groet hij gezichten die hij in geen maanden of jaren heeft gezien.
“Kijk, daar doe ik het voor. Toch ineens allemaal mensen die weer een keertje langskomen omdat er nu Techbeurs is.”
Door Erix’ Collectables komen er nieuwe mensen in de winkel, die normaal het gesloten bolwerk van spelers van wat eigenlijk een “backend” store is niet hadden weten te vinden, want er zit geen voordeur op een zichtlocatie.
En er komen dus spelers van vroeger die door de vele pers rondom de Vintage Techbeurs toch ineens de weg terug weten te vinden.

update 7 maart 2023:
Je vindt hier een impressie van de Vintage Tech Fair , net verschenen op de YouTube van Erix’ Collectables.
De video staat ook onderaan deze post.

“Als er dan na zo’n dag een man of drie naar de spelletjesavonden komen, dan ben ik dik tevreden hoor.”

Op een dag als vandaag is dus duidelijk te zien dat de samenwerking voor Gameforce zowel oude spelers terugbrengt, als nieuwe mensen in aanraking brengt met de spellenwinkel.
Het terugkomen van oude klanten kan ook niet losgezien worden van de Coronaschade die nog steeds ingelopen moet worden.
Twee jaar lang zijn er geen nieuwe spelers begonnen, en heeft de ontwikkeling van de avonden stilgelegen.
De bordspellenavond is zelfs pas eind vorig jaar weer opnieuw gestart, nadat deze jaren eraf had gelegen, door de pandemie.
De samenwerking met Erix’ Collectables, zorgt voor een krachtig, gezamenlijk gezicht naar buiten toe, waardoor ook Gameforce een nieuwe fase is ingegaan.

Voor Twan is het moeilijkste van de snel toenemende populariteit dat de groei niet zo organisch gaat, als spelers die door andere spelers geïntroduceerd worden.
Er komt nu meer op zijn schouders terecht, en hoewel hij er op gebrand is zo snel mogelijk mensen te helpen bij het vinden van een spel of avond waar ze zich thuis voelen, heeft hij soms toch het gevoel dat hij er net niet snel genoeg bij is als iemand zich een beetje verloren voelt.

“Ook niet iedereen durft je aan te spreken hè?” zegt Twan.
Dat vindt hij jammer.
Dus als je dit leest, en je zou graag spelletjes willen spelen bij Gameforce, weet dan dat Twan je graag helpt.

De volledige agenda van spelavonden vind je hier:
https://www.gameforce.nl/wp/?page_id=3137

Ik vraag of de gemeente hen ook helpt bij het vinden van een nieuwe locatie. Over uiterlijk een jaar verloopt het contract, dus er wordt nu gekeken hoe het dan verder moet.
Ik vraag dat aan Twan omdat de winkel zo’n duidelijk sociaal maatschappelijke functie heeft. Ik geef t je te doen om in real life, dus niet online, “Geeks”, mensen die veel affiniteit hebben met de online wereld maar in het echte leven vaak buiten de boot vallen; 
Om die mensen een veilige plek te geven, waar ze zichzelf kunnen zijn, en waar ze gezien worden in hun talenten. 
Daar kun je als sociaal maatschappelijk werk tonnen aan besteden, en dan nog niks bereikt hebben.
De gemeente Eindhoven zou Twan alleen maar hoeven te bellen of het goed is als er iemand een keer meedraait op de spellenavond, en dat kost dan € 5.

Voordat ik het slightly or a lot shocking antwoord kreeg, nog even een waarheid als een koe:
De winkel heeft natuurlijk ook een giga economische waarde voor de gemeente Eindhoven!

Je kunt als gemeente zorgen dat er Plus klassen zijn voor hoogbegaafden, je kunt zoals drie generaties voor je de banden met Philips voor de zoveelste keer aanhalen;
Je kunt van je Technische hogeschool een Universiteit maken, en tientallen jaren t weer omdraaien;
Of je hebt t geluk dat een plaatselijke ondernemer een spellenwinkel neerzet waar als een soort omgekeerde braindrain (brain booster!) ieder weekend de halve Mensa vereniging aan tafel zit.

