De Ontembare Yogadocent | inclusief stemwijzer

Laat je stem horen! Ik heb Partij voor de Dieren gestemd, ook namens beertje Puux want die is nog te klein om te stemmen.

Tijdens de pandemie hebben veel yogadocenten en beoefenaars zich verzet tegen de QR code.
Dit was opmerkelijk.
Yoga docenten die zich uitspreken, zijn ongeveer zo zeldzaam als zorgpersoneel dat gaat staken.
Dat wil dus zeggen: Je moet het écht behoorlijk bont maken.

Voor het zorgpersoneel is dit al tientallen jaren zo.
Zeker ook in de jeugdzorg nadat het over de schutting is gegooid naar gemeenten en niet voordat er een flinke hap uit het budget was gehaald. Zelfs de meest geharde VVDer zal er inmiddels van overtuigd zijn dat we de jeugd, en zij die de afgelopen tien jaar jeugdig waren en er inmiddels op eigen kracht overheen zijn gegroeid, schrijnend tekort doen.

Het zorgpersoneel heeft geen andere keus gehad dan af en toe een calculated risk nemen tussen nu niet naast het bed gaan staan maar op het Malieveld, zodat er misschien in de toekomst óók nog iemand aan dat bed kan staan.

En misschien was het juist wel omdat de situatie in de zorg zo nijpend was, dat de opstand van de yogadocenten die op het Malieveld stonden te demonstreren, op zo weinig sympathie kon rekenen.
We zijn zelfs gecancelled!

In het NRC verscheen een vilein stuk dat yogadocenten in de hoek van Forum van Democratie drukte (we heetten “Wellness rechts”), en er stond een tekening bij van een vrouw in bruin militair uniform die de ploeghouding deed.

Foei toch.

Nou was ik op dat moment eerlijk gezegd blij dat ik geen yogadocent meer was, en deze politiek correcte bom niet op mijn ondernemersbord terecht kwam, maar ik heb mijn mening daar helemaal over bijgesteld.
Je zou zelfs kunnen zeggen dat dit moment ertoe heeft geleid dat ik me vanaf vandaag juist wél weer yogadocent noem.
Ook al zie ik de tijden dat ons vak bestond uit knusse ruimtes warm stoken zodat we matje aan matje yoga kunnen doen, en daar een volwaardig salaris aan overhouden nog niet zo 1,2 3 terugkeren.
Maar ik heb heel erg veel ideeën over hoe we (we! niet alleen ik!) dit anders kunnen doen, zodat ons vak niet verloren gaat – subscribe op dit blog voor meer.

De reden dat ik achteraf gezien zo blij ben met dat moment dat yogadocenten de straat opgingen, en zich uitspraken tegen QR plicht en vaccinatie dwang, is namelijk dat ineens duidelijk was dat zij dezelfde waarde hadden als ik.
Vrijheid.

En dat deze yogadocenten die dit als hoogste waarde hebben, waar ik er zelf één van ben, deze waarde niet hebben uitgedragen in ons werk.
Tot het moment dat we het echt niet meer hielden, en subiet geshamed werden door Stine Jensen in het NRC.

Ik denk zelfs dat het zeer goed mogelijk is dat de verwachting dat yogadocenten dezelfde hoogste waarde hebben als zorgpersoneel, direct heeft bijgedragen aan het harde oordeel.
Dat yogadocenten geacht worden tot ze er in de burnout bij neervallen, het evangelie van de yoga te prediken, terwijl ten eerste yoga geven een heel ander vak is dan zorg verlenen.
Maar ten tweede, and more importantly wat mij betreft, dat wij zelfstandigen zijn gemaakt. Yogadocent zijn is geen werk dat je in loondienst kunt doen, hooguit als bijbaan maar 9 van de 10 keer moet je zelfs dan als zelfstandige ingeschreven staan om een factuur te kunnen sturen. 

Ondernemers moeten geld verdienen. Die mogen dus gewoon de straat op als hen het werken onmogelijk wordt gemaakt. Oók als ze daarnaast ook andere, fundamentele bezwaren hebben tegen de genomen maatregelen, en hun motieven niet alleen economisch zijn.

Dat yogadocenten zich tijdens de pandemie hebben uitgesproken vóór vrijheid, is de reden dat ik vanaf vandaag mezelf yogadocent durf te noemen, zonder dat ik het gevoel heb dat ik me anders hoef voor te doen dan ik ben.
Als ik een beroep heb dat al gecancelled is, en waarvoor we al publiekelijk aan de schandpaal zijn genageld?
Nou, bring it on, daar kan ik wel wat mee!