Ik ken *vloek* middelgrote steden waar ze niet eens een boekhandel hebben, maar misschien is men in Eindhoven inmiddels zo gewend dat ze hun nek over de hoogbegaafde IT-ers breken, of misschien is het wel een notoire groep overlastgevers waar hele raadsvergaderingen op worden stukgeslagen over hoe ze die volksstammen Dungeons & Dragons spelers in het gareel houden, die iedere keer weer de verhoudingen binnen de gemeentelijke driehoek op scherp zetten?
Ik weet t niet.

Maar voor zover ik er een antwoord over kreeg van Twan, was het een zeer zwaarwegend bezwaar voor de Gemeente dat Gameforce/ Erix’ Collectables een commerciële organisatie is.

Nou hou ik me verre, maar dan ook VERRE van lokale politiek, maar ik zeg:
“Wijs mij één voetbalstadion dat zonder Gemeentesubsidie, uitzonderingsregelingen, of andere lucratieve gunsten loopt.”
En deze organisaties maken miljoenen zo niet miljarden naar het buitenland over. En ieder transferseizoen weer.

Dus kom bij mij niet aan dat de twee bakken gemengde Belgische spekken en de tobbe chocolade fudge die ik van de Gameforce kasten heb gekocht;
Het Batman horloge uit 1997, de twee cassettes van de Rolling Stones en één van U2; en de vijf cd’s met jaren 90 soundtracks die ik van Erix’ Collectables kocht voor mezelf;
Plus de OG Gameboy en Gauntlet II, die een vriend heel erg graag wilde, en die Eric voor mij had;
Plus de 5 lege Maxell type 2 90 minuten cassettes, de gele ook originele Sony Sports walkman, een nieuwe calculator uit 1977 en een VHS videoband uit 1995, die ik allemaal bij de handelaren kocht die op de beurs stonden;
Kom bij mij niet aan dat er in dit pand dat bijna LETTERLIJK!!!!!!! van liefdewerk oud papier aan elkaar hangt, en waar Eric heeft kunnen starten omdat hij eerst een carrière heeft gehad die wél goed betaalde, én drie naasten hem helpen.
En van Twan weet ik dat hij 60 tot 80 uur per week werkt.

Kom bij mij niet aan dat dit commercieel is.

Ik, Suzanne Beenackers, werkzaam als business coach sinds 20 februari 2023 voor mijn nieuwe bedrijf Catacombe, teken absoluut bezwaar aan tegen de duiding Commercieel Bedrijf.
Liefdevol.
Duurzaam.
Waardevol.
En van onschatbare waarde voor een hele groep mensen die wij als maatschappij kei- en keihard nodig hebben, maar die wel een andere vrijetijdsbesteding en hobbies erop nahouden dan degene die de voorkant van een computer nog niet van de achterkant kunnen onderscheiden.
Dát is de combinatie Gameforce/ Erix’ Collectables.

IT’ers zoals mijn vriend voor wie ik de Gameboy kocht, en Eric van Erix’ Collectables, zijn de generatie die opgroeiden met de eerste rekenmachines die Eric uit elkaar haalde en weer in elkaar zette;
En de eerste PC’s.
Ze leerden programmeren op computers die er nu verhandeld werden, en ze zijn nu de absolute top van de IT omdat zij alles zichzelf hebben aangeleerd, en ze daarna de allereerste Informatica studenten van Nederland waren.
Wat nogal een ordeal was heb ik begrepen, want er waren eigenlijk geen docenten te vinden die meer wisten dan deze geniale tieners die in de jaren 80 al hun eigen computers bouwden.
Maar goed, ze kregen een diploma want zo werkt dat nou eenmaal in Nederland.

Point being:
De jeugd die uiteindelijk de toekomst heeft is niet degene die het meeste lawaai maakt. Het zijn niet degene die het meeste aandacht vragen, of waar “men” zich zorgen over maakt.
Ja, ze maken zich zorgen, over de aspecten die begrepen worden.
Hebben ze vriendjes?
Hebben ze een vriendje of vriendinnetje?
Doen ze het goed op school?
Maar je moet de jeugd niet leggen naast een meetlat die wij, de generaties voor hen, begrijpen.

Wij kunnen generatie Z niet herkennen in hun kracht, net zo min als de ouders van de kinderen die al die vintage tech uit de jaren 80 zelf in huis hadden de genialiteit van hun kinderen herkenden.
Maar zich misschien zelfs wel zorgen maakten, omdat ze eindeloos met die tech zaten te pielen in plaats van dat ze lekker naar buiten gingen om te voetballen.

Ik zou zelfs willen beweren dat hét kenmerk van een gunstige generationele ontwikkeling is dat je je kind niet begrijpt.
Dat is een kind van NU.

Erix Collectables, Eindhoven zijn de tastbare herinneringen van de Geeks uit de jaren 80 en 90. Maar er zijn ook jongere mensen, die het fantastisch vinden dat deze spullen bewaard zijn gebleven, en die bij Eric komen.

En Gameforce van Twan van de Wal is al bijna 25 jaar de community waar alle generaties  zich kunnen verbroederen door het spelen van spellen.
Een community die denk ik extra belangrijk is voor de jongvolwassenen, maar ook zeker de oudere generaties- voor wie er in de gewone samenleving vaak geen plek is. 
Vaak nog geen plek is.

Zoals de geek tieners in de jaren 80 ook nog geen plek hadden.

Maar kijk naar hoe belangrijk computers zijn vandaag en je weet;
Zonder de geeks van toen waren we nu nergens.

En zonder de geeks van vandaag?
Zijn we morgen nergens.

 

👩🏼‍💻 Suzanne 🧸 beertje Puux
☕️ Buy us a coffee
🥳 PayPalOns
   
🇳🇱Tikkie van de week 

Ik heb eerder geschreven over Erix’ Collecatables/ Gameforce:
Gen X Paradise bij Erix’ Collectables in Eindhoven.
| En: 1955-1980 Generatie X, Niks, en de Verloren Generatie, en dan wel goed uitgelegd.
 

Meer van ons👩🏼‍💻 🧸?!
De subscribe button zit ergens op deze pagina, waarschijnlijk bovenaan rechts.
Ik schrijf over Gen X, 🐥Liefdeseend komt terug, en 👩🏼‍💻 🧸 we sturen je iedere maand een overzicht met alles dat we maken, inclusief de YouTube filmpjes.

En ik deel dagelijks een Bon Jovi concert (“Soundtrack of the day”) op mijn Twitter en de Facebook pagina Rock Star Writer

 

3 YouTube
1. Rock Star Writer YouTube 
2. 🇳🇱Nederlandstalige YouTube 
3. YouTube Rock Your Business
 

4 blogs
1.
Rock Star Writer
2. Daily Bon Jovi Yoga
3. World Between Worlds
4. 🇳🇱Nederlands blog: Suzanne Beenackers
(huidig)

2 Facebook pagina’s
1. Rock Star Writer op Facebook 
2. 🇳🇱
Suzanne Beenackers Schrijver met beertje Puux

1 Twitter account Twitter (alle posts)

🌍🌎 📚🛒
online bookshop

Je kunt mijn boeken
🐨The Little Mistress Who Turned Into A Baby Koala,
🎶🎸A Boyfriend Like Jon Bongiovi, en 🐯White Tigress Yoga Workbook
online bekijken onderaan deze pagina: https://www.lulu.com/spotlight/rockstarwriter
en daar kopen (internationaal), of bij mij bestellen als je in de Benelux of Duitsland woont.
Stuur me een email met je bestelling.

 

———
Alle verhalen uit het verleden worden opnieuw geblogd/ gepost op: https://suzannebeenackerscurated.com/