Maar nee, ik heb geen Forum voor Democratie gestemd vandaag. Naar eer en geweten heb ik getracht op geen enkele wijze mijn stem te laten beïnvloeden door wat nu goed is voor mij. Noch door welke partij tijdens de pandemie mijn waarden heeft vertegenwoordigd van vrijheid en eigen verantwoordelijkheid;
Van 100% integriteit en authenticiteit;
Van meedogenloze keuzevrijheid en alle ongemakkelijke conversaties die daaruit voorkomen.
Ik heb ze geen van allen meegewogen, want ik heb het financieel heel erg goed gehad de afgelopen twee jaar. 

Ik durf mezelf niet altruïstisch te noemen, omdat het veel te makkelijk is altruïstisch te zijn als je veel te geven hebt;
Maar ik heb getracht altruïstisch te stemmen.

Ik heb deze stemwijzer ingevuld, en de eerste 5 partijen waren allemaal linkse partijen. Partijen die opkomen voor al die mensen die zo hard hebben gewerkt, of zo hard zijn geraakt tijdens de pandemie. En die daardoor misschien behoudender waren, voorzichtiger, en zichzelf misschien wel in de steek gelaten hebben gevoeld door “hun” yogadocenten, die zo krachtig voor vrijheid predikten.
Mijn hart ligt juist bij die partijen (zegt ook de stemwijzer), die zorgen dat die Nederlanders, Nijmegenaren in mijn geval, het beter krijgen.
Daar lever ik dan met liefde vrijheid voor in, als dat nodig is.

Hoe de stemwijzer uitvalt voor mijn collega’s die zich tijdens de pandemie uitgesproken hebben, dat weet ik niet. Wat ik wel weet is dat extreem rechts zijn en vrijheid weinig met elkaar te maken hebben. Ik denk dat het meer een gelegenheidsverbond is geweest, als het er überhaupt ooit is geweest, dan dat we nu kunnen verwachten dat rechts wint omdat alternatief Nederland er ineens op gaat stemmen.

Maar dat er onder yoga docenten, het vak waarvan ik dacht dat ik het voorgoed achter me had gelaten omdat ik het geen doen vond om te ondernemen en tegelijkertijd zo fijngevoelig afgestemd te moeten zijn;
Het vak waar mijn diepe gedachtes, mijn messcherpe analyses, mijn onbuigzame kernwaarden, en waar ik écht voor sta, altijd onwelkom leken omdat je als yogadocent  voor iedereen bereikbaar, beschikbaar en relatable hoort te zijn?
Dat er juist in die groep mensen zijn geweest die hun yogabooty tegen de krib hebben gegooid, en kleur hebben bekend dat VRIJHEID hun hoogste waarde is?

Dat maakt dat ik me voor het eerst sinds Madonna in 1998 een radicaal ander yoga geluid liet horen, vol-ko-men op mijn gemak voel als yoga docent.

Ik heb mijn plek gevonden, in deze wereld.


~Suzanne
analist & onafhankelijk yoga docent

☕️ Buy me a coffee
🥳 PayPalMe 

subscribe op het blog en je krijgt ieder nieuw artikel in je Inbox
De subscribe button staat ergens op deze pagina, waarschijnlijk bovenaan rechts

COMING SOON! 
Yoga op mijn Nederlandse channel! En ik-kan-niet-wachten! Het wordt zo leuk 😊
Tot die tijd kun je al wel Yoga in Wartime en White Tigress Yoga volgen op mijn Engelse channel:
Rock Star Writer YouTube

Je kunt mijn boeken
🐨The Little Mistress Who Turned Into A Baby Koala,
🎶🎸A Boyfriend Like Jon Bongiovi,
en 🐯White Tigress Yoga Workbook
online bekijken onderaan deze pagina:
https://www.lulu.com/spotlight/rockstarwriter
en daar kopen (internationaal),
of bij mij bestellen als je in de Benelux of Duitsland woont.
Stuur me een email met je bestelling.

Andere websites & social media;

Facebook Suzanne Beenackers schrijver
met beertje Puux

Nederlandstalige YouTube, reboot maart 2022!

en mijn favoriete hangout! 
Twitter (alle posts)

Engelstalig:
Rock Star Writer YouTube
Lifelessons in Bon Jovi songs + yoga

Rock Star Writer op Facebook 
Rock Star Writer blog
World Between Worlds
Daily Bon Jovi Yoga

Alle verhalen uit het verleden worden opnieuw geblogd/ gepost op:
https://suzannebeenackerscurated.com